fredag den 21. september 2012

PLANTEBYTTEDAG I BIRKERØD. MØDES VI I PRÆSTEGÅRDSHAVEN?


Nu er det tid til at prøve noget nyt – plantebytte! De lover regn og kulde i morgen, men jeg skal af sted! Planterne er gravet op og står og venter.
Har ikke de store punkter på ønskelisten (måske udvidelse af hosta-bestanden?), men har pottet adskillige planter, så de i morgen kan få nye hjem og skabe begejstring der. 
Heldigvis er der stadigt rigeligt til at forære til venner og familie det næste stykke tid, så ingen kommer til at undvære…

Planterne som i morgen er parat til at videregive er:

 


STAUDER:
Astrantia ”Roma”
Stjerneskærm. Dækker effektivt jorden med blade, der i udseende minder en del om visse storkenæbs. Smukke, små, rosa blomster, der kan blomstre til langt ud på efteråret, hvis blosterstænglerne efter hovedblomstringen midt på sommeren klippes af. Skøn i buketter også. Bliver ca 50 cm høj.

Geranium macrorrhizum ”Spessart”
Storrodet storkenæb. Løvet danner hurtigt skønne lysegrønne puder og har en helt særlig krydret duft. Stænglerne er kraftigt rosa, mens blomsterne er svagt rosa. Ligeledes en fantastisk bunddækkeplante, der bliver ca 30 cm høj.

Geranium phaeum ”Samobor”.
Bølgekronet storkenæb. Ligeledes en mester i bunddække. Har de smukkeste små, mørke, nærmest vinrøde blomster og mørke aftegninger på bladene, hvilken gør den interessante også. Sår sig selv, hvis man ikke klipper den ned efter blomstring. Bliver 50-60 cm høj og klare sig godt også i de vilde bede.

Geranium x oxonianum ”Rose Clair” (læs indlæg:  Planteportræt: Geranium Rose Clair).
En vidunderlig storkenæb der på kort tid dækker jorden perfekt og giver et effektivt bunddække. Er kold lyserød i sin blomsterfarve, er ca 40 cm høj og klarer stort set alle givne forhold!

Stanchy byzantina ”Silver Carpet”
Lammeøre. En lav, bunddækkeplante, med skønne, bløde blade der perfekt lever op til navnet. Denne staude sætter ikke blomster. Bliver kun omtrent 25 cm høj. Kan også klare tør jord!


KRYDDERURTER:
Malurt.
En krydderurt – til snaps! Spreder sig let også ved hjælp af frø, men giver god højde og smukt grønt løv i haven. Bliver ca 120 cm høj, og kan godt være lidt barsk ved sine naboer.

ÉTÅRIGE:

Borago officinalis
Hjulkrone. En sommerblomst som let sår sig selv. Har smukke, rentblå blomster og lodne stængter og blade. Meget karakteristisk. Blomster kan spises! Bliver ca. 50 cm høje.
Spændt på hvem de heldige haveejere er, som kommer til at få disse med hjem?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka