torsdag den 13. september 2012

GØREMÅL I SEPTEMBERHAVEN
TO DO I SEPTEMBER:
Høst de modne æbler. Husk at mange sorter ikke bærer æbler, der er velegnede til at gemme, så nyd dem mens de er friske og sprøde.
Pluk de sidste bær.

Læg forårsløg. Husk de ikke skal placeres netop der, hvor der i de seneste år har været lagt løg.
Gennemgå noter og planer for haven. Hvad har virket, hvad skal ændres? Nu er et perfekt tidspunkt at plante både stauder og løvfældende buske og træer på, blot du husker lidt ekstra vinterbeskyttelse for de nyplacerede. Og godt med vand i begyndelsen, naturligvis!

Du kan nu dele stauder. Husk at gennemgå eventuelle foræringer for snegleæg og ukrudtsrødder!
Hold et vågent øje med rosernes blade. På denne tid bliver de let angrebne af sygdomme. Fjern blade – også fra jorden – og brænd dem eller kør dem på genbrugsstationen, så smitten ikke videreføres i haven.

Har du hindbær skal du skære grenene, der denne sommer bar frugt, af helt nede ved jorden.
Kommer der uventet og allerede i denne måned varsel om frost, pil da ud og klip overvældende og vidunderlige buketter af alle sommerblomsterne. De udånder alligevel efter en nat med minusgrader!

Og så meget vigtigt! Slap af og træk vejret dybt, når forårsløgene er i jorden (og hænderne er ømme). Haven er nu ikke så pasningskrævende som om sommeren og grokraften sænkes i takt med temperaturen falder. Nyd den friske luft, de varme høstfarver og forhåbentlig et hobetal af stauder, der blomstrer på denne tid. Solen står nu også lavere på himlen end i højsommeren, hvilket giver et klædeligt, gyldent lys, som oplyser havens planter i vinkler, der kan give både interessante og dramatiske virkninger. Hav øje for disse særlige lysvirkninger, de kan få haven til at fremstå helt anderledees end du normalt oplever den!
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka