mandag den 24. september 2012

STOLT KAVALER HAR SØRME NOGET AT VÆRE STOLT AF…


En af de sommerblomster som er blevet helt uundværlig i min have er den stolte kavaler Cosmos bipinnatus. I år såede jeg både den enkelte vide, den dobbelte hvide (DOUBLE CLICK SNOW PUFF) og en mørk rosa (som dog ikke har levet op til forventningerne).

De hvide er komplet vidunderlige og selvom du måske ikke har dem i haven i år og på ingen måde kan nå at få det, ja så synes jeg du bør notere dette: Stolt kavaler er en brillant sommerblomst!

Høj, frodig, nem, solelskende, yndige blomster og let og fliget løv, der gør dig godt i bed så vel som buket. Jeg har både forspiret og sået på stedet og ærligt talt kan jeg ikke se den store forskel i succesraten (men med de forspirede er det lidt lettere at placere dem helt korrekt.)


De er en god meter høje og giver en skøn, uformel stemning til bedene hvor de står. De visne hoveder klipper jeg af, hvis jeg alligevel har en saks i hånden når jeg går forbi og selv her i september står planterne smukke i både løv og blomst. At jeg klipper de afblomstrede hoveder væk gør indtrykket smukkere, giver planten en lidt tættere vækst (så de holder sig oppe) og øger blomstringen ligesom det er tilfældet med utroligt mange andre stauder og sommerblomster i det hele taget.

Og så er det noget af det smukkeste når septembersolen står lavt på himlen og oplyser de smukke, hvide blomster. Så kommer de fuldkommen til deres ret, hvorimod sommerens stærke lys tiltider kan gøre dem konturløse og udviske deres smukke lagdelte skørter.

Men klart en anbefaling herfra til vinterens frøindkøb!   


4 kommentarer:

 1. De er helt sikkert skønne - og dejlige da de ofte sår selv selv igen.
  Dejlig blog i øvrigt, glæder mig til at læse med :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lone - og velkommen til - Det glæder mig, at du vil læse med!!

   ange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Ja de er dejlige. Jeg plejer at knibe mine et par gange, så de ikke bliver så høje. Kender du den orange, den bliver lidt lavere. Det er bare den fineste orange farve. Kan ikke huske navnet lige nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej Hanne dem kenderjeg ikke. Har heller ikke s meget orange i haven - kunne indimellem være vidunderligt med mere plads at lege på (altså med blomster...), men må anerkende, at jeg ikke kan frsøge alt i eget haverum...

   Men kmmer du på navnet m du hjertens gerne skrive det til mig - er jo godt til vidensbanken...

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka