fredag den 9. november 2012

PROJEKTER I HAVEN - KENDER DU DET?

Dagens skitse af gavlhaven set mod huset
 
At have en masse planer for haven – fremtidige planer vel at mærke, som ligger og venter, til det en dag skal blive deres tur til glans og opmærksomhed, men bare ikke lige nu – troede du! Pludseligt en dag – uden du rigtigt når at fundere over det – er det som om planen og spaden selv har taget styring og inden du ser dig om, står du midt i processen og aner ikke hvorfor den lige blev påbegyndt i dette øjeblik…

Sådan havde jeg det sidste weekend.

Ud for husets gavl er der et område af haven, som jeg har spekuleret på en dag skal få en karakter gående mod gårdhave - mere intimt og aflukket en nu, med strengere greb end haveområder, der ikke så direkte kobles på bygningskroppe. Dette felt ligger mellem hus og hegn + garage og bed. I forsommeren blev bede strammet op og længe har jeg gået og skitseret på, hvordan jeg skal forstærke følelsen af overgang mellem denne del og selve baghaven. Mere om det en anden dag.

Men det er ikke ”bare lige”, for både nyt hegn, konstruktion som overgang og ny låge + hegn (var en panikhandling, da vores ældste søn blev lidt for hurtig til bens...) mod forhaven er i spil (+ diverse andre projekter).  Derfor havde jeg planer om at lade tingene i fred de næste par år, inden vi nåede til denne prioritering. Ikke flytte stauder, ikke justere på beplantning, ikke bruge krudt på området, som egentligt var ganske fint, men bare ikke lige så fantastisk, som jeg drømmer om det kan blive.

Derfor undrede jeg mig, da jeg sidste weekend måtte konstatere, at jeg uden den store planlægning havde hevet stort set alle stauder op! I hvert fald et kolosalt antal af en geranium, en rose og en pæon, som jeg ikke længere ønsker her af farvemæssige årsager. Pludseligt stod jeg og kiggede på de delvist tomme felter og spekulerede på, hvordan jeg lige var kommet der til! Det havde jeg ikke anet, da jeg 1½ time for inden var trådt i mine mudrede gummistøvler.


Så nu står to del
vist tomme felter, som jeg er påbegyndt at flytte lidt stauder til. Der ventes vist spændt på hvad jeg nu vil tilbyde dem.

Så trist ser det pt ud:


Sådan kom bedet hurtigt til at se ud - helt forladt (klatreplanter skal jeg også have flyttet).... og nej huset er ikke rundt...bare lidt kamera-bedrag...


MINE PLANER ER BLÅ.
Tidligere var bedene holdt i kold rosa, blå og hvide farver – men nu skal de kold rosa farver væk! Synes ikke de gør sig godt mod husets facade af gamle, gule tegl. Så ud med de rosa toner - med undtagen af en Jacques Cartier rose, som jeg tidligere har skrevet om, da den er vild og gal, så jeg tør ikke flytte den – skal se hvad den finder på i sin iver efter at lege klatrerose! Læs mere om den her
  

Tilbage står også en fabelagtig hvid pæon, som jeg ikke tør flytte – har de skønneste hvide hoveder med lidt syrlig midte og så dufter de af frisk luft og sæbe! Har ikke nerver til at grave den op, af frygt for noget skulle henne. Så istedet vil jeg lade den stå og via lyseblå toner koble den til de mere kraftigt blå toner.Den hvide pæon bliver stående. Det samme gør hosta - og måske min sorte bænk...De blå farver er lige nu repræsenterede i katteurt, bjergmynte , klematis "Blue Angel" (skal dog flyttes til garagens væg) og 3 geranier (Mrs. Kendall Clark, Rozanne + en ukendt).

  
De blå fra haven der skal med til festen!

  
Desuden har jeg ladet løvefod og hosta blive - de passer skønt ind i mine blå planer...Iris (af den sikkert mest gængse, sibiriske art) er nu også flyttet ind.
Dette er en skitse på planløsning - forhaven til venstre, baghaven til højre:

Bedet er vestvendt og jeg har pt følgende planter stående på min overvejelsesliste:

 • Indianermynte (Blue Fortune)
 • Iris (Soft Blue - er bestilt!)
 • Tidselkugler (bestilt også)
 • Phlox ? (Bud på gode blå modtages gerne - overvejer vårfloks Blue Perfume eller Clouds of Perfume).
 • Lupiner (Camelot Blue) 
 • Blålige, høje og lave græsser
 • - og måske en blåregn espalieret på gavlen kunne fortrylle?
 • Desuden blå Allium (glemt navn), blå perlehyacinter, "blå" tulipaner og krokus (hvis de stadigt er til at opdrive).
  
Under vinduet har jeg lavet en siddeplads i vinduets bredde – måske jeg skal forstærke symmetrien lige her med 2 pilebladede pære på lav stamme? Men så skal æbletræet Katinka igen flyttes sammen med Constance Spry (ja den skal ikke stå her...). Uha, hvis jeg bare havde fået male garagen sort som planlagt, havde jeg kunnet flytte den dertil med det samme!


Min sorte bænk, som jeg stolt og egenhændigt lavede af gamle sandkassebrædder i sommerferien, skal enten flyttes (hvis jeg vælger den forkromede løsning!) eller blive stående på sin plads under vinduet. Er SÅ stolt over, at jeg overvandt min dårlige fukssvans-selvtillid og kreerede bænken på ingen tid!

Er den ikke fin?

Sort er den i hvert fald, som ligeledes er planen at træværk gennemgående skal være her...jeg tror det bliver skarpt og smukt...

Så jeg skitserer, drømmer og grubler...

14 kommentarer:

 1. Ja det er da gået hurtigt, jeg bliver helt forvirret over alle de planer, men det skal nok ende godt. Jeg blev glad, da jeg så at pæonen bliver stående. Det er ikke sådan at flytte med pæoner. Jeg flyttede alle mine sidste efterår, der var desværre ikke mange i blomst i år.
  Det er rart at have vinteren til at skitsere, drømme og gruble i.
  Kh
  Lisbeth
  PS din bænk er godt nok fin, den kan jeg godt forstå, du er stolt af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Og ja jeg har altid frygteligt mange planer - nogle føres ud i livet, mens andre blegner eller erstattes af nye...kan indimellem muligvis for mine omgivelser føles rimeligt uoverskueligt og hæsblæsende, men kedeligt bliver det aldrig;0)

   Mht pæoner, ja så kan de drille. Købte dog 6 stk til det store plænebed hos Pæoneksperten - de 3 som er sentblomstrende blomstrede allerede samme sommer, mens de 3 andre smukke sprang ud i år. Plantet som rødder uden mindste jord!

   God aften og kh fra Katinka

   Slet
 2. Jo, jo det kender jeg vist også godt :-)

  Det lyder som en dejlig blanding af blå blomster og græsser

  Jeg ville ønske, jeg havde evner til at tegne/skrive mine planer/drømme ned. De ligger altid kun oppe i hovedet og det er ikke altid, det lige bliver som jeg havde forestillet mig, når de bliver ført ud i livet.

  Jeg har også dårlige erfaringer med at flytte pæoner, så det er nok en god beslutning du har taget.

  God weekend :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Gitte kender du bogen "Design din have" af bl.a Nina Ewald? Giver faktisk fine, pædagogiske værktøjer til opmåling af haven mm, hvis du føler dig lidt på gyngende grund:0)

   God aften herfra + mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 3. Fin skitse du har lavet.
  Skøn med en plan der er kommet så langt.
  Smukke blå planter du har valgt. Hos signes vals så jeg en meget fin blå floks.
  Kan ikke huske navnet, men måske værd at checke.
  Din bænk er virkelig fin.
  Lige nu er der dømt tænkepause over havens nye projekter og lade dem fra 2011 få et år mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne.

   Må vist få fat på hende Signe, for at høre om der ligger en lækker phlox i hendes arkiv:0)

   Lyder fornuftigt med tænkepause . en diciplin min hjerne ikke magter...

   Mange hilsner og god aften herfra

   Slet
 4. Det er da ret konkrete planer, du arbejder med og det er jo skønt at sysle med på denne årstid. Jeg synes de blå planter er skønne, har selv en blå floks "Blue Paradise". Helt sikkert et godt farvevalg op mod husmuren og så garneret af en hvid pæon og limegrønne løvefod mv. så kan det da kun blive godt.

  Hvor dejligt med pakker fra blogvenner - det har jeg også selv prøvet, og man bliver bare så GLAD.

  God arbejdslyst.

  kh Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla!

   Ja, håber det bliver smukt på den rene måde... Synes de blå og kolde farver passer bedst til helt op af huset (har langt bånd af blå lavendel mod sydfacaden). Men lige nu ser det grusomt ud...

   Skal klart undersøge dit phloxforslag nærmere, dejligt:0)

   Og gode pakker er vidunderlige og glædesskabende!

   Kh og god aften fra Katinka

   Slet
 5. Jo det er en virkelig fin bænk og jeg synes at den står godt dér. Det er også en flot skitse af dine nye planer som jeg synes vil fungere godt i din forhave. Jeg har selv strammet min forhave op med stenmelsstier og pergola i år og selvom jeg rystede meget på hånden inden første spadestik er jeg blevet SÅ glad for resultatet.
  Det bliver flot med et blåt bed og den hvide pæon passer jo også godt ind sammen med de lime og grønne farver.
  Hvis man omplanter pæoner er det meget vigtigt at de plantes højt ellers kan der gå op til 3 år før de blomstrer igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Lisbeth, pæoner er lidt nogle særprægede størrelser, som man ikke kan byde hvad som helst, så tror også det vil være rigtigt at lade den hvide stå i et blåt hav.

   Kan godt forstå du rystede lidt på hånden - her skal der også virkeligt saves og bygges, når vi en dag når der til! Denne del ligger mellem forhaven og baghaven - min forhave trænger også gevaldigt til en omgang på et tidspunkt, men den er vitterligt kompleks, hvorimod jeg heldigvis har en klar fornemmelse for gavlhaven her...

   Mange hilsner og god aften fra Katinka

   Slet
 6. Dejligt at ligge planer, nogle gange når man står med spaden gør man noget andet end man har planlagt. Det syntes jeg der skal være plads til. Når man ligger planer er det oftest indenfor, så får man ikke altid taget højde for sol/noget smukt at kikke på/ højdeforskelle. Så derfor når man står med spaden, ligger man nye planer. Det ser ud til der er arbejde i mange måneder, skønt med planer!

  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Problemet med mine haveplaner er at de altid hiver nye med i købet;0) - ELSKER processen, så jeg er nok ret fagskadet;0).
   Men du har ret i, at især i planteprocessen skal der være plads til impulser - og så er det jo så heldigt, at man altid kan flytte om siden (og det benytter jeg mig så sandeligt af...).

   Mange hilsner og god aften fra Katinka

   Slet
 7. Ja men dette blir flott!..de blånyanser mot veggen tror jeg blir virkelig fint..og da med den sorte benken..lekkert:)
  Da gleder jeg meg til å se dine bed blomstre:))
  Ha en fin søndag:))

  SvarSlet
 8. Tak! Glæder mig til (forhåbentligt) at kunne vise smukke, brusende, blå bede til sommer. Fået det meste plantet, så nu slapper jeg lidt af i armene:0)

  En stor græs, lupiner og phlox må vente til foråret (måske) og selve byggeriet ved jeg endnu ikke hvornår bliver, men jeg skitserer og drømmer:0)

  Glad for du kan lide min sorte bænk - stadig her 4 måneder efter tilblivelsen er jeg vældig stolt, for mig og håndsavning har aldrig rigtig fungeret, men nu har jeg besluttet, at jeg skal kunne mestre det:0)Bænken blev lavet uden tegninger og mål - 1½ times arbejde, 1 times maling og så havde jeg en bænk! Oh hvor jeg stadig kan huske stoltheden i hele kroppen....jeg overvandt min save-skræk:0)

  God søndag aften og mange hilsne fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka