onsdag den 12. september 2012

HOSTA. PLANTER DER SKABER FRODIGHED OG ROIndrømmet, nogle planter har jeg haft sværere ved at tage til mig end andre. Da jeg overtog haven drømte jeg om blomster. Om stauder, roser, lavendler og pibeved - ikke om bladplanter og stedsegrønne buske (dette skriver jeg om en anden dag). Men hurtigt indså jeg de grønnes nytteværdi. Dem der befinder sig i baggrunden, men skaber ro og plads til at nyde de blomstrendes skønhed uden larmende konkurrence.
Hosta orkede jeg ikke. Fik blot billeder på nethinden af store, gennemsigtiggule, slimede vækster i efterårshaven. Dem ville jeg ikke have, mente jeg dengang. Men langsomt vendte blikket. Jeg havde behov for deres store, rolige bladpartier og måtte næsten skamfuldt købe min første plante i ly af tusmørket og en bunke blomstrende stauder.

Først placerede jeg den nytilkomne i en krukke, så var den jo ikke rigtigt flyttet ind! Dér stod den en sommer, mens den afdæmpet - men overbevisende - overtalte mig til at overgive mig. Og det gjorde jeg. Nu har jeg dem mange steder i haven. Nogle købt ved højlys dag andre foræringer fra venners haver. Planterne står store, grønne & strunke og holder orden og magtbalancen i hævd i haven. De er blevet uundværlige.
Jeg sværger til de ensfarvede, men har også tofarvede et enkelt sted, hvor den fornemt kobler to andre stauders bladfarver sammen. Dog er jeg påpasselig med ikke at vælge sorter, der i udtryk virker så forædlede, at de ikke passer ind i min haves regelsæt. De må finde en anden skøn plet end min have til at udfolde sig på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka