lørdag den 29. september 2012

BLACK LACE – EN DRAMATISK HYLD MED ROMANTISKE TILBØJELIGHEDER

En skøn og raffineret busk, der skaber et twist i haven. Sådan vil jeg betegne hylden ”Black Lace”. Smuk, elegant og samarbejdsvillig busk, som kan give haven og dens bede en eksklusiv vinkel – uden samtidigt at vælte budgettet.

I min have har jeg flere planter med mørke blade, som tilfører haven lidt dekadence eller raffinement. Elegant brugt med mådehold, synes jeg, selvom der utvivlsomt findes hæsblæsende fantastiske haverum, hvor den har fået hele armen udelukkende med de mørke toner.
Men i min have er de et krydderi til det grønne, som for mig er det bærende med deres vitalitet, frodige udtryk og saftighed – ikke at jeg ikke vil tage imod udfordringen hos andre om at skabe den mørke have – men her bliver det ikke!

Men i Det Store Plænebed har jeg arbejdet målrettet med at integrere det mørkløvede med det grønne. Valgt planter med begge farver i sig (enten i bladfarverne eller stilk/blad/blomst). Det har givet bedet en interessant drejning, som jeg synes det kan bære, da det er placeret ”fritstående” i haverummet som en rumdeler. Det er ikke i kontakt med havens vildere hjørner, hvorved det forædlede udtryk, som jeg mener de mørkløvede har, ikke virker fejlplaceret! Har så krukker med mørkløvede stauder rund om i haverummet som linker til bedet.Midt i det store bed har jeg plantet den mørke hyld ”Black Lace”, samt i pergolaens ene stribebed (for derved at strække linjen). De er skønne og lette – både i løv og pasning. Jeg har dette forår klippet dem lidt ned for at holde dem tætte og ikke for høje, så de er nemme at have med at gøre. De har så smukke, mørke blade og navnet er her fuldstændig velvalgt.
Med hensyn til de romantiske tilbøjeligheder – hvad mener jeg så?

Jo, om sommeren folder Black Lace de sødeste lyserøde blomsterskærme ud, som kan bruges til hyldeblomstsaft, nøjagtigt som med den almindelige hyld, som vi også har i haven. Mine drenge er ikke sønderligt overvældede af begejstring for denne farve, men mon ikke det kan vække en pigedrøm hist og her? Jeg synes saften er yndig og lidt anderledes, men er det saftmateriale du alene går efter, ja så vær opmærksom på, at i blomstringsiver kan Black Lace langt fra måle sig med sine kusiner i naturen…

Får du ikke plukket blomsterne, vil de i stedet  - nøjagtigt som ved almindelige hyld - danne bær, og de små runde, skinnende bærklaser mellem de mørke, fligede blade gør bestemt heller ikke oplevelsen af planten ringere…


9 kommentarer:

 1. Ja den er virkelig smuk "Black lace". Jeg købte en i foråret, og jeg er helt forelsket i den. Dens fine lyserøde blomsterklaser, og nu dens små fine klaser af bær.
  Jeg glæder mig virkelig til min bliver højere, den er jo ikke ret høj endnu, men det bliver den vel. Og jeg glæder mig :-D
  Ha´en god dag.
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne.

   Vær ret sikker på den bliver højere, men du kan heldigvis bestemme lidt over den, hvis du ikke vil se den vokse sig stor, men måske lidt lavere og tættere - saksens magt;0)

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Den er rigtig smuk og står også på min ønskeseddel.
  Det lyder spændende med de mørke planter mellem de grønne.
  Hilsen Christel

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christel,

   Kan godt forstå den står på din ønskesedde! Heldigvis er den ikke ret dyr (de gange jeg har fundet den) - så virker det knapt så farligt at eksperimentere lidt...og se om de mørke farver virker hos dig.

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 3. Hos mig hedder den blot "Hovsa-hylden" fordi jeg købte den på et tysk plantemarked i foråret og troede jeg købte en mørk staude... Siden er jeg blevet rigtig glad for den :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Se det er sådan en lille historie jeg synes er skøn. De små episoner, fortællinger og navne, som man mødes med hver gang man går i haven og som gør den til ens eget rum... Og så smiler man da meget mere over titlen "hovsa-hylden" end over en latinsk betegnelse, er min holdning!
   Hils den fra mig;0)

   Slet
  2. Jette du skal bare være glad for at den ikke opføre sig som alm. hyld. Det sender ikke grimme rodskud op alle vegne. Så nyd den og lad den vokse godt til :)

   Slet
 4. Kjempefin!...og med de sorte blondene...en virkelig mystisk dame:)..lekker foto:)
  Sååå hyggelig at du kikker innom meg..det setter jeg stor pris på:))
  Ha en fin kveld:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inger Marie - og tak fordi du altid viser sådanne nogle under-smukke fotos på din blog!
   Giver sådan en helt særlig nordisk længsel i mit hjerte:0)

   Mange hilsner og god dag fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka