torsdag den 27. september 2012

ARBEJDSINDSATS I HAVENJeg har ingen park-stor have. Knapt 600 kvm, men med to små drenge og altid fuld fart på, er der rigeligt at bruge tiden på. Hjælpere har jeg heller ikke - udover familien der indimellem hjælpsomt træder til, når arbejdet er hårdere end min krop alene kan overkomme. Så på nær græsslåning er det mig der ordner og passer haven. Ikke at jeg har spor imod havetjansen – tværtimod – for jeg elsker den selvforglemmelse der ligger i havearbejdet, velbehaget ved det fysiske arbejde og beruselsen over resultaterne, når det hele går op i en højere enhed. Alligevel er tiden til havearbejde så langt fra ubegrænset. Derfor skal haven ikke være for krævende og i visse områder af haven er der desuden blevet indledt fredsforhandlinger med ukrudtet, for jeg orker ikke kampen.

Derfor planter jeg også tæt. Rigtig tæt (Med en økonomisk vinkel: Alt for tæt!). Lugearbejde hører ikke til mit ynglingsarbejde og bar jord ønsker jeg ikke, så her skal jorden dækkes – og det bliver den! Derfor går det primære arbejde også med at holde kanter, tage kampe mod ukrudtet i foråret, vande krukker og nurse for især roserne, som jo elsker opmærksomhed.  

Derfor er mine staudebede ikke særligt pasningskrævende og tiden med at ordne dem er begrænset til omtrent samme tid som havde det været græsplæne – og det kun fordi jeg klipper visne blomsterhoveder af og netter lidt, når jeg nu er i haven (ville så gerne bare kunne sidde og nyde, men øjet falder altid på noget, som jeg må give mig i kast med…), ellers havde tiden været meget mindre. Efterhånden bør det sidste bunddække også lukke helt, hvilket det ikke fuldstændigt har gjort i de nytilplantede hjørner i år.

Men pasningsfri bliver haven aldrig – for jeg får konstant nye idéer som skal føres ud i livet - og så elsker jeg at knokle derude, så jeg finder altid på noget at gøre...

4 kommentarer:

 1. Hej Det er en rigtig god ide at plante tæt, jeg kan se på mine gamle bede at der bliver mindre og mindre at luge for hvert år. Da mine børn var små var der heller ikke så megen tid så jeg snakkede tit om at det var vigtig at få skabt rammerne, så kom tide til det andet nok senere, nu er alle 4 voksne, men jeg synes stadig tiden somme tider mangler, men det er jo nok fordi tiden så bliver brugt på noget andet.
  Dejlige billeder, jeg elsker de blå/lilla farver
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
 2. Til ihvertfald skvalderkål skal geranium være en god bekæmper. Susanne fra Susannes Blomster Cafe har eksperimenteret med stort held.
  Jeg er også i gang ind mod naboen, og det ser virkelig ud som om, at de udkonkurrer skvalderen.
  Jeg har også geranier på min hestesko, og da det er en høj, er den jo temmelig besværlig at gå rundt på. Den passer stort set sig selv, der er enkelte jeg lige må hive op men ellers næsten pasnings fri..... og det kan vi jo lide!

  SvarSlet
 3. Skønne stemningsbilleder fra september-haven :-) Det er en virkelig dejlig og inspirende blog du har!
  Netop også min filosofi at plante så tæt som muligt, også fordi jeg godt kan li det frodige udtryk det gir. Cottagestil er nok mig :)
  Min have er samme størrelse som din, når bygninger og indkørsel er trukket fra. Nogen gange kan jeg godt ønske mig den størrer men alt i alt er jeg meget tilfreds med de haverum der er og under udvikling, og de muligheder den giver. Og så er 600m2 overkommeligt at passe.
  Jeg glæder mig til fortsat at følge din entusiasme her, og dykke ned i de endnu ikke læste indlæg du har lavet.
  God september havedag :-)
  Kh
  Rose

  SvarSlet
 4. Tak for jeres kommentarer - kan man ikke lide bar jord må man jo plante den til og kan man ikke lide ukrudt, må man give dem nogle bidske naboer. Og ja geranierne er ret effektive også til dette job. Rose Clair som jeg har et planteportræt/indlæg om, er helt eminent til dette job og klarer det over hele havesæsonen, hvorimod flere andre opgiver og gror ud af form midt på sommeren, så der kommer lys til jorden (kan løses med klipning, hvis man vil det...). Men planter man tæt med bunddække og hindre frøukrudtet i at spirre er man nået langt - og der er jo altid noget andet at bruge sine kræfter på i haven - jeg bliver i hertfald aldrig arbejdsløs i min:0)

  Mange hilsner og god aften
  Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka