mandag den 24. september 2012

THUJAKUGLER - ET ALTERNATIV TIL BUKSBOM.

Uha, mange er nok som jeg lidt påholdende med hensyn til at indføre nye buksbom i haven.

Frygten for buksbom angrebet med Cylindrocladium buxicola er ikke til at overse. Ærgerligt når man som jeg elsker de små grafiske pift denne stedsegrønne busk kan tilføre haven. I min have var der ikke én buksbom, da vi flyttede ind, så jeg har ikke selv en gigantisk stiklingebank at bygge videre på. Dog havde jeg inden buksbomsygen blev kendt plantet både lave hække langs husets ankomstfacade og kugler rundt om i haven. Startede også med flere i det store plænebed, med da de blev brune, ja så gravede jeg dem resolut op og kørte dem væk – måske jeg var lige lovlig hurtig med spaden, men turde ikke løbe den risiko at få smitten bragt videre (er lidt hysterisk efter vores honningsvampekamp for 4 år siden, Læs: Havens historie)
Men hvor vil jeg hen med dette? Jo, sidste efterår ønskede jeg mig brændende en grøn kugle på hver side af hoveddørene for at understøtte symmetrien omkring dette parti i facaden, men turde ikke købe to buksbom for en mindre formue og så stadigt risikere, at de var smittede. Fandt i stedet dværgthujaer, der vokser som puder. De var et spontant valg, da de ærligt talt ikke kostede noget i forhold til de takskugler, som jeg ellers måtte have drømt om.

De stod så vinteren igennem med lidt isolerende materiale om rødderne og fik en slat vand i ny og næ. Den ene overlevede – den anden ikke!

Nu er den overlevne plantet ud i haven, to nye er indkøbte til ankomstpartiet og 1 helt fjerde blev faktisk indkøbt i efteråret og gravet ned i forhavens  ene hjørne, som er temmelig barskt med syrener, vilde roser, skovjordbær, dagliljer, sankthans urt  - og indrømmet, skvalderkål. Men den klarer sig.
Planterne er grønne, smukke og langsomtvoksende. Ikke så definerede i formen som de formklippede, men jeg er fint tilfreds med dem der hvor de står…og kan sove trykt om natten uden mareridtsdrømme om buksbomødelæggende svampespore.

Nb. Må med skam meddele, at jeg ikke ved hvad sorten hedder, men Bo Grønt i Høsterkøb og Hesselrød har i hvert fald haft dem i sortimentet...2 kommentarer:

 1. Jeg har - hos en utålmodig - set liguster brugt til kugler. Det var ret godt.

  Overvejer det selv til en hurtig kant. Selvom den nok ikke er hundrede procent vintergrønt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Hanne.

   Altid modtagelig for utålmodige råd:0). Hvis du forsøger dig med liguserkanten, må jeg kræve fotos;0)- kunne også være logisk som lav rumdeler inde i mit haverum, da jeg jo er nødsaget til at acceptere min haves ligusterhæk langs skel.

   Mange hilsner og god aften fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka