torsdag den 20. september 2012

FRODIGHED ELLER FODBOLD? HAVE TIL BØRN ELLER HAVE TIL VOKSNE?


Behøver det ene nødvendigvis at udelukke det andet?

Da jeg første gang fremlagde ideen om at inddele den store græsplæne med et stort bed, blev der rynket øjenbryn og hænder var ikke langt fra opkald til sociale myndigheder. Tænk at jeg ville inddrage noget af græsplænen til fordel for buske, stauder, træer og hvad jeg nu ellers kunne finde på? Med to drenge virkede det tilsyneladende nærmest provokerende, at jeg ikke ville lægge haven ud til ren fodboldbane. Men jeg argumenterede og malede med både ord, blæk og farve. Jovist børnene skulle have mulighed for at spille fodbold, men det betød ikke, at græsplæne alene skulle udgøre familiens haverum. Jeg ville skabe oplevelser til børnene derude, gøre mulighedspaletten bredere, stimulere deres sanser og lade dem opleve uderum som ville give dem en masse varierende oplevelser.
Til sidst fik jeg min vilje og ingen har siden fortrudt beslutningen (i så fald er de meget stille omkring det…). Vi alle måtte slække lidt på vores krav hver især, for at haven fik plads til at byde på forskellige oplevelser - rum til forskellige aktiviteter og stemninger. En plante knækker i ny og næ, nye træer kræver ekstra beskyttelse og de hårde læderfodbolde har pænt måtte finde sig i kun at blive brugt på legepladsen (sådan en har vi heldigvis meget nær), men vi fik skabt rammerne til en have med stor brugbarhedsværdi.
Hele familien nyder nu at være ude i haverummet og ingen føler der ikke er plads til dem også.

Så slæk lidt på ambitionerne, når haven skal være et rum til alle. Selvom det kan gøre helt ondt ned i tæerne, når en hård bold, en nysgerrig hånd eller en susende kæp brutalt nedlægger havens skønneste, ja så forsøg at vise overbærenhed og forståelse. Det er vilkårene, når børn lever i haven. Dermed er det ikke sagt, at jeg synes børn frit skal hærge og ødelægge. Lær dem respekten for tingene – så sandeligt også for det der gror. Måske det ikke sker over i uge, men langsomt kodes de til at værdsætte og tage hensyn til væksterne – især når de oplever de voksnes omsorg og henrykkelse over havens planter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka