fredag den 21. september 2012

FARVER I HAVEN – DEN SVÆRE LYSERØDE To sider af samme betegnelse - håber din skærm viser dig forskellen...Dette indlæg har ligget så længe og ventet på at blive formidlet, at jeg nu synes det er svært at få tasterne i gang.
Det handler om lyserød eller rosa. Den farve som alle vi romantikkere drømmer om at møde i haven – lyserøde pæoner, roser, geranier, dronningebuske, ja jeg kunne blive ved…
Dette handler om egne surtkøbte erfaringer og en erkendelse, der ramte mig for et par år siden.
Hvor har jeg bandet over, at jeg ikke havde tænkt det inden blomsterne dengang stod i min have og det drømmesyn jeg havde håbet på, blev vendt til ærgrelse og en masse grave/flyttearbejde!

  
For hvad er lyserød, når man bliver helt saglig, tør og regelret? En blanding af rød og hvid – basta! Nej, næppe så stiv i bøjningen kan man være i haveverdenen...
  • Én rosa er varm med gullige toner, så den læner sig mod abrikos
  • En anden er kompromisløs lyserød og lader ingen indblanding finde sted
  • Mens en tredje flirter med de blå farver og derved bliver kold i sin lyserøde farve.


Men hvad betyder det, vil du måske spørge? Forbistret meget er mit svar.
Når man vil komponere bede med lyserøde farver, der skal arbejde sammen, er balancegangen mellem det der virker og det der skærer i øjnene hårfin. Jovist er jeg lidt farvepedantisk og mange vil sikkert uden problemer se en skønhed i bede blandet af kolde og varme lyserøde nuancer, men jeg synes det er svært og en smule uforløst!
Jeg har gravet, plukket og flyttet en masse i haven af samme årsag - og ja jeg ærgrede mig og følte mig fejlslagen…lige indtil det gik op for mig, at havelitteraturen ikke beskæftiger sig stort med denne problematik, at selvfølgelig kunne jeg godt være kommet på tanken inden jeg købte ind, men ingen løftede pegefingre havde fra bøgernes side vakt min opmærksomhed. Her var rosa rosa – generaliseret betragtet.
Heldigvis har havemanden Claus Dalbye i en af sine bøger siden berørt emnet og lykkelig blev jeg, da jeg læste hans ord, for så var jeg da ikke alene i verden med mine sarte farvefornemmelser! 
MIT LYSERØDE RÅD ER DERFOR:
Undersøg alt hvad du kan om en plante, du vil have til at passes ind i en rosa komposition. Oplev den helst live, pluk en blomst af om muligt og tag den med derhen hvor du gerne vil plante den – til dens måske fremtidige naboer.
Bedøm farvesammensætningerne mod hinanden. Virker det?
Eller endnu bedre; bind en buket og oplev farverne sammen inden du beslutter dig (altså hvis du allerede har planterne i haven – ellers bliver du nok ikke stort populær!).
Jeg vil lige nævne, at i Claus Dalbys bog ”Mit Haveliv” og i David Austins ”De Engelske Roser” (Se Nyttig Litteratur) er farvegengivelserne af blomsterne faktisk så præcise, at de kan bruges til bedømmelse af en blomst farve, hvis du ikke har mulighed for at hilse på den i virkeligheden. Så tag bøgerne med helt hen til vinduet - eller endnu bedre med udenfor - når du rigtigt skal betragte. Kunstigt lys blander gullige eller blå toner i gengivelsen og forvrænger derfor farveoplevelsen.
Du opnår de mest homogene lyserøde kompositioner, hvis du vælger at tilføre et bed enten varmrosa, rosa eller kølig rosa blomsterfarver alene. Du kan også vælge varmrosa og rosa eller kølig rosa og rosa, men blander du varm og kølig skal du virkeligt holde graveskeen lige i hånden, for resultatet kan blive en slem forskrækkelse! Nu er du advaret…
Men naturligvis kan alt lade sig gøre - alt er jo blot et spørgsmål om smag – jeg fortæller blot hvad jeg mener, der er værd at være opmærksom på.
Velkommen til de lyserøde drømme, overvejelser og måske kvaler…

1 kommentar:

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka