søndag den 4. november 2012

NATURSTEN ER LÆKRE

De tilhuggede og de rå.


 
Ja , dét er min påstand! Ikke betonfliser og hele den kategori (som kan have sin klare berettigelse, men hvor jeg ikke mener deres score på en lækkerheds-skala er rystende høj).

Elsker naturstens råhed, tyngde og struktur – ubearbejdede som tilhuggede. Må indrømme, at jeg adskillige gange har tvunget familiens mænd til at slæbe rundt på de barske sager, når jeg ikke længere selv magtede opgaven.
Toppen var muligvis, da jeg overtalte min far, til at bakse 3 tunge klipper (ja ja da, nok bare sten) med fra den ødegård, som min familie havde i 25 år og skulle fraflytte. Jeg måtte – nostalgisk og sentimental som jeg kan blive – have et konkret minde med derfra, så vi kørte hjem i en bil med nærmest lettende forende. Så stor var tyngden i bagagerummet, at forhjulene kun med viljekraft nåede ned til asfalten (tør jeg fortælle, at vi også punkterede undervejs hjemad?). Da vi kom hjem så min mand på os med hovedrysten og  vantro – begreb ikke formålet med transporten, men det gjorde jeg heldigvis...

Nu ligger de 3 tilmosede sten godt omkranset af planter i havens vilde hjørner. Ikke åbenlyse og dominerende, men diskrete og indpassede – og jeg bliver så varm om hjertet hver gang jeg kommer dem nær.

Forhaven her trænger til en dag at blive retænkt. Der en linjer og store buske som fungere, men også skidt håndværk i belægningsarbejdet og massivt pres fra ukrudt i bed. Den eneste årsag til, at jeg ikke har startet på en gennemgribende ændring er stensætningen rundt om bedet. Ikke prangende håndværk og en i mine øjne lidt ubegrundet bueform, men jeg kan lide den selvfedhed og udiplomatiske måde stenene markere sig.
En dag må jeg dog tage udfordringen op og skabe den forhave der opfylder mine ønsker, men sten får mig nu til lige at overveje mine planer en ekstra gang.
(Kurven snyder en hel del på fotocollagen, men se på siden "Havens Zoner", hvis du vil have et tydeligere billede af linjerne i forhaven)


Collage, forhave: Fra juni i år - taget fra første salen.Så med referencer til svenske stengærder, klippeområder og barsk natur, vil jeg nok ikke fravige sten i haven – hverken de naturformede eller dem der er formet af menneskehænder. Men de skal ikke skabe kulisser i haven, men give den lidt kant og hårdhed.

Jeg er umådelige betaget af. at have naturen tæt på og bor også, så havens grønne rum opleves videre i de områder, der støder op til grunden. Naturens kraft og væsen føler jeg stor trang til at opleve - også her i mit eget haverum - nok derfor stenene sådan appelerer til mig.
For ja, jeg synes de kan noget...især sammen med planternes opblødende former, skrøbelighed og forgængelighed virker stenene stærkt.


4 kommentarer:

 1. Gode billeder.
  Jeg er enig med dig i, at natursten er smukke.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 2. Tak og velbekommen - ja de kan noget de natursten...skulle ikke gøre mig det mindste at have lidt rigtige klipper i haven:0)

  Mange hilsner fra Katinka

  SvarSlet
 3. Så er jeg her :) Endnu en grund til at komme over og se min have, jeg har mange sten i haven, både i ørkenbedet og andre steder. Jeg har heldigvis tre store/voksne drenge, som har slæbt sten for mig. I de senere år er det kun Bent, der har knoklet med sten, jeg fik en god sækkevogn med udfald til min fødselsdag, så nu er det blevet nemmere.
  Så du kan nok regne ud, at jeg også er vild med sten i haven.
  Jeg fik lidt ondt af din stakkels far og med punktering oveni, gys, blev han ikke sur?
  Jeg gætter på, at din rhododendron er en Catawbiense Grandiflorum, farven ligner og det er en af dem, som sælges mest. Den blomstrer omkring 1.6.
  Det regner her, så jeg skal øve mig på min nye telefon :) men jeg kigger mig lige rundt hos dig. Nu har jeg tid.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber det går fremad med telefonen:0) – og ja, jeg tror der er MANGE dejlige grunde til at komme og besøge din have – dét er jeg sikker på!
   Nej min far blev ikke sur på sten, men lidt på bilen. Det var den dag han og jeg kørte frem og tilbage til Småland samme dag for at besigtige den gård mine forældre var faldet for (og som de nu ejer) – vi brugte 14 timer inklusiv advokatmøde, så vi var mere end trætte, da bilen på en mørk svensk motorvej sagde mærkeligt. Sikke en tur, men glemme den gør vi nok aldrig – og det var jo også min afsked med den gamle ødegård og mødet med den nye gård…
   Mht rododendron så er den sikkert så almindelig at det sviger:0) – ikke mange eksklusive sager vi her overtog…og jep den blomstre 1. juni. Det er min yngstes fødselsdag og den blomstrede så overdådigt smukt, da vi første gang bar ham ind gennem forhaven, suk. Smuk sammen med syrenen som nu har fået en hulens masse geranier i kold rosa flyttet hen om tæerne – tror de vil gøre sig godt der…
   Kh fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka