fredag den 24. oktober 2014

GÅ-VÆK RÅDYR - ET ULDENT FORSØGMange kender sikkert til problemer med sultne rådyr, som ikke kan holde sig fra havens fristende blomsterknopper, nye skud og saftige spire. Især haver i eller grænsende op til naturområder er naturligvis udsatte, og i denne svenske have har vi taget nye midler i brug: Uldtotter.


Råd mod rådyr i havenDet skulle være et gammelt huskeråd mod rådyr, da lugt af får tilsyneladende holder dyrene på afstand, og lad mig slå fast: Sådanne uldtotter frisk fra får lugter heller ikke hverken af roser eller fransk parfume!

I denne have skal en ung rosenhæk af klitroser have mulighed for rigtig at gro til i vintersæsonen uden hasarderet beskæring af rådyr, og nyplantede æbletræer skal også beskyttes. Derfor er der i hver rose hængt en uldtot og i træerne to. Totterne er omtrent knytnævestore, foldet flere gange, så ulden bliver kompakt (og forhåbentlig holder længere på den insisterende lugt af får..og fåremøg). En snor er viklet flere gange fast rundt om uldbolden og heri blevet fastgjort til buske, træer og hegn omkring køkkenhavens kål-tag-selv-bord.

Nu bliver det spændende om rådet virker, men heldigvis er det let at gå til, skæmmer ikke voldsomt (hvis alternativ var pigtråd…) og er naturligt.

Så er din have også plaget af rådyr, skulle du måske også forsøge med dette…
Kærlig hilsen KatinkaUldtotter i træer og buske til kamp mod rådyrangreb i haven

6 kommentarer:

 1. Højt vildthegn, det hjælper, vi er fri for rådyr nu.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sikkert også mest effektive og hegn er også (inkl uldtotter) rundt om hele køkkenhaven. Men rosenhæk mellem hus og vej kan vi ikke helt hegne ind:0)
   KH Katinka

   Slet
 2. Jeg kan kun ønske jer held og lykke. Umiddelbart tror jeg ikke, at I slipper for at skifte det ud med mellemrum. Løber I tør for uld, skulle menneskehår fra frisøren kunne klare det samme. Her er vi dog holdt op med alle krumspring i den retning. Simpelthen fordi de sjældent holder længe. Sæbe hjalp en tid. Stærkt duftende flydende vaskemiddel også for en tid. Det eneste som helt sikkert hjælper i længere tid er, som Lisbeth skriver, et meget højt vildthegn. Vores er to meter højt, da de kan springe omkring 1,80 med samlede ben. Beklager pessimismen :-). Jeg håber den bliver gjort til skamme :-)
  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg også;0), for den meget, meget store grund (5-7000 kvm dyrket som have) er umulig at indhegne. Håber fåretotter virker...ellers har vi stadig uld m "duft" tilbage:0)
   Skøn dag fra Katinka

   Slet
 3. Ja dette har jeg høst om..og også at det skal virke.
  Håper du lykkes med prosjektet og dine fine knopper får stå i fred:)
  God helg:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det håber jeg også...og tænker at fåreuld og slemme rosentorne burde give rådyrene lyst til at finde alternativer til måltider...
   Herlig uge fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka