tirsdag den 1. oktober 2013

NY INDGANG TIL DEN PRIVATE HAVE - SÅ KOM DET SORTE HEGN


Overgang mellem forhave og gavlhave er igen markeret. Nu med et sort, stramt hegn, som slår stemningen an til det videre forløb gennem haven. Forbilledet var en blanding af fransk havestemning og den markante overgangskonstruktion, som danner grænse for gavlhaven mod syd.

Hegnets funktion er - udover at tydeliggøre overgang - at danne et filter mellem havens områder. Det skal ikke lukke af og ude, men holde fast på haverummet. Derfor er der 45 mm mellem hver af de 30x30 mm tremmer, så man sagtens kan se igennem det, men det alligevel står ved sit eget værd. Det har også en højde på hele 130 cm, for ligeledes at kunne danne væg bag planter.
Tidligere stod et hvidt, præfabrikeret hegn fra byggemarkedet her. Men det var blot en panik-handling, da vi flyttede ind for 6 år siden og vores ældste søn blev hurtigere mobil, end vi lige havde overvejet. 
Så hegn og låge skulle op hurtigere end man kunne når at sige: ”løbe ud mod vejen.” (Har du nerver til det, så kan du se det gamle hegn ved at klikke her - og faktisk tør jeg godt linke til det indlæg med To Do-liste lavet i februar, for vi er faktisk igennem nu. Se der voksede jeg lige 10 cm!)

Men nu er det gamle hegn fortid og et sort, hjemmebygget hegn nutid. Nu mangler en låge, men den er knapt så vigtig nu – dog skal den laves for at yderligere at styrke markeringen af skift. 
Fra forhavens bevægelse væk fra det offentlige rum til baghavens private karakter.

Jeg har også planer om at nedlægge bedet nord for hegnet (på forhavesiden) og lægge belægning her. Årsagen er, at jeg ønsker at styrke et formelt udtryk med krukker, fremfor et småglemt overskudsbed.... 
Lade området være som en dyb vejrtrækning, så man roligt kommer ind i gavlhavens intime ”gårdrum.”

Lige nu har jeg sat krukker på fliseområde og på det efterhånden noget tomme bed – synes de syrlige farver i alunrod, lysegul dahlia (læs mere her), jordbær og krysantemum sammen med det blågrå marehalm gør området friskt...
Tænk jeg nu er nået til det stadie i haven, hvor jeg også kan nedlægge bede og ikke blot tilføre! Nok fordi haven nu er så frodig i sit udtryk, at jeg tør give det modstand. Spændende at haven er kommet dertil, synes jeg.

Så et ret formelt og stramt hegn byder nu indenfor til min have-verdens sande jeg (for forhaven gælder endnu ikke rigtig...).

Dejlig dag fra Katinka8 kommentarer:

 1. Hvor ser det bare spændende ud, med et nye hegn. Det giver et helt andet spil i haven.
  Mon du nogensinde kommer til at holde åben have, så man kan se og lade sig inspirere?
  Kh Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød! Uha, måske jeg får taget mig mod til at åbne haven en dag næste sommer...men er lidt "angstprovokerende";0)
   Kh og skøn aften fra Katinka

   Slet
 2. Sort er en perfekt baggrund for planter, og som du siger, meget lidt anmasende! Efter at have været i andre retninger rent farvemæssigt, er jeg også vendt tilbage til farven sort. Jeg er også helt vild med dit stakit!

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK Susanne. Ja sort er skøn og både hegnet her og plankeværket mod nabo er lavet så det ikke bliver helt massivt. Hegnet er naturligvis det mest åbne og jeg synes sortt fungere rigtig godt i netop modlys. Og så får farven planterne til at stråle.

   Dejlig aften fra Katinka

   Slet
 3. Hei! Dette var det spennende og inspirerende å se og lese. Svart spiller på lag med skyggene i hagen og framhever fargene synes jeg.
  Den lysegule dahliaen er vakker. Sådde dahliaer i våres og fikk noen i vakre gule nyanser.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er helt enige mht sort, Anne. Som jeg skriver ovenfor synes jeg haven netop så fint få planterne fremhævet og næsten til at lyse.
   De lysegule farver er jeg helt vild med. Synes de er firske, fyldt med energi og dejligt humør.

   Skøn, skøn aften fra Katinka

   Slet
 4. Hej Katinka. Hvor er det flot din nye velkomst til den private have, enkelt og stringent. Jeg giver dig også "thums up" i din beskrivelse af sort.
  Sjovt nok går jeg også i øjeblikket og leger med tanken om at dele min have op i mindre rum med noget lignende. Jeg vil slutte op om at du laver en åben have dag :-)
  Forsat god dag
  Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda:0) - Måske jeg en dag bliver modig nok til at åbne haven....hvem ved:0)

   Ja, opdelinger kan virker - især hvis et område der er ligegyldigt og mest til gennemgang pludselig får sin egen karakter.

   SKØN dag herfra

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka