torsdag den 29. november 2012

ET LILLE HUS I HAVENLegehuset.Det kan ændre stemningen i haven totalt at opføre bygninger i haven, men tænker man sig grundigt om mht placering, linjer og skala, kan dette være en fabelagtig måde at skabe intimitet, rum og oplevelser i haven på.

Sidste sommer traf vi beslutningen om, at opføre et legehus i haven. Jeg havde ellers ikke været for idéen, indtil det slog mig, at et sådant hus (udover den åbenlyse kvalitet det har som frirum til ungerne) kunne samle haven – lukke den mere om sig selv og bruges konkret til afskærmning mod ”det triste hjørne”.

Vi opførte et lille hus helt nær hækken. Valgte et præfabrikeret, da tiden desværre ikke var til komplet selvbyg, men så har det tilgengæld fået en ordentlig omgang med personligheds-palletten. Og hvor er det et skønt sted – både for børn og voksne. Ungerne elsker at lege derude og bare få lov at trække sig tilbage. Vi har indrettet det enkelt og robust med siddehylde med hynde, gamle ølkasser på hjul til legetøj, bløde (vaskbare) puder, en gammel skammel og en hylde til bøger og andre dejlige sager. Her er et skiftende udvalg af gode bøger, hjemmegjorte trævåben (jo man skal jo være beredt!) og altid sand på gulvet...Væggene er hvidmalede for at kompensere for, at der kun er i vindue udover dørens...Om sommeren er stauder, græsser, buske og klatreroser ved at gro op omkring det og gør stedet lidt hemmeligt og hyggeligt. Desuden har vi valgt at give området en særlig børnevenlig karakter, ved eksempelvis at bygge en primitive hasselport i bærhækken, der adskiller legehuszonen fra øvrige have. Denne port som tydeliggøre overgangen er lavet i børnehøjde (ca.120 cm). Vi voksne skal altså bukke os for at komme inde i området (hvis vi ikke vælger den lette løsning hen over buskene, når ungerne vender ryggen til...). Dette forhold giver ungerne den særlige oplevelse, at tingene i størrelse passer til dem, og de nyder det!Stor frodighed omkring huset til lidt "urskovsstemning". Bemærk den skæve, naive og lave port på foto til venstre.

Men nu er det efterår – om 2 dage begynder vinteren. Vi har endnu ikke pyntet op til jul – hverken inde i selve huset eller i legehuset - men det kommer! Tilgengæld kan vi hygge med puder, tæpper og levende lys, når vi forældre er med. Det er sådan en skøn fornemmelse at sidde derude i vores egen lille have og føle at vi er kommet et helt andet sted hen...Børnene har fået indrammet deres tegninger, edderkoppen hygger sig udenfor og indvendigt er der plads til lidt af hvert...

9 kommentarer:

 1. Jeg kan godt forstå, at ungerne er glade for huset, og det falder supergodt ind i haven. Det er jo det fine ved det, hyggeligt ser det ud både indvendigt og i urskoven set ude fra.
  Vores pavillion står jo også i vores have, som om den har været der altid, og den er først sat op 17.8. i år. Jo man kan være heldig med små eller lidt større huse i haven.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, men nok både heldig og velovervejet;0)

   Tænk jeres pavillion ikke er ældre?! - sjovt som det ikke er til at aflæse...

   KH
   Katinka

   Slet
 2. Det er et meget charmerende legehus, og ligger rigtig dejligt hytteagtigt og stemningsfuldt i jeres skønne tilgroede have. Jeg kan sagtens forstå at du selv gæster det, for lige at føle sig et helt andet sted henne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er SÅ hyggelige at sidde derude - og med bøjede bed kan man om muligt godt tage sig en lille morfar;0). Dejligt med miniature-huset i det grønne, duften af træ og børnenes tydelige tilstedeværelse:0)

   Mange hilsner og dejlig sidste dag i november fra
   Katinka

   Slet
 3. Hvor er det et skønt legehus som falder rigtig godt ind i haven og som er dejligt lyst indendøre, så man får lyst til at slå sig ned.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth, ja det er ikke kun ungerne der kan finde på at slå sig ned derude - vi voksne (omend man føler sig lidt rigelig stor i det) nyder det også...

   Mange hilsner og god dag fra
   Katinka

   Slet
 4. Super flotte billeder du viser :) Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne Gine:0)

   Mange hilsner og dejlig fredag fra
   Katinka

   Slet
 5. Sikke et dejligt og flot legehus. Hvor har i fået gjort det personligt. Og så er der plantet så godt til med planter rundt omkring. Kan godt forstå at i alle nyder det lille hus, sikke en stemning. Jeg er vild med legehuse, vores gamle står stadig fint med sin lille have om, og der bliver gjort rent derude hver forår, tændt lys, når der er gæster i haven og iøvrigt pyntet op efter årstid. Har oplevet at de fleste voksne går helt i selsving over et sødt legehus, og det for nogle inspirerer til at gøre deres eget hyggeligt. For børn elsker også at der er rart at være og hyggeligt.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka