onsdag den 7. november 2012

KNALD PÅ SEDUM MATRONADet er da ikke en kedelig dame dette her!Jeg har tidligere skrevet om denne pragtfulde sedum! Sankthansurt er helt eminente i efterårshaven og er man som jeg lidt tilbageholdende med den mest almindeliges blomsterfarve, ja så synes jeg alligevel man skal stoppe op og overveje at invitere denne matrone indenfor i haven.

Lækker, sprød og smuk samhørighed mellem blomster og bladfarve.

Har konstateret, at den svenske landskabsarkitekt Ulf Nordfjell i sine meget nordisk, stringente haverum flittigt bruger denne stauder, så i de naturlige såvel som mere tydeligt menneskestyrede kompositioner er denne sankthansurt et glimrende valg. Nøjsom, venlig mod såvel naboer som insekter og med en lækker, kødfyld struktur.

Og se lige disse fotos af deres farver, fladen som blomsterne danner og den måde de behandler væde (og også frost) – ja, jeg synes det er en fantastisk staude i det glødende efterårslys!
Tidligere indlæg om Matrona her


8 kommentarer:

 1. Jeg elsker Sct. Hansurt og dens smukke blomster. Jeg har den almindelige, som jeg bruger i forårsbuketter med grøn skærm, den er helt uundværlig, der.
  Den der nævnes, en brogetbladet, en helt hvid og en kinesisk en.
  De er nemme, og passer de ikke lige ind farvemæssigt, er de hurtige at flytte. Hurra for Sedum.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja stort hurra!!!

   De er SKØNNE i buketter - sprøde om foråret og farverige om efteråret! Den almindelige sætter også meget nemt rødder i vand, så jeg har haft vaser stående med smukke skærme i lange tider (i de rum hvor behovet for fornyelse er lavt) og når der var tilstrækkeligt med rødder og jeg ikke længere orkede at se på de samme buketter gravede jeg dem ned i forhavens bed. Der står de fint og gror ! Dét er da en fornøjelse:0)

   Skal have fat i en hvid til foråret - har du et bud på et godt navn at lede efter?

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
  2. Nej jeg kan ikke lige huske navnet på dem jeg har, men jeg kan sende dig en stikling (tror der står lidt pistling tilbage endnu) hvis du sender din adresse til: bente@benjo.dk

   Slet
  3. Det vil være FANTASTISK!!!!

   Skynder mig at sende dig en mail med adressen.

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Jeg har haft en Matrona i mange år, jeg synes den er rigtig dejlig, men den plejer at have en tendens til at blive lidt ranglet. Den står i en gammel gruekedel, som vi plejer at pynte med gran og fyr. Der har den efterhånden stået i ca 10 år og ser ud til at trives ok. Så i år glemte jeg simpelthen at få fjernet gran og fyr, da jeg endelig fik det ordnet var Matrone blevet meget trist, ranglet og meget bleg, der var ikke andet at gøre end at klippe den helt i bunde. Her i efteråret har den så stået så flot som aldrig før, tæt ikke så høj og med en fantastisk farve, det er ikke sidst gang den bliver klippet ned i juni.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene.

   En hård saksehånd kan skabe magi!!

   Mine de fleste (ikke dem der vokser midt i bedet og som holdes af andre stauder) klipper jeg ca 1/3-del af inden sommerferien. Som du skriver har det flere gavnlige virkninger:

   1. En senere blomstring, så de holder langt ud på vinteren.
   2. En lidt lavere men mere bred vækst, som jeg synes klæder dem.
   3. Gode, holdbare buketter...

   Så nej heller ikke her har de oplevet saksen for sidste gang!

   Mange hilsner og god aften fra Katinka

   Slet
 3. Jeg er så ikke så vild med den almindelige, de vælter for mig. Jeg har to forskellige mørke, de er flotte. Min sommerhusnabo har den almindelige, hun klipper grene af og sætter dem i jorden, så gror de. Så de behøver ikke i vand først.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Den helt almindelige er lidt hidsig i sin blomsterfarve, men dens medgørelige væsen tiltaler mig i min forhave, hvor anarkiet delvist råder;0)
   - med Matrona er absolut mere mig - har lidt lækkert over sig, så "hun" får lov at brilliere i havens mere velordnede bede...
   Kh Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka