onsdag den 28. november 2012

ÆBLEROSER - UNDERSPILLEDE ROSERIndimellem når man drøfter roser, tænker man på gruppen som en kategori af primadonnaer, der hjertens gerne og uden mindste snert af dårlig samvittighed stjæler opmærksomheden fra havens øvrige indbyggere. Store, smukke og iøjefaldende blomster, der i den grad gør opmærksom på egen eksistens og krav.

Sådanne dronninger har jeg en hel del af i haven, men også de mere vilde roser, som alba’erne, som jeg holder meget af og flere gange har berørt i mine indlæg.

Men en rose som jeg synes er uendelig dejlig i sin enkelhed og lidt tilbageholdende ynde, er æblerosen. De enkle blomster har en vidunderlig naturlighed og diskret skønhed over sig - renset for mange argumenter og for megen overtalelse. Men det er ikke roser man oftest spekulere på eller fanges ind af – alligevel synes jeg, at vi et øjeblik skal dvæle ved deres ynde og elegance...og huske på, at disse sommerblomstrende roser samtidigt er både sunde og livskraftige!

Jeg skatter dem højt og nyder deres kravlen op ad pergolaen!

6 kommentarer:

 1. Når æblerose og hyld blomstrer er det dansk sommer! Jeg har i en tidligere have haft held med at plante en æblerose ved siden af en eksisterende hyld. De to klæder hinanden ualmindeligt godt. - Og der er kun godt et halvt år til Skt. Hans :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, der fik jeg da lige en idé Nana!

   Har flere hyld i hækken (ja min mand er træt af dem, mens jeg synes de bløder lidt på i liguster-diktaturet;0) ) - måske en æblerose her vil være skøn, hvis den vil klatre opad og vikle sig om hylden som danner en smule loft over siddeplads:0) - TAK for den tanke!

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Helt enkle roser som denne er noget af det kønneste når man kigger helt tæt ind i blomsten. Mine forældre droppede på et tidspunkt deres halve snes te-hybrider, og plantede i stedet alm. hunderoser mellem stedsegrønt og buske på deres store skrånende grund. Det var et vidunderligt skue, med rosens luftige vækst med højt buede grene som er draperet af sådanne små rosa skønheder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder HELT vidunderligt - en stemning der går lige i mit både natur-, rosen- og frodighedselskende hjerte!

   Lyder som et smukt og pasningslettende valg de der traf!

   Mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 3. Ja det enkle er også smukt. Jeg har lige foræret en Pendulina væk, fordi den var så stor og voldsom i det. Forleden var jeg i arkiverne og så billeder af den, tja jeg fortrød da lidt, at jeg havde foræret den væk, men det var jo for sent.
  Kh og god gråvejrsdag
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha - ja man kan hurtigt komme til at savne de blomster!!!

   Men så må du sætte en ny af de enkle på din rosenønskeseddel og glæde dig over at andre værdsætter din tidligere havelejer:0...glæden ved at give og bringe havebegejstring videre er jo også varmende:0)

   KH
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka