fredag den 16. november 2012

STJERNESKÆRM (ASTRANTIA MAJOR) - STAUDE MED DYDER


Ja, en forkærlighed for de ikke-højtråbende stauder har jeg nu engang. De knokler derude med at dække jorden, binde sammen, skabe frodighed og være hofdamer for primadonnaer som roser og pæoner.

En der virkelig bør have anerkendende klapsalver og rosende ord med på vejen er stjerneskærm. Søde, lette og flittige som bar pokker! Har de hvide rundt omkring i haven og i mit store plænebed har jeg et bølgende hav af sorten Roma (valgt for sin neutral-rosa farve).Ren rosa i sin farve - her fra juni måned sammen med pæon Clown og lupin Camelot Red.Bladene dækker yderst effektivt jorden, mens de tynde stænger med de små knopper til blomster giver planten og bedet lethed og ynde. Når den første gang blomstre i juni er blomsterhavet opsigtsvækkende og klipper man blomsterne af, når de efter en rum tid begynder at se lidt tørre ud i kanten, vil planterne kvittere med en mere sporadisk, men stadig vedblivende blomstring langt hen på efteråret. Stauden bliver ca 40 cm høj som bladtue og 70 med blomsterstande. I højden altså en mellemvare!  Til foråret overvejer jeg at plante den mørke Hadspen Blood i bedet også, i de felter hvor den mørke hyld Black Beauty begynder at kaste lidt skygge. De betingelser ønsker denne sort, mens Roma uproblematisk lader sig bade i sol (men kan ikke lide at få knastørre fødder!). Så nemme og grafiske planter til både den formelle og uformelle have.
Dog – en lektie til mig selv – skal bladene IKKE klippes ned efter blomstring, som eksempelvis geranier og løvefod kan have glæde af! Det forsøgte jeg mig med i år, i et af de store områder og hvor har jeg ærgret mig over min klippeiver! Bedet fik en skaldet plet, som ikke rigtigt blev udbedret i løbet af havesæsonen – dét gør jeg aldrig igen!!!

8 kommentarer:

 1. Øv ja somme tider lærer vi på den hårde måde. Er det billedet til konkurrencen, for det er da et fint kærestepar på billedet til højre.
  Astrantia er en skøn plante, jeg har en der har blomstret lige til nu.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en vidunderlig sag:0)

   Har overhovedet ikke skænket kæresteriet en tanke, men nu vil jeg overveje om jeg kan finde et foto der måske er bedre endnu til romance-diciplinen. Har dog så meget om ørerne, at jeg ikke helt er sikker på jeg får det gjort...

   Kh Katinka

   Slet
 2. Astrantia er en dejlig staude som jeg nødig vil undvære i haven - men som du har erfaret vil den ikke klippes helt ned efter blomstring. Det er dog en god ide at klippe de visne blomster løbende, for så blomstrer den hele sæsonen.
  Skønne billeder du viser.
  mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK Trine.

   Og ja jeg er blevet en erfaring rigere, men jøsses jeg har skulet til den skaldede bedplet her i sensommeren. Valgte selvfølgelig det største og mest markante område af de 3 jeg har, øv!

   Men ja det er en sublim staude som bare fredeligt indgår i mange sammenhænde uden problemer - skønt med disse!

   Mange hilsner og god fredag fra
   Katinka

   Slet
 3. Jeg er blevet den lykkelige ejer af stjerneskærm i sommers. Aner dog ikke hvad den hedder, så er noget spændt på at se den til sommer - for smuk er den og (næsten) et must i enhver have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret Susanne - smuk er den og let at indpasse, men må også tilstå, at jeg synes det er en lettelse, at den ikke findes i hver en have:0).
   Spændende med din erhvervelse - godt den let flyttes, hvis farven ikke er "lige i bedet"!

   God aften og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 4. Den er bestemt også en af mine staude-favoritter. Har den i 5-6 varianter :-)

  Men har så også erfaret at det er yderst vigtig at få de visnende blomster klippet af, hvis man gerne vil beholde den sortsægte.
  Den frøsår sig nemlig mere end villigt, hvis man som jeg ikke er alt for ivrig med lugningen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og det er jeg absolut heller ikke! Ca på højde med støvsugning og vinduespudsning i min optik hvad angår morskab...

   Mange hilsner og dejlig lørdag fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka