onsdag den 21. november 2012

EN DUFTENDE DARLING


En spilopmager som jeg efterhånden har en hel del steder i haven er kaprifolien. Planterne snor sig op ad husmuren (har nok gjort det i hele husets 60 år lange liv), i hækken, i busketter og på pergolaen, for jeg er nærmest afhængig af deres sublime duft.

At træde ud i haven en sommeraften og nærmest gå ind i en mur af ren kaprifolieduft, er for mig ren havemagi!Og ja nogle vil måske mene, at jeg tager lidt let på tingene med mine vilde hjørner og lemfældig indplanting af klatreplanter som kaprifolium, men jeg værdsætter det uforudsigelige!

Sidste år indplantede jeg en kaprifolium i buskette af en ældgammel laurbærkirsebær og syren (+ svalderkål som her har så godt fat, at jeg har droppet kampen og blot indlogeret de skrappe stauder). Dette bedfelt står helt op ad terrassen og jeg ville have duft og blomstring i højsommeren – hvilket jeg opnåede på denne måde! Kaprifolien snor sig omkring toppen af laurbærkirsebæren og giver den lidt kæk sommerkulør, som jeg synes klæder dens ellers så urokkelige ydre. Samtidigt når duften nu een, når man i sommernatten sidder udenfor og nyder temperaturen fra sommeren og ildens leg med brændet. En let og enkel måde at få bragt duften og blomster ind i de stedsegrønne områder – de vilde, stedsegrønne områder...

Og faktisk er der stadig her i november enkelte af planterne der blomstre!


6 kommentarer:

 1. Jeg har i år stjålet nogle stiklinger ved en skov hvor de vokser vildt. Så nu skulle de gerne dække nogle vilde buske, og de dufter skønt. Håber de vil gro hos mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg også for dig Gitte, for duften er ren magi:0)...vil selv overveje stiklinger nu....

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Mine var flere år om at etablere sig, men da vi fældede en stor ahorn, der var for tæt på huset, så kom der gang i kaprifolien. Den står et strategisk godt sted, hver gang jeg skal ind af lågen til den nyeste del af haven, kommer duften mig i møde, det kan ikke være bedre.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Dét er essensen af rigdom:0)

   Vi har en del planter, og en aften i deres duftrum er vitaminer til sjælens lykkekonto!

   Kh
   Katinka

   Slet
 3. Kaprifolier har en underskøn duft og er uundværlige i de dele af haven hvor den kan få lov at væve sig naturligt. Jeg kan særligt lide den alm. vilde cremegul/rosa, som jeg har et meget gammelt eksemplar af ved terrassen. Dens stamme var desværre skåret ned til 1½ meter, inden jeg flyttede ind, men i år fylder den godt og er igen begyndt at blomstre. Jeg ville dog have sat pris på at have haft den i sin oprindelige form, da jeg elsker kaprifoliens gamle stammer og snoede grenværk.

  SvarSlet
 4. Du har helt ret Alice, at deres porøse stamme og viltre grenopbygning er smuk.
  Vi har som skrevet en gammel svend stående op ad huset - ikke det klogeste sted, da den viltre sag klatre i tagrende og ind på skunk-loft hvis man vender ryggen til. Har overvejet flytning af den, men tror ikke det er muligt...men skære den drastisk ned kommer ikke på tale...¨

  Mange hilsner fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka