tirsdag den 6. november 2012

TOP 5 - IH-LISTEN OVER HAVEÅRET 2012


Så! Langt om længe kommer der også en Ih-liste - en top 5 over årets små havesucceser for mit vedkommende – det er jo om at holde humøret oppe og forsøge at skabe lyspunkter, når nu november er over os… fokusere på det gode her i verden og rode godt rundt i havehukommelse for at huske haveårets succesoplevelser og jubelscener.

Min top-5 liste over haveåret 2012 ser således ud:

5. PLADSEN

Hold op hvor de hvide lathyrus i år blev en blomsterrig affære. Store, snoende stængler indtog frejdigt haverummet og bragte en legesyghed, duftrigdom og uhøjtidelighed til haven. Hentede den ene overdådige buket ind efter den anden, som blot fik havens blomsterflor til yderlig at øges. Helt vidunderlige sommerblomster. Og de hvide lathyrus har en særlig plads i mit hjerte – havde dem i min brudebuket - så er blevet lettere rørstrømsk, når jeg har stået og betragtet disse herlige, svært styrbare klatreplanter.
Havde også sået mørke og blå sorter, men mærkeligt nok så jeg ikke meget til dem i år, på nær en art med mindre, ikkeduftende blomster (overvejer om jeg skulle have læst lidt mere på posen, om det måske faktisk er staude-lathyrus jeg her har plantet…så et spædt ”ups” hvisker jeg midt i iveren).

Men stor succesrate på de hvide! Kan klart se formålet ved forspiring og gentager ret sikkert forsøget igen til foråret.


4. PLADSEN
Det store plænebed. Dét tog form i år. Stauder, roser, buske og træer groede op og viste begyndelsen til det drama og den frodighed jeg her efterstræber. Bedet skal være synligt fra spisestuen og samtidigt fungere som rumdeler i haven mellem den store græsplæne og det lange kig/bevægelseslinjen gennem haven. Nu hvor planterne gror til, bliver ideen tydelig.

Dog flyttede jeg i foråret lidt rundt og justerede, hvilket gav visse udfordringer i bedets ene (og nytilkomne ende). Nu er der igen blevet flyttet og delt lidt her i efteråret. Desuden er planen, at grupper af græsser skal flytte ind til foråret og give lidt større luftighed til bedet. Ligeledes blev kvæsurt tilføjet (i år først, da jeg gerne ville have de andre etableret, inden denne staude blev inviteret med), hvilket jeg har stor forventning til.

Så stor glæde ved at se bedet tage form, men også plads til forbedringer!3. PLADSEN
Denne simple og primitive konstruktion i hassel markerer en nytilkommen opdeling af hækbed. Viste sig som et fuldstændigt mageløst sted at slå sig ned og hvis man var grænseløst heldig – tage sig en lur.

Konstruktionen vil ikke kunne holde mere end et par år, men må så ret sikkert erstattes af en ny, holdbar løsning, for det giver en særlig ro og trykhed at sidde derinde og få lov at være sig selv der midt mellem stauder, sommerblomster og blomstertyngede rosenbuske.2. PLADSEN
Pindsvinefamilie flyttede ind under terrassen. Kære, små, piggede væsner som bekræftede mig i, at havens vilde hjørner har deres klare funktion - ikke mindst som værested for dyreliv. Været helt magisk at se ungerne die hos deres mor (vi kunne observere dem indefra husets kælder), glædesskabende at opleve den lille familie tusse rundt på græsset i skumringen, samt interessant at se de små unger totalt freeze, når de blev forskrækkede. Denne tilstand af ubevægelighed fandt vi ud af kunne ophæves med en vuggesang! Jep, en sang og så begyndte de at spise og mosle rundt igen – det er da en herlig oplevelse for store som små!

Nu håber vi, at de alle finder gode steder at overvintre her i haven, så vi igen til foråret kan hilsen på dem.
Den kæreste og meget effektive bekæmpelse af dræbersnegle!1. PLADSEN

HAVEPLANER & PLANTEBEGEJSTRING
Sidste dag i august fik jeg trykket på knappen og smidt denne nye haveblog ind i den elektroniske verden. Intentionen var at formidle viden om og glæde ved haven, hvilket jeg virkeligt håber den gør!

Og få noget at skrivekrilleren ud af fingrene, så de ikke konstant summer.

Hvad jeg ikke havde forventet eller spekuleret på, var det haveblogfællesskab som den skød sig ind i. En ny verden som jeg ikke anede eksisterede, foldede sig ud og jeg bliver til stadighed overrasket over den hjælpsomhed, venlighed, glæde og positivisme man møder i denne have-tossede verden.
Hvor har jeg oplevet mange venlige ord, samtykkende kommentarer og megen varme - og nu behøver min mand ikke længere skulle forholde sig til helt så mange af havens problematikker, udfordringer og succesoplevelser som han tidligere blev "afkrævet". Dét tror jeg begejstrer ham!

Vidunderligt at kunne dele sin have-glæde med andre ligesindede – berigende, begejstrende, beroligende og boblende! Jo HAVEPLANER & PLANTEBEGEJSTRING har allerede bragt mange dejlige, konstruktive og haveudvidende oplevelser med sig – også for andre, håber jeg!

Og hvis du undre dig over titlen, ja så går mine tanker på det tvetydige i begge ord............

Nu går vi ind i en lidt mindre aktiv havefase med efterår og vinter. Nysgerrig på om alt så lukker ned for en stund, eller hvad der sker! Selv tænker jeg, at indlæg nok bliver færre og mere diskussionsprægede end sommerens mange hurtige indtryk og ideer, men jeg må tøjle utålmodigheden og se tiden an.  
25 kommentarer:

 1. Jeg kan af dit indlæg forstå at du er ny haveblogger. Det kan man ikke se på din blog. Den er super tjekket! (Jeg har sat den på min blogliste og her også meldt mig som fast læser). Jeg er selv endnu nyere blogger end du. Min blog er kun to uger gammel. Men jeg oplever allerede det du beskriver: At man kommer ind i en hel verden man ikke vidste eksisterede. En meget venlig og imødekommende verden. Det er dejligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nanna.

   Tak for kompliment og fordi du vil læse med:0)

   Men din blog er forsvundet! Kan som flere her skriver ikke finde den. Har du presset haveblogs.dk for at komme på listen? Hvis ja, så send lige en reminder til Jesper (9haven)...

   MANGE hilsner fra Katinka

   Slet
  2. Tak. Jeg har skrevet til Jesper, men jeg kan da prøve at skrive igen ... Så vidt jeg kan se er det længe siden der er blevet tilføjet nye blogs på listen, så det er nok ikke kun min blog der ikke er kommet med. Jeg har lige siddet og eksperimenteret med at sætte mit blogadresse på mit Google profilbillede. Det vil ikke rigtigt lykkes. Men det kommer nok alt sammen hen ad vejen.
   Hilsner fra Nana,
   http//droemmehaven.blogspot.dk

   Slet
  3. Du lyder mere tålmodig end jeg:0)

   Da der var gået lidt tid uden min blog var på listen rykkede jeg Jesper, som havde overset min mail - så hjælpsomt kom det hele i spil indenfor ganske få timer og glad var jeg (1½ mdr siden - ved ikke om andre er kommet på efter mig...).

   Og sidder lige og spekulerer på om min blogadresse er på goggle-profil...hm, det skal vist undersøges...men hvor er det irriterende når programmerne driller. Jeg er desværre ikke sådan en kode-killer og kan indimellem bande både højt og længe når computeren driller...

   Så fuld forståelse og pøj pøj herfra

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Haveblogverdenen er fantastisk og helt uundværlig for mange af os, i hvert fald for mig. Jeg prøver at drage de mange nye med ind i den verden, for den er, som du skriver meget berigende. Det er som om man hurtigt kommer til at kende hinanden, selvom vi aldrig har mødtes irl. Det var jo også det, som gav mig lyst til at invitere til haveblogtræf her hos mig i foråret. Jeg er normalt temmelig genert,og jeg ved, at der er flere af bloggerne, der også er det. Men i dette forum snakker vi bare med det samme, vi har heldigvis så mange fælles interesser.
  Der bliver ikke mindre traffik om vinteren, nu har vi bedre tid, og noget skal vinteren jo bruges til. Vi har jo alle billederne i arkivet, så der skal nok blive ved at ske noget.
  Glæd dig over, at du fik trykket på knappen, det gør jeg :)
  Kh Lisbeth
  I øvrigt vil jeg gerne kommentere hos Nana, Drømmehaven, men det er mig ikke muligt. Kan du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.

   Tak for din kommentar og tak for al den venlighed du spreder omkring dig!

   Har som skrevet aldrig skænket haveblogfællesskabet en tanke, men nu virker det SÅ spændende. Håber der også kommer nogle sjællandske samlinger, for med to små knægte er tiden desværre ikke til de store Jyllandsture for tiden...

   Men kan godt se, at der ikke lægges op til fingerhvile i vinterkulden,så jeg må klø på (ærligt talt kan jeg jo heller ikke lade være:0)).

   Kh Katinka

   Slet
  2. Kære Katinka
   Der er heldigvis en hel del søde havebloggere på Sjælland og flere kommer der til, kan jeg se. Så I kan få et rigtig godt fællesskab.
   Hvis du kigger på blog 18+1 kan du se på et landkort, hvor mange er placeret, flere sikkert i nærheden af dig.
   Jeg havde en gang tre småknægte, så jeg ved, hvad du taler om. Min haveinteresse startede først efter, at de var fløjet fra reden :)
   Nej jeg kan godt mærke, at du har samme ildhu som mig, og så kan man ikke lade være, men det er da også dejligt med alle de mennesker vi møder og alle de gode idéer vi får rundt omkring på andres blogge.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. jeg kan ikke være mere enig - Bloglandia er en skøn verden, med skønne mennesker med masser af inspiration og hjælpsomhed. Og du selv er ligger jo ikke på den lade side med spændende og inspirerende indlæg og ikke mindst skønne og fagligt informative kommentarer på vi andres blogge. Herligt at du sprang ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne - varmende ord her i november-mørket som får mig til at smile!

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 5. Man får jo helt lyst til at lave sin egen ih-liste... Din er flot og velbegrundet, og stor var smilet da pindsvinet tonede frem på andenpladsen.
  Men sjældent har jeg mødt en ny haveblogger med så megen skrivekløe og iver efter at formidle både viden og begejstring, dine indlæg er spændende og interessante at læse og dine kommentarer hos os andre ligeså. Jeg tror at mange havebloggere er enige i dine betragninger om fællesskab, glæde, hjælpsomhed mv. og vi er godt afhængige af dette herlige univers, som helt sikkert også vil være aktivt i de mørke vintermåneder.

  Mange ih-hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen Ulla - jeg vil med glæde læse din:0)

   Og lover jeg nok skal fortsætte energisk gennem vinteren, selvom det bliver mere og mere svært både at få taget billeder i dagslys, samt at finde egnede motiver.... er ærlig talt ikke november-tilhænger!

   Mange hilsner og god aften fra Katinka

   Slet
 6. Dejligt med din ihhh-liste, den havde jeg glædet mig til. Personligt syntes jeg jo at pindsvinefamilien skulle ha' haft 1. pladsen - tænk at I kan iagttage dem inde fra kælderen, rent guld!!
  Men blogverdenen er vidunderlig og du kan godt glemme alt om at ligge på den lade side i vinter, der skal skrives skal der...!!! ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Stemmetallet var uhyr lige 1. og 2. pladsen imellem;0), men du har ret - de pindsvin var SÅ vidunderlige at have på så tæt hold:0). Et vanvittigt kært dyr med pigge og kommode-ben!

   Og ja der skulle jo komme en IH-liste også... den første UPS-liste lagde op til at grave selvhøjtideligheden og perfektionismen ned i kompostbunken, mens IH-listen gerne skal huske os på alle de glædelige stunder (store som små) i haveåret 2012 - hylde glæden:0).

   Og jep, jeg lover at bevare både skrivelyst og formidlingskriller vinteren igennem...LOVER!

   Mange hilsner og nyd aftenen...
   Katinka

   Slet
 7. Sjov idé med sådan en liste, jeg tror da, jeg vil tage idéen op.

  Jeg er selv så heldig at have mødt flere nye have-venner via nettet, det er bare så super. Også min mand er nok blevet ´aflastet´. Mon ikke der kommer rigtig mange næste år i Kolding, jeg vil i hvert fald prøve at komme.

  Lige en kommentar til Nanna, drømmehave. Jeg synes nemlig ikke, at jeg kan finde din blog, når jeg klikker på dit navn. Og heller ikke se dig i listen på haveblogs.dk. Nogen der har link til Nannas blog?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen Hanne, dén vil jeg da også glæde mig til at læse:0)

   Og tænk jeg ikke er den eneste med en lettet mand:0) - skønt at haveblogs også kan være en succesoplevelse for familielivet...

   Kolding når jeg desværre ikke - ligger lige ved både min yngste søns og min egen fødselsdag, så grundlovsdag ved vi altid er optaget...men hvor gad jeg godt at se mange af alle jer havebloggere i levende live:0) - er der slet ingenting på Sjælland mon...?

   Mange hilsner og god aften fra Katinka

   Slet
  2. Nu blander jeg mig lige igen. Faktisk er sjællænderne bedre til at holde træf og plantemarkeder end jyderne. Så du må i gang med at finde dem, der er jo Marianne den helbredende have, hun plejer at gøre opmærksom på, når der er noget.
   Du kan måske også lande på halvvejen til Jylland hos mig Øen i midten :) Det er ikke til Grundlovsdag, så måske kan du få fri og følges med nogen af de andre sjællændere.
   Du kan også tage familien med og sende manden af sted med drengene, her er mange skønne naturoplevelser :)

   Slet
  3. Lisbeth, du sætter så mange muligheder i sving, at jeg bliver helt rundtosset på sådan en onsdag:0)...Ja jeg må vist få ørerne klikket ud i rigtig modtagervinkel og se det hele med friske øjne - Samsøe har jo længe stået som et ønske på listen over for mig ubesøgte steder i Danmark...
   Kh

   Slet
  4. Jeg er fuld af gode idéer for andre, så bare sig til, hvis du skal have flere :) Jeg synes det er en god idé med en tur til Samsø, når den nu står på ønskelisten.
   Jeg har lige fået mig en smartphone, DET er en udfordring for sådan en halvgammel en som mig :)
   Kh
   Lisbeth

   Slet
  5. Du er jo ikke til at stoppe Lisbeth;0)

   Og digitale udfordringer er noget af det mest frustrerende, men når man har fået fast greb om det nye, ja så er verden igen blevet en tak breddere...
   Rigtig god teknikfornøjelse!
   Kh

   Slet
 8. http://droemmehaven.blogspot.dk/2012/11/lykkelige-udekatte.html
  her er Nana.

  SvarSlet
 9. Hej Katinka.
  Det var vel nok en god idé, sådan at gøre status over haveåret, og lave en top 5 liste. Den idé vil jeg da stjæle!
  Jeg giver dig ret i, at fællesskabet når man haveblogger er helt utroligt. Jeg var til et foredrag sidste efterår om "Den frodige have", hvor jeg kom til at sidde ved siden af Tim Skovrup. Vi faldt i snak, og han fortalte mig om den haveverden der findes i blogland. Jeg var nødt til at spørge hvad en blog er, for jeg er normalt ikke så velbevandret på computeren, så jeg anede ikke der fandtes den slags fællesskaber for havetosser. Tim kom siden hen hjem til mig, og viste mig hvordan jeg kom i gang. Her er der en hel del, som jeg nu har skrevet så meget med, at jeg føler jeg kender dem. Tim og jeg fandt også ud af, at følges til adskillige foredrag, og her har jeg både hilst på Fru Friis og Helle Blomsterhatten. Så var jeg med til blogtræf i Kolding Grundlovsdag og fik sat ansigt på mange flere, enkelte nåede jeg desværre ikke at placere med navn, men det kan være jeg får chancen næste år. Til Garden Party hos Kjeld slot mødte jeg igen rigtig mange kendte ansigter, der var bla. frk. Anemone og Malcolm, Havenarkomanen og Mit Tara, Tim Skovrup, Helle Blomsterhatten og måske endnu flere, og DET var virkeligt fedt, at kunne kende nogen og straks falde i snak med indtil flere igen. Jeg følges stadig ofte med Tim til foredrag, og der er opstået et helt unikt venskab imellem Helle Blomsterhatten og jeg. Det er bare SÅ dejligt. Tænk engang, hvor har det ført meget godt med sig. Så jeg er også meget glad for at være blevet haveblogger.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marlene.
   Synes det er så livsbekræftende det du beretter:0). Glæder mig selv til med tiden at få sat en masse haveglade ansigter på alle jer andre skrive/have-tossede...
   – og din Ih-liste vil jeg med glæde læse, kan du tro….

   MANGE hilsner og God aften fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka