fredag den 14. september 2012

EVENTYR I BØRNEHØJDE. HAVEN SET FRA 80 CM


Hvis din have er et uderum til børn, går du så nogensinde ned på knæ og forsøger at opleve deres haveunivers? Det er en nyttig øvelse, der åbner øjnene for den verden børnene tumler sig i. Pludseligt virker stauderne enorme, bær på buske uimodståeligt lokkende i næsehøjde og huler, smuthuller og gemmesteder åbenbarer sig for ens øjne, hvis haven vel at mærke er frodig.
OPLEVELSER. Jeg synes en have til børn skal være et udfordrende og oplevelsesrigt uderum at boltre sig i, og selvom haven ikke er på tusindvis af kvm, kan den uden problemer byde på spændende oplevelser for småfolkene. I min optik bør det være selve haven, der inviterer børnene til leg og oplevelser – ikke monstrøse redskaber og massevis af korttidsholdbart plastiklegetøj, der indtager haverummet med stramt kvælertag.

RUM. Hvis haven som overordnet plan er interessant, rumgivende og sansestimulerende er den i sig selv en storartet legeplads, som varierende lege kan flytte ud i fra tid til anden. Hække der inddeler rum og vilde hjørner der er uigennemtrængelige, vil byder på interessant dyreliv og gemmesteder, der kan få de små til at føle, at de er i deres helt egen verden - langt væk fra mor og far. Storartede oplevelsesrum for de små.

UFORUDSIGELIG. Haven har en anden ukontrollerbarhed end indenfor. Hvad man kan støde på ude i det rum, som man godt nok kalder sit, men som uendeligt mange andre levende og groende eksistenser ligeledes føler ejerskab for, er aldrig godt at vide, men spændende og udviklende at finde ud af.

FRODIGHED OG BARNSHØJE STAUDER. Når man justere sit højdeniveau oplever man også, at tidshorisonten for at gøre haven frodig og forunderlig, nu er langt tættere på. Tulipanløg lagt i efteråret giver gigantstore, strunke og kulørte oplevelser allerede foråret efter, ligesom stauder, sommerblomster og mange buske hurtigt giver både højde og fylde.  Og skal man virkeligt se en ekspert i højdeskydning er frøstjernen ”Ellen” i en klasse for sig. Blev sat sidste forår, men i år stod vi alle måbende og så den vokse fra 0 til knapt 3 meter på ingen tid. Imponerende og overraskende, kun vores japanske kirsebærtræ så mellemfornøjet ud. Tror det fik mindreværdskomplekser over frøstjernens grolyst.

TRÆER. Men selvom man planter høje stauder er træer ikke til at komme udenom. Dem er det om at få plantet, hvis de ikke allerede er at finde i haven. Muligheden for at de bliver herlige klatretræer i nærmeste fremtid er ikke store, men de giver haven skygge, loft og rumoplevelser – også om vinteren, hvor de hurtigt kan bruges til at hænge lys op i eller æble til fuglene. Vælg gerne frugttræer, hvis du skal henrykke børnene. En fælles begejstring for bare et enkelt æble kan sagtens lagre sig som vidunderlige minder.

Selv små ting kan sagtens gøres store og væsentlige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka