tirsdag den 13. november 2012

EN DEJLIG NEM ROSE: HURDALSROSEN
Vidunderlig og blomsterrig i juni.Her i november hvor der er uendeligt længe til gensynet med de sommerblomstrende roser, står jeg og kigger ud af køkkenvinduet på stærke, rødlige opadstræbende grene og drømmer om junis blomsterkaskader.
Rosen jeg beskuer er en Hurdalsrose. Måske ikke den mest kendte, men det er virkeligt en skam!

Rosen er en alba-rose – blomstre ca 3 uger om sommeren og er desværre næsten duftløs. Dette vil oftest være argument fra min side til ikke at plante en rose, men her gør jeg en undtagelse – heldigvis!

Dette er en fordringsløs og vidunderlig sag, stammende fra Norge og derfor taknemmelig for det danske klima. Jeg plantede den for 3 år siden midt i forhavens krigsskueplads af barske stauder (forhaven var ved overtagelsen helt og aldeles invaderet af skvalderkål, så istedet for den helt grumme kamp, valgte jeg - for nu - at plante stauder som geranier, løvefod, hosta, høstanemoner, dagliljer, sankthansurt og hjortetrøst i dette bed – de kan klare mosten til jeg en dag for tid og overskud til den helt store tur...). Her står rosen så og sikke den gror. Den tåler skygge og kræver ikke nænsom pleje for at udfolde sin skønhed. Godt over to meter er den nu og når den blomstre er den så smuk, at man får ondt i maven!

Blomsterne er smuk rosa i farven – hverken hysterisk eller babyfin, men frisk og stærk på en naturlig måde. Som en rosenkind på en engelsk 1800-tals jomfru, kunne man foranledes til at skrive!

Vidunderligt når solen rammer de tynde kronblade, som den ikke er nærig med.Så endnu engang slår jeg et slag for nogle af de gamle alba-roser – de er så smukke, ægte, poetiske og sunde – og så er de vidunderlige at indplacere i bede med lidt vild kant. Dybt lækre uden det mindste svulstige over sig.

Så hurra for Hurdal – gid mange vil få øjnene op for dens kvaliteter!
14 kommentarer:

 1. Ja men sikken da en salgstale for en rose uden duft og med kun tre uger i blomst, men den ser nu skøn ud, og det at den er robust og fordringsløs er da et ekstra plus.
  Jeg har ikke planer om flere roser lige nu, men hvis jeg en dag får det, så vil jeg huske Hurdalsrosen, om ikke andet så fordi jeg kommer til at tænke på dig :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. :0)

   Ved godt at jeg normalt fravælger roser hvis de er duftløse, men denne er skøn (og placeret i et hjørne hvor jeg ikke lige kommer forbi...). Overvej den måske i et vildt hjørne, hvor du ikke behøver at nå hen til den - den klarer sig så fint på egen hånd. Hvis du altså pludseligt bliver nødt til at have en ekstra rose:0)
   Kh og god aften fra
   Katinka

   Slet
  2. Ja nu har du virkelig fået mig overbevist, jeg har mange vilde hjørner, jeg mener, jeg kan få den for en 50 er hos jasroser.dk, så kan jeg tage den med næste gang, jeg kommer forbi. Jeg skal jo også have fat i The Gernerious Gardner, jeg har skrevet til ham, men han har nu ikke svaret.
   Kh og sov godt ;)
   Lisbeth

   Slet
  3. SÅDAN!

   Tror du vil ELSKE den, når den pludseligt tiltrækker al opmærksomheden for en stund (mens de andre roser stadigt står og overvejer blomstring) og for en stund sætter fokus på sin tilstedeværelse for herefter at glide i baggrunden, når de andre roser vågner!
   Og The Generous Gardener ER altså så bedårende smuk - og står stadigt med knopper i haven nu!

   Kh Katinka

   Slet
 2. Hvor er det dog et yndigt rosentræ! Ligesom på billeder af middelalderens rosenhaver. Det er utrolig smukt med blomsterne draperet hele vejen op ad grenene. Hvad mere kan man ønske sig? jo.. måske lige duften. Jeg var lige ved at vælge denne rose for 10 år siden til et mere vildt hjørne i min rosenhave, men valgte guirlanderosen pga. dens løv. Nogle bøger afbillede Hurdalsrosen med små Raubritteragtige blomster, så den har altid været i mit søgelys. Hvis blot bøgerne havde vist et billede af hele planten, som dem du her viser, havde jeg bestemt valgt denne rose. Tak for dejlige billeder :)
  Hilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen Alice.

   Ja det er en skøn rose med alba-rosernes særlige aura af historie og nostalgi.
   Den er så vildt smuk i sin kraft og blomsterrigdom, men blomsterne er ikke runde som Raubritter, men mindre fyldte og mere åbne, hvilket gør gennemlysning mulig, så de bliver helt silkepapirsagtige. Håber du en dag finder plads til et eksemplar, for jeg tror du vil blive begejstret.

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 3. Jeg har selv haft en hurdalsrose der på få sæsoner voksede sig kæmpestor, og som blomstrede overdådigt hver sommer. Absolut anbefalelsesværdig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er vi HELT enige, Nana!

   Kan næsten se den gro og når den står med skyer af blomster kan man kun måbe over dens underspillede skønhed.

   Mange hilsner og god aften fra
   Katinka

   Slet
 4. Svar
  1. Tak.
   Ja den er skøn og dejlig sej! Har en forkærlighed for de planter der virkelig vil livet og udviser kraft (trods mindre venligt naboskab...).

   Mange hilsner + god aften fra
   Katinka

   Slet
 5. Jeg så den i Jette Frölichs have, men havde helt glemt den igen. Der stod den nærmest opstammet som et træ og var meget smuk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er simpelthen så let, livskraftig og lidt gammeldags romantisk i sit væsen (men uden sukkerdrys, strygerkoncert og glitterværk) - skøn i busketter og vilde bede, hvor den pludseligt i juni folder sin skønhed ud og får alle til at vende sig!

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 6. Ja dette var gode sommerminner:)...og Hurdalrosen er en mye brukt rose i Norge..spesielt bakover i tid:)
  Hyggelig gjensyn med en klassiker her i nord:)
  He en fin kveld:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inger Marie!

   Ja den er lidt gammeldags i sit væsen, hvilket jeg bifalder. Har noget ægte, vitalt og en vildskab over sig! Synes det er vidunderligt at den blomstrer før de fleste andre roser - får alle til at stoppe op og beundre den inden den overlader scenen til alle de andre rosen-dronninger:0).
   Og at den så altid får mig til at sende tanker til Norge er blot et plus oveni!

   Mange hilsner og dejlig dag fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka