mandag den 26. november 2012

HJORTETRØST – GOD TRØST TIL EFTERÅRSHAVEN


En skøn, statelig staude til havens vildere bede. Dette er ikke en staude, der placeres ved siden af havens sarteste sjæle, men en plante der giver karakter, fandenivoldskhed og lidt rå karakter til bede, hvor man ikke er så nøjeregnende med demokratiske lighedsprincipper.

Jeg har grupper af hjortetrøst i min forhave og nyder disse voldsomme planter, som gror til hen over sommeren og for alvor tiltrækker opmærksomheden i sensommeren og efteråret. Kan med fordel placeres sammen med græsser og i præriebetonede bede og vil med sine markante skærme, høje vækst, flotte dybrosa farve og strunke vækst tilføre sådanne bede en vis tyngde og soliditet. Vær dog opmærksom på, at naboerne ikke er for hårde i deres magtudøvelse mod himlen, for selvom hjortetørst er en hårdhudet sag, bøjer den af og drejer, hvis den måder forhindringer på vej opad. Dette kan godt give mere spøjse end smukke vrid og vinkler på stænglerne...

Og selvom hjortetrøst er stor og sej så kan den ikke modstå efterårets og vinterens kulde fuldt ud – langsomt vil den opløses hen over denne tid, da dens størrelse naturligvis gør den udsat for især kraftig blæst.

Men smuk er den, når den gløder i novembersolens morgengry...næsten som af kobber synes disse 2 meter høje krabater.6 kommentarer:

 1. Hej Katinka.Har selv en smuk hjortetrøst som jeg har arvet fra min mor.
  Er rigtig glad for den,og den står i baggrunden i et bed med margeritter-lodden løvefod og smukke svagt gule iris.Rigtig god dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette - det lyder som et skønt, lettere vildt og selvkørende bed du der har!
   Og staudeforæringer som bærer en historie med sig, kan få en helt særlig stemning omkring sig...

   Mange hjertelige hilsner fra
   Katinka

   Slet
 2. Jeg har også hjortetrøst en skøn plante som er langsom starter. Jeg har to der står i regnvandsbedet, den ene har jeg fået forærende, den anden har jeg købt for nogen år siden, først i år ser den ud af noget. Det er en skøn efterårsblomstrende staude.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret Lisbeth - hjortetrøst kan godt være lidt lang tid om at vise sit potentiale, men når den så gør det og udviser grokraft i superliga-klassen, ja så må man anerkende dens mange, mange kvaliteter:0)

   Kh
   Katinka

   Slet
 3. Den skønneste staude og jeg er MEGET glad for min, og lige netop i år har det stået flottere end nogensinde. Temmelig sikkert pga den fugtige sommer, den kan jo godt li' vand. Min står plantet så den kigger op på den hævede terrasse, her kan vi så sidde og nyde alle de sommerfugle som smæsker sig i blomsterne.

  Fordi jeg blev så glad for den almindelige røde hjortetrøst skulle jeg selvfølgelig også have den hvide udgave samt "chokoladeudgaven". Ingen af dem kan overhovedet leve op til det format som den lyserøde har, - men derfor er de da velkomne i haven alligevel... :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er lidt tørstige de hjortetrøst...;0)

   Lyder skønt med en placering, hvor de kan nydes lidt oppefra, fpr ja insekterne værdsætter også stauden.

   Jeg har to slags (tror jeg nok) - en ene er lidt lysere og mere blød i væksten end den anden, men begge er nu dejlige - sorterne har jeg lykkelige glemt alt om...

   Mange hilsner og dejlig dag fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka