mandag den 12. november 2012

PÆONER – ROMANTIK, SKØNHED OG KOMPLEKSITETDrilske og dejlige er de nu, de pæoner!

I weekenden skrev jeg nærmest i en bisætning om min pragtfulde, hvide og gamle pæon, som jeg ikke tør flytte rundt på. Men den er ikke den eneste jeg har i haven. Må dog erkende, at flere af havens gamle driller og een har været gennem dem helt store familiesplittelse dette forår, da jeg kunne konstatere, at jeg kun på 5 år havde oplevet én eneste klein blomst på den. Har dog nydt dens smukke løv, men i foråret fik jeg nok af dens skabagtige opførsel og gik til den med skarpsleben spade. Viste sig som en gigantrod som snørrede sig sammen om sig selv i fodboldstørrelse og mere til. Fik den delt i mange stykker – nogle blev smidt ud pga skvalderkålsrødder midt igennem rodkernen, mens andre blev beholdt i bede rundt omkring (og må tilstå, at en klump har jeg endnu ikke fået gravet op!).

Nu må jeg se om disse så engang vil blomstre...


En yndig pæonHar ligeledes et par planter købt på planteskoler for 2-3 år siden, som heller ikke blomstre (og de står altså i rigtig jordhøjde mm).

Mindre krukkede opførsel har mit store plænebeds pæoner opført sig – nej her har succesen været overrumplende.
I maj måned sidste år bestilte jeg 3 af sorten Clown (Krekler og Klehm. Stærk pink, mellemblomstrende) og 3 sartrosa silkepæoner af sorten Do Tell (Auten 1946, tidligtblomstrende) hos Pæoneksperten. Plantede de undseelige rødder efter alle foreskrifter, men turde næsten ikke tro mine egne øjne, da de mellemblomstrende allerede samme år kvitterede med store blomsterskåle. I år kom så de sartrosa med i blomstringsorgiet. Smukke store blomster blandt bedets lette stauder – se det er noget jeg begejstres over!

Ved ikke stort om pæoners personlighed (udover planteforhold og almindelig pleje), men tror jeg har fået fat nogle ganske vidunderlige planter af høj kvalitet der!

Nu har jeg så samme sted igår hentet 2 sorter iris (dem forhandler Pæoneksperten ligeledes), som jeg nu har store forventninger til...

Dejligt når planter sådan udviser kraft og kvalitet! Håber de ikke-blomstrende skammer sig – og tager sig sammen til næste år!

T.v. Clown blomstre i skyer af stjerneskærm "Roma". Th. Den eneste blomst jeg har set på denne ældgamle og drilske pæon.


Pæoneksperten har et stort - men meget overskueligt - sortiment og servicen er der ikke en finger at sætte på. Eneste minus ved hjemmesiden er, at det er umådeligt svært at begrænse sig. Se selv!
Link til Pæoneksperten her

26 kommentarer:

 1. Det er sjovt med den pæon du viser som ikke rigtigt gider at blomstre. Den ligner meget min, som også er meget gammel. Den stod i haven da vi flyttede ind for 15 år siden. Derfor besluttede jeg også i år at prøve at flytte den. Den blev til 2 planter, da rødderne var kæmpestore. Nu bliver det spændende om det giver resultat at flytte den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror jeg nu har delt min i 20 stykker, så spændende om det kommer til at virke...
   Gad vide om det er samme sort vi har. Har som skrevet kun set een (lille) blomst på min, men om den er en god ambassadør for planten aner jeg ikke...

   Mange hilsner og god aften fra
   Katinka

   Slet
 2. Jeg har ikke så meget forstand på pæoner, men fik nogle stykker af min mor for mange år siden, de ville ikke blomstre hos hende og de første par år her hos mig var det også sparsomt med blomster, så læste jeg et eller andet sted at de gerne vil have meget kalk, så det fik de og siden har der været masser af blomster, de får lidt kalk, hver 2. eller 3. år og det ser ud til at virke.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Kalk skal prøves - tak for tippet!

   Mange hilsner og god aften fra Katinka

   Slet
 3. Ja, man kan ikke komme uden om at pæoner er dejlige. Men jeg har også et par stykker, som hellere må vise sig for deres gode side næste år.. :)
  Tak for kigget..

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen, skulle det være en anden gang:0)
   Tror lidt moderat fysisk pres på pæoner måske kan være virkningsfuldt....

   Mange hilsner og god aften fra
   Katinka

   Slet
 4. Man kan slet ikke lade være med at blive begejstret over pæoner, de er alside, yndige og voluminøse (nogle af dem) og vel heller ikke havens letteste planter. Desværre har jeg kun 3, de er hvide og blomstrer middelmådigt. Jeg drømmer om "Do Tell", "Bowl of Beauty", "Pink Hawaian Coral" og mange flere. Suger til mig af gode råd om plantedybde, kalk-fodring osv - Held og lykke med dine pæoner, glæder mig til at se en masse billeder til sommer :)

  God aften til dig fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla.

   Håber sommerscenen vil blive overdådig:0)

   Og du må da forsøge dig lidt med pæoner efterhånden, for de er altså smukke og blomstrer på den tid, hvor man utålmodigt kigger til roserne, der lader vente på sig:0)

   Mange hilsner og håber du får en dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 5. Hej Katinka

  Faldt over dit indlæg om pæoner. Super smukke er de og også liiidt besværlige. Jeg fik rådet om at når de stoppede med at blomstre er det forbi rødderne står for dybt. De skulle derfor have godt af en opgravning og et nyt plantehul. Jeg har ikke selv afprøvet det, min have er ny så mine blomstrende for første gang i år.

  Skøn blog du har, kigger forbi igen :-)

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne-Mette.

   Du skal være hjerteligt velkommen:0)

   Pæoner er lidt nogle særlige størrelser og siden de kan ophøre med at blomstre, er jeg ret påpasselig med deres plantning.
   Helt rigtigt at står de for lavt kommer der kun blade - de er sandeligt også smukke, men blomsterne er dem jeg drømmer om:0)

   Mange hilsner og rigtig god aften fra
   Katinka

   Slet
 6. Jeg kender udmærket til det, du skriver om i første afsnit. Jeg har en gammel pæon hjembragt fra min fars have. Den var flere år om at blomstre, men så kom den også. Nu er den så igen gået i stå, jeg har delt i flere år, det er gået meget godt, bortset fra at de nye heller ikke blomstrer. Den gamle har også en kæmpe rod, som også er der endnu. Den er ikke til at komme til overhovedet.
  Ja og så er jeg noget misundelig på di Do Tell, jeg købte den sidste efterår ikke en blomst har vist sig endnu. I juni købte jeg træpæoner hos Pæoneksperten, indtil videre har det ikke været noget hit, de ser nærmest døde ud :( De var dyre nok, jeg har fået at vide, at jeg skal vente at se til foråret, det gør jeg så, men jeg tror desværre ikke de kommer. Så jeg køber aldrig mere træpæoner om foråret.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha Lisbeth, sikke drilske de er - træpæoner har jeg ikke i haven, da jeg næsten får dårlige nerver ved tanken;0)

   Håber dine Do Tell kommer sig - de er ret fine i formen. Delikate faktisk!

   Har netop gravet min sidste store rod op. Den kommer nu til Sverige og kan få lidt luftforandring og masser af plads at blotre sig på uden mine konstant dømmende blikke;0). Spændt på hvornår vi igen ser en blomst - enten der eller de (mange) steder jeg nu har sat den i haven her.

   Kh Katinka

   Slet
  2. Jeg købte en træpæon sidste efterår sammen med Do Tell og Gardenia, den havde en stor fantastisk blomst tidligt i foråret, så jeg blev bidt af træpæoner. De nykøbte står som visne pinde, den ene har måske et par knopper er ikke sikker, så du skal nok holde dig fra dem med dine dårlige nerver :)
   Do Tell købte jeg netop, fordi jeg blev fuldkommen betaget af den smukke blomst.
   Håber din rod kan lide luftforandringen og vil blomstre i Sverige.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
  3. Tak Lisbeth:0)
   - hi hi, nu tror blogverden at nerver her er tyndslidte, men jeg er nu ret hårdhudet...ønsker blot ikke at tilføre haven yderligere udfordringer;0)

   Kh Og nyd aftenen herfra:0)

   Slet
  4. Hej Lisbeth.

   Kom til at tænke på, at Pæoneksperten har grogaranti (fremgår ikke super tydeligt på hjemmesiden, men det har de), så hvad med lige at tage kontakt til dem, hvis pæoner driller?

   Jeg hentede selv iris i søndags og fik den fineste service og at vide, at jeg endelig måtte komme retur med planter, hvis de ikke ville opføre sig ordentligt.

   Det ville jeg gøre i dit sted...kom jeg til at tænke på kl. 2 i nat!

   Kh Katinka

   Slet
  5. Hej Katinka
   Jeg har for længst klaget over træpæonerne til Pæonexperten, men fik den besked, at jeg skulle se tiden an til foråret. Nu er jeg lige blevet advaret om, at der kan være sygdom i dem. Se bloggen Grønne Nedslag, Karsten F. ved meget om bl.a. pæoner.
   Jeg ved godt, de har grogaranti, men i øjeblikket får de ikke den bedste reklame på alle blogge, selvom de er søde og flinke, når man handler med dem.
   Katinka, du skal sove om natten :) ikke tænke på bloggere og pæoner.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
  6. Kære Lisbeth.
   Hm, jamen der bliver født så mange gode ideer der om natten, og så kom pæonerne lige med ind over:0).
   Uha, jeg er da ked af, hvis ikke alle har så gode oplevelser som jeg. Ikke at jeg at andel i noget som helst, men bliver simpelthen SÅ glad, når nogle passionerede specialiserer sig i bestemte plantegrupper, da skrækscenariet for mig er et snævert planteskoleudvalg med 5 roser, 3 klematis, 3 pæoner og 20 stauder (ja ja sat på spidsen ;0))
   Så jeg krydser fingre for at der er styr på sagerne nu, så andre også får dejlige pæonoplevelser. Og så skal ham Karstens blog checkes - jeg er jo ikke ligefrem pæon-profet;0)

   Kh Katinka

   Slet
  7. God idé han har skrevet meget godt til mig, så kan du lige læse det.
   kh Lisbeth

   Slet
 7. Peoner... Det er nok en av mine yndlingsblomster :-) De er helt nydelige, men tydeligvis litt besværlige også. Jeg har plantet mine to første peoner først i år, så jeg må nok regne med å være litt tålmodig før det blir blomster på dem... Men får bare håpe at jeg får lønn for tålmodigheten da. Blir spennende å se hva som skjer med alle dine små peondeler til sommeren!
  Ønsker deg en god uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde Hildur.

   Hvordan har pæoner det mon med norsk kulde??? Spændt på hvordan dine kommer til at opføre sig - og ja tålmodighed kan være en dyd:0)

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 8. Det er da noget værre noget med ikke-blomstrende pæoner. Jeg må indrømme at mine bliver flyttet efter forgodtbefindende og jeg synes nu alligevel de er flinke til at blomstre... og ja, det er SÅ smukke!

  Håber du har klager så meget over dem nu, at de tager sig sammen næste år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg sørme også (og har du sendt en del af de besværlige på svensk landbrugsferie på ubestemt tid...).

   Du må have have et særligt godt pæon-tag, eller også er de så medgørelige som mine nyeste:0).

   Mange hilsner og nyd aftenen fra
   Katinka

   Slet
 9. Jeg er en lidelsesfælle Katinka - for ud af mine seks indkøbte pæoner (købt 2010) har kun EN blomstret endnu! Men jeg har da heldigvis gemt billederne, så jeg kan glæde mig over, hvordan de evt. kunne komme til at se ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt med noget at se frem til. Sådan havde jeg det 4 somre i træk med det der viste sig at være en gammel knold;0). Bar over med den 3 år i træk med begrundelsen "måske har de tidligere ejere flyttet den kort inden salget af huset", men denne sommer var min mulighed opbrugt.

   Noget andet er det naturligvis med de nytilkommende - har to jeg endnu ikke har set skyggen af en blomst på - ved ikke om planteskoler ikke håndterer dem rigtigt, for her plantes de nøjagtigt i pottejordshøjde, men måske den er forkert? Jeg tænker lige højt...

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
 10. jeg har 52 pæoner, og træpæoner og de blomstrer alle livligt hvert år. De elsker lerjord, men ikke at stå med våde fødder, de skal plantes max 5 cm under jorden, skal klippes ned inden vinter og ikke vinterdækkes. jeg giver hele haven en forårsgødning, og ellers ikke mere...de elsker benmel, men det kan desværre ikke fås i dk længere...
  Eneste problem hos mig er, at jeg også har kastet min kærlighed på roser, så de kommer til at konkurrere om pladsen....

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke en samling!!!
   Ja plads kan det hurtigt knibe med, men skønt at kombinere pæoner og roser, da de ofte ikke blomstrer på samme tid...

   Vil fluks droppe vinterdækning af pæoner, som jeg ellers plejer at forkæle dem med og lovprise min gode lerjord. Mener man stadig kan få benmel (eller er det blodmel...eller begge dele?) - skal lige huske at se efter næste gang jeg kommer til min favorit-planteskole...

   Mange hilsner og rigtig god aften fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka