onsdag den 14. november 2012

LINJER, TRICKS OG STRUKTURER I HAVERUM
Nu hvor vinteren for alvor puster mørke og kold luft ind over os og de sidste blomster kuldeskære sukker i haverne, er det tid til, at havens strukturer gør deres arbejde for alvor. Nu får de ikke hjælp af slørende sommerblomster, frodige hostaer og storskrydende blomsterhoveder – dét er nu sliderne skal træde frem på scenen og møde anerkendelsen.

Vi bor i et land, som en stor del af året står uden løv på træer og buske, hvor stauder visner mod jordens klamme overflade og hvor haverum let kan blive opløste og ligegyldige, hvis ikke vi har nogle til at bære vores idéer igennem denne del af året.

Som jeg tidligere skrevet om, er de stedsegrønne buske og træer sublime til denne opgave, men en del stauder kan også hjælpe til, når de andre går i vinterhi.


Her ses sankthansurt Matrona, Alunrod Palace Purple, Lammeøre Silver Carpet og storrodet geranium.I min have får stauder lov til at stå så længe de orker og fremvise frøstande og blade. Jeg kan ikke undvære solhattenes kugler og alunrodens blanke blade, ligesom buksbom og sankthansurt giver oplevelser i haven også om vinteren.

Det er nu linjerne er tydelige, nu planteskelletterne synliggøres, så hvorfor ikke tage dette med på listen over overvejelser?

Sidste uge havde Kjeld Slot et dejligt indlæg på sin blog om vertikale og horisontale linjer i haverum (Kaldet ”En flad fornemmelse”). Jeg har en anelse om, at mange læsere ved disse ord bliver helt trætte og mener, at nu bliver det hele en kende for tungt eller højtravende, men jeg synes dette er umådeligt relevant!

Blomster, buske, bygninger og beplantning i det hele taget danner linjer om vi vil se dem eller ej! Men de er der - ligeså naturligt som nedfaldne blade i efteråret og bladlus på en varm sommerdag!

Det der er hele fiduser er, at se dem og forholde sig til dem! Ofte vil der ske noget interessant, når man arbejder med variationer og modsætninger, men jeg er sikker på, at en benhård satsning på udelukkende de horisontale eller vertikale linjer også kan skabe meget stærkt og bevidste oplevelser i haven.

En hurtig illustration af linjer:


I min have arbejder jeg med modsætningsforhold. Bliver linjer for opadstræbende i grenvækst og blomsterstande, tilføres der linjer, der trækker i bredten (eksempelvis stauder med fladedannende blomsterhoveder i hobetal) og bliver det hele lidt for fladt og nedtrykt, må der tilføres spir eller græsser (som der her til foråret skal plantes – mere om det en anden gang).

En rigtig god måde at se tingenes linjer tydeligt på, er det velkendte trick, at tage et foto og gøre det sort/hvid (computerprogram eller kopimaskine). Når farverne sorteres fra, vil linjerne og overflader træde tydeligere frem og du vil lettere se strukturer og træk.


Her er et struktur-eksempel fra mit ene bed sidste år, hvor alunrod, lammeøre, en stribet græs og buksbom mødes. Når farverne er borte er det enkelt at se hvor forskellige deres overflader er. Så både ved at fastlægge de overordnede træk i haven og for at synliggøre planternes strukturer, er sort-hvid et let redskab at ty til!

Så en måde til at skabe variation i haverum er, at få øje på haverums retninger og blive bevidst om at tilføre modsætninger i både beplantningers vækstlinjer og strukturer – det gør haven interessant – også nå mange af bladene er dalet ned.

Og så lige en sidste ting - Hvorfor er solhat så smuk at fotografere?Selv på sort/hvid-billede er den spændende, fordi stængler er så markant opadstræbende, mens hele det brede blomsterhoved trækker i bredden. Den har altså i sin egen opbygning begge retninger markant repræsenteret...9 kommentarer:

 1. Spændende indlæg jeg synes selv, jeg har varieret det hele godt med både forskellige strukturer, bladformer og højdeforskel osv. Det stedsegrønne har jeg rigtig mange af, de kommer tydeligt frem nu, heuchera og lammeører osv. har jeg også. Selvfølgelig er der meget, der er bart nu, men så er der også alt det andet. Til foråret/sommeren kan jeg så igen kigge på om stauderne passer sammen, men det synes jeg nu de gør, ellers må der flyttes rundt.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er sikker på du har en skøn, skøn have Lisbeth! Men hvis et højne drille kan det være du skal ty til kopimaskinetricket;0)
   Kh Katinka

   Slet
 2. Hej Katinka.Ja! jeg synes også at det er et spændende indlæg.Bruger også en del tid i øjeblikket på at se alle mine bede igennem-farver-former og hvordan de forskellige stauder passer sammen.
  Jeg tror også at jeg vil lave et indlæg med alle mine stedsegrønne og opstammede
  planter,og hvordan de er tilpassede i min have.
  Rigtig god aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det indlæg vil jeg med glæde læse - og hvis der er nogle der både er stedsegrønne, opstammede, runde og ca 2 meter (eller lidt mindre) vil jeg blive VIRKELIG nysgerrig;0)

   Håber du får en dejlig aften!

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 3. Ja det er nemlig vigtigt at tænke hele året. Jeg synes i den sammenhæng, at Lisbeth fra Høneballe gør det sublimt! Det prøver jeg at efterligne på bedste måde.
  Jeg vil også i den forbindelse sige, at Helleborus er fantastisk, da den står med sine blade hele vinteren. Hvis de får lov, og det gør de hos mig. CD nævner at man skal fjerne dem, for at udgå sygdom, men gør jeg først senere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ohhh, Lisbeths have har jeg endnu ikke set, men vil glæde mig til en dag at sætte fødderne på Samsøe!
   Jeg gør nøjagtigt lige som du - lader de fine juleroser stå så længe de overhovedet orker. Plantede dem for første gang sidste efterår og har ikke bemærket mindste sygdomstegn - og så nænner jeg ikke at tage saksen frem og bortklippe de skønne mørkegrønne blade...

   Mange hilsner og god aften fra Katinka

   Slet
  2. Det er lige før, jeg rødmer nu :)
   Jeg klipper heller ikke bladene af mine juleroser endnu. Først når de små fine blomsterknopper er ved at være godt at se, så får bladene saksen, for så er de blevet grimme, og de nye kommer snart frem.
   Kh til jer begge
   Lisbeth

   Slet
 4. Håller helt med dig om kontraster i form. Jag läser just nu till florist och där tänker vi på samma sätt. En bukett är ju som en liten rabatt! Och solhatten är ju en underbar, snygg och uppkäftig blomma!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja kontraster er interessante i mange sammenhænge og ikke mindst i buketter. Måske netop en forståelse for dette der kan gøre buketter til nærmest kunst.
   Håber du nyder din uddannelse. Elsker blomsterbuketter og alle de muligheder der ligger for at skabe skønhed, overraskelser og eventyr.

   Skæn aften i det svenske og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka