lørdag den 17. november 2012

STAMMER SÅ RENE OG LÆKRE SOM NYFALDEN SNE.


Sådan drømmer jeg om, at mine 3 himalaya-birk snart vokser sig gamle nok til at få. De er plantet blandt hvide stauder og roser, og jeg håber denne lille plet i haven får sin helt egen særlige stemning i løbet af nogle år.
Det er tanken, at man skal kunne sidde i denne hvide lomme omgivet af det hvidtandede hav af blomsterhoveder fra hyld, lupiner, roser og baldrian (for at nævne nogle stykker), alt imens man se ud i haven mellem birketræernes hvide, opadstræbende stammer, mens lyset filtreres gennem de letløvede kroner.


Skitse af hvordan den hvide siddeplads måske engang kommer til at tage sig ud i et hjørne af haven.


Træerne bliver ikke store og voldsomme som almindelig birk og dets lige (10-12 meter), men skal med tiden beskæres for alligevel ikke blive større end jeg ønsker. Har læst mig til, at dette er ladesiggørbart, så jeg har ikke de store betænkligheder.

Lige nu hvor de har stået i haven i et år, er de ikke hverken prangende eller specielt hvide, men dét, samt en mere forgrenet opbygning end birk i almindelighed, skulle gerne indtræffe indenfor de næste år.
Træer jeg forventer meget af og som jeg håber vil tilføre haven den naturlighed, som jeg finder så attraktiv.

11 kommentarer:

 1. Jeg er enig med dig i det med naturligheden, men jeg ville være betænkelig ved at plante 3 stk. birk så tæt sammen. De suger meget vand, så jeg ville være bange for konkurrencen om vandet, så at sige! Jeg håber for dig, at det ikke vil være sådan!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente.

   Jeg forstår hvad du mener. De to står rimeligt tæt på hinanden, men siden de ikke bliver enorme og jeg er flittig med vandspandene håber vi det går an (har fået lidt råd inden vi helt turde plante...).

   Deres mission er nemlig allerførst at lave et filter mod bagboerenes mange vinduer, så derfor måtte vi sætte dem hvor de der gør størst nytte og så arbejde på sagen:0). Og hvis det ene suger livet ud af det andet, ja så må det derfra klare opgaven med afdækning alene...;0)

   Mange hilsner og god søndag fra
   Katinka

   Slet
 2. Ja det er et skønt træ, jeg har også ønsket mig sådan et i haven, og jeg har også købt det for nogen år siden. Det var vokset helt pænt til, men en dag, da vi kom ud lå det og var knækket langt nede på stammen :( så der blev ingen himalayabirk til mig i den omgang. Måske prøver jeg igen en dag, nogen af mine birketræer er heldigvis ret hvide i stammen. Måske skal jeg vise billeder af det en dag.
  Og så gætter jeg på, at havenørden som har skrevet om nuggi-nuggi rosen er din mand eller en anden i din familie :)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænker også at det muligvis er tiden for (have)nisser;0)

   Men hvis min navnløse rose forbliver ukendt, ja så vil den fremover blive kaldt NN-rosen;0)

   Ærgeligt med din himalaya-birk - knækkede træer giver stik i hjertet. Dog dejligt du har plads til almindelige birk. Det har jeg ikke i haven her, men når jeg kigger ud mod forhaven kan jeg se videre ud i den gamle æbleplantage, hvir gamle birketræer danner forgrund - de er SÅ smukke i morgensolen (hvis man altså kan huske hvad det er!!!!)

   Kh Katinka

   Slet
 3. Det lyder besnærende med en lille gruppe birketræer og især hvis de kan beskæres pænt. Generelt er jeg ikke vild med birk når de besættes af lus og sort honningdug fra lusene lægger sig overalt på fliser, tag, blade, jord i nærheden af træet. Har du nogen erfaring med lus på Himalayabirk?
  Jeg drømmer om en lille gruppe træer som kan danne en slags katedral rundt om min hvide bænk i baghaven, jeg tænker nu at det kunne være Himalaya birk som jeg stammer lidt op. Tak for den ide:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre har træerne kun stået 1 år i haven nu, men i det år har der ikke været 1 bladlus på dem (måske fordi de alle mæsker sig på hyldetræerne, suk!). Men vil holde øje med dem og give en tilbagemeldig til dig på et tidspunkt, hvis du vil gå videre med din drøm (ellers må du lige huske mig på det...), for jeg tror vi har samme billede på nethinden af en siddeplads der under trækronernes legende lysspil:0)

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 4. sikke nogen dejlige hvide drømme - jeg ønsker mig et lille Linde-lysthus, men som Lisbeth skriver er Linde-drømmen vist også en drøm der kan blive ødelagt af fedtede insekter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er vist altid slanger i paradis (i hvert fald kryb, bladlus og DRÆBERSNEGLE!!!) - i drømmene kan de dog skønt slettes fra billedet, men når virkeligheden presser sig på, er det er balancegang mellem ikke at blive skuffet og ikke lade de slamberte begrænse en:0).

   Mange hilsner og dejlig søndag fra
   Katinka

   Slet
 5. Godaften Katinka.Dejligt med sådanne hvide drømme.Håber at de går i opfyldelse.
  Jeg har lige lavet et indlæg,som du gerne ville se om opstamning af stedsegrønne træer og buske.
  God weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Dét håber jeg sørme også Jette - og så skal jeg da haste til det indlæg:0)

   Mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 6. Hvordan går det med himalaya birketræerne?

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka