mandag den 24. september 2012

PLANTEPORTRÆT: SANKTHANSURT(SEDUM) MATRONA


Stakkels plante! Jeg synes navnet er håbløst!

Men sikke en let og dejlig staude! Matrona er en sankthansurt (Sedum) med mørke blade og lyserøde blomster.
I begyndelsen af mit haveliv var jeg ikke begejstret for sankthansurt. Syntes de var lidt trist og poesiforladt, men efter et par år fik jeg langsomt øjnene op for artens fortræffeligheder. Det er lette, venlige og nøjsomme stauder. De lader sig let dele og stiklingeformere, kan stå i en måned i vase, hvis man beder den om det og så har de en saftighed over sig, som jeg værdsætter. I starten af sommeren står de med tykke, sprøde blade og stængler og trives i tør jord og blandt hidsige naboer - og i sensommeren danner deres blomsterskærme nærmest lyserøde tæpper i bedene, hvis de plantes flere sammen (ca 7 pr kvm).

Matrona har jeg i det store plænebed, hvor den på smukkeste vis sammenbinder de grønne og de mørkerøde bladfarver omkring sig. Jeg klipper dem ned med 1/3-del inden sommerferien for at gøre planten tættere og udskyde blomstringen med en måneds tid (godt fif til jer der gerne vil nyde jeres blomster og ikke bare se deres visne hoveder, når I kommer hjem fra ferie). Den når derfor ikke helt de 60 cm, som den ellers står noteret til, men står ca 10 cm lavere i min have.

Matrona har vundet staudeprise som årets staude 2000 (europæriske staudegartnere), men er har ikke sluppet jordforbindelsen af den grund. Det er en af havens mere generte vækster, der hverken larmer eller klynker. Den elsker sol og veldrænet jord – og insekterne elsker den!

Den er ret almindelig på landets planteskoler, så et eksotisk indslag er det næppe - men et godt og reelt valg til haven, synes jeg. Men bare jeg kunne fortrænge navnet.....

6 kommentarer:

 1. Sankt Hansurt skulle jeg også have lidt tid til at forelske mig i. Bestemt ikke kærlighed ved første blik. Men nu har jeg tre slags, som jeg holder meget af. Blandt dem Matrona, som jeg er tilbøjelig til at give dig ret i er et lidt kluntet navn :-).

  /Birgitte

  SvarSlet
 2. Jeg har i år købt 3 stk. Matrona som er plantet sammen. De er allerede meget populære blandt bier og sommerfugle. Dejlige planter..

  SvarSlet
 3. Jeg har heller ikke været til Sct. Hans urt, men kan godt lide den mørke du viser. Jeg har et par stykker af dem. Den almindelige kan jeg bedst lide i andres haver, der gør den sig godt, min vælter let, så er den ikke nær så fin i farven.

  SvarSlet
 4. Jeg elsker Sct. Hansurt og har de "almindelige", de mørke, den brogede og en hvid. Hmmmm... kan måske ligefrem sige at jeg samler på dem... ;o) Men hvad er så det for en med de mørkerøde stængler du viser...????

  Uundværlig er den altså netop fordi den er skøn lige fra de første spæde skud og til nu hvor de står så flotte både i haven og i vaserne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fru Friis, du må da få fat på en Matrona, når du nu i forvejen er aå begejstret for sankthansurt! Og du har helt ret - den er skøn hele vejen rundt, fra de sprøde skud viser sig til de står med frost om vinteren! En herlig stauder!
   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 5. Jeg er tilsyneladende ikke den eneste, der har skullet bruge lidt tid på helt at forstå artens fortræffeligheder - tænk hvor mange der måske stadigt er i fasen, hvor de finder den komplet umulig at kapere - i hvert fald opreklameret?!

  Håber de også med tiden vil se mulighederne og de skønne egenskaber her. Nu nærmer vi os også perioder med frost - og der er sankthansurten også fabelagtig smuk med glitter.

  Mange hilsner fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka