tirsdag den 29. januar 2013

FRØ: JEG BEGRÆNSER MIG, GØR JEG! MÅSKE...Sæsonen for frøindkøb brager af sted. Små poser med drømme og livskraft bringes til huse og mange drivhusejere er allerede grundigt igang med at forberede en vidunderlig sommer med nye stauder og kønne sommerblomster.


Og nej, jeg har intet drivhus og må nøjes med at inddrage hver en brugbar vandret flade i huset, for at få mine blomstrende idéer ført ud i livet. Og jovist pakkerne er små, når de dumper ind af døren, men når først frøene spirer og gror, ja så kan pladsen hurtigt blive trang og rammerne langt fra optimale.


Derfor forsøger jeg (igen i år), at begrænse mine frøindkøb. Selvfølgelig kan man spare mange penge på denne såning, men jeg må også indrømme, at noget af det ballade med skrigende plantebørnehaver over alt, ikke just højner livskvaliteten indenfor, når det virkeligt griber om sig. 


Så i år forsøger jeg med et kompromis: Så det der er nødvendigt – supplere op med planter udefra.


Herunder ser i hvad der så er købt frø af. Meget kan sås direkte på voksestedet (og dét er jeg, mit hus og min ikke altid prangende tålmodighed altså glad for...), andet må bo i soveværelset til sommeren begynder...


Grønsager som kål blandt andet har jeg snedige planer om, at få fingrene i fra en vidunderlig, dygtig haveentusiast (Tante Margit, hvis du læser med her, ja så er det dig, som jeg skriver om og skal gå tiggergang hos), som er så dygtig og omsorgsfuld, at der ofte er spirende sager i overskud (ved jeg fra min far, der allerede er lykkelig arvetager...).


Jeg må jo acceptere mine, min tids og mine fysiske rammers begrænsninger...


Men de blomster jeg skal have til at give haven skønhed i sommer er:Til hækbedets hvide og blå farver skal der suppleres med kolde, gule farver og lidt ekstra syrligt:
Fra venstre mod højre:

Guldvalmue ‘Milkmaid’ ,Eschscholzia californica
Irlandsklokke, Moluccella laevis
Frøkenhat ‘Oklahoma Ivory’ Zinnia elegans
Lathyrus, ærteblomst, 'Kings High Scent’ , Lathyrus odoratus

Lathyrus, ærteblomst, ’Mammoth Mid Blue’Lathyrus odoratus
Tallerkensmækker 'Milkmaid’ Tropaeolum majus
Nigella, orientalsk ’Transformer’, Nigella orientalis
Stolt Kavaler, White Purity’ Cosmos bipinnatus

Til forhaven (som lige nu ikke helt har min bevågenhed – lidt på vågeblus, da den en dag vil skulle retænkes...) er valgt:


En kraftig pink Stolt Kavaler ’Versailles Carmine Pink’, Cosmos bipinnatus, så der kan komme lidt stærkt og oplivende i alt det grønne...

I gavlhaven blå nuancer må disse blåhoveder, Gilia capitata tager over, når blå allium visner.
Til det store plænebeds rosa og mørkerøde farver skal jeg have mere friskhed og vildskab ind med de limegrønne farver.Fra venstre mod højre:

Frøkenhat ‘Envy’ Zinnia elegans, 
Nigella, orientalsk ’Transformer’, Nigella orientalis
Skabiose, Stjerne, Scabiosa stellata
Irlandsklokke, Moluccella laevis
Håber det bliver strålende til sommer...og mon ikke jeg alligevel lader lidt flere frø dumpe ned i kurven i løbet af den næste tid?Disse frø er i år købt hos Albinus Frø, hvorfra jeg også har lånt fotos. 
(Stolt Kavaler, White Purity dog mit eget)


32 kommentarer:

 1. Det ser dejligt ud, Katinka! Selv opgav jeg for mange år siden den indendørs såning og sår kun på friland. Men jeg bliver da fristet ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Meget af dette kan heldigvis også sås direkte, men vindueskarmene der ikke er sydvendte skal nu nok blive fyldte alligevel...

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 2. Og så drejer det sig oven i købet om sommerblomster, som garanteret spirer i rigelige mængder allesammen. Mine frø er næsten udelukkende staudefrø, som langt fra vil spire allesammen og kun i små mængder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, dem tør jeg ikke i år - har ikke frø-selvtillid nok til staudefrø endnu....

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 3. Det er altfor lett å la seg friste av frø i disse dager. Den ene katalogen etter den andre dumper ned i postkassen... Jeg klarer aldri å begrense meg!
  Flotte frø og farger du har valgt :-)

  Lykke til med såingen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit...

   Lige nu har jeg faktisk rimeligt kunne begrænse mig, men gad vide om det holder foråret ud...;0)

   Mange forårsdrømmende hilsner fra
   Katinka

   Slet
 4. Jeg kender dine problemer Katinka.. Jeg har også begrænset plads, da jeg heller ikke er den lykkelige ejer af et drivhus (endnu). Men mine vindueskarme er fyldt helt op!

  Glæder mig til at se hækbedet, med de blå og kolde gule farver! Det bliver spændende! :)

  Hav en dejlig dag!
  Kh.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elvira.

   Jeg er også spændt på hvad det hele ender med;0) - huset fyldt med plastikdrivhuse og en del sået på voksestedet... Åh hvor jeg håber det bliver dejligt og uden de vildeste frustrationer...

   Kh fra Katinka

   Slet
 5. Jeg gruer lidt for den tid der kommer, jeg har ikke rigtig velegnede steder til frøsåning (selvom jeg har et drivhus, så er det ikke frostfrit) - OG jeg ved at der kommer alle mulige sorger med at frøene ikke vil spire - og at de bliver for lange - og at nattefrosten bliver ved og ved så de små planter ikke kan komme ud - og - og - og - men alligevel - sikke en dejlig tid :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja grue lidt kan man nu godt, men især min mands sukken over at planter indtager hver en lysrig flade er nu den største udfordring her, ligesom min tålmodighed ikke passer så godt til prikleriget;0)

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 6. Jeg siger som Sussi, det er for besværligt, og når det hele først går rigtigt i gang, ja så er min tid ikke til det, men også jeg bliver da fristet. Indtil nu har jeg stået i mod, kan også bedst med dem, som kan plantes på voksestedet, men kommer de op? Ikke hos mig, jeg er nok for ivrig med hakkejernet og så har jeg glemt, hvor jeg såede :)
  Kh og god dag
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi Lisbeth. Jeg kender det! Især priklearbejdet kræver virkeligt an mobilisering af en tålmodighed jeg ikke altid besider:0)... Holder også meget af dem der kan sås på stedet og sætter pinde i jorden for at huske hvor, men tro mig - halvdelen ser jeg aldrig igen;0).

   Lathyrus kunne også sås ude, men de er nogle af den som jeg holder så meget af, at jeg må forspire inde:0)

   Kh og skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 7. Hej Katinka,
  Spændende indkøb - jeg er rigtig spændt på, hvordan din Nigella kommer til at arte sig, så du må love at vende tilbage når det hele gror med bulder og brag!
  Selv har jeg også handlet ved Albinus Frø og synes det er et alletiders sted.
  De bedste hilsener,
  Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mathias.
   Lover jeg nok skal vende tilbage. Og sikke jeg håber den Nigella virkeligt slår sig løs, men med navnet "Transformer" kan den da ikke skuffe;0). Den må da give det lidt søde en ordentlig, syrlig kæberyster!!!

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 8. Hanne i Haven har lavet et fantastisk indlæg om at finde mere plads til sine såede frø. Jeg synes, du skal prøve at finde det indlæg hos Hanne.
  Jamen tiden nu er jo til ønsker og plantedrømme. Der er ikke noget som en frøpose, der kan fremmane drømme i levende live! Jeg har også allerede købt mere, end jeg nok kommer til at så, for jeg har jo fået en masse skønne frø, fra andre havebloggere, og de skal være min 1. prioritet i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh dét lyder simpelthen SÅ hyggeligt med de frøhilsner som forhåbentligt vil sende dig søde hilsner sommeren igennem. Vi prøve at finde indlæg, men tro mig, her bliver der også tænkt kreativt;0)

   Mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 9. hej Katinka.Ja! man kan nemt blive fristet af alle de dejlige blomster der findes.Lavede et hvidt og sart gult bed i efteråret.Det er jeg rigtig spændt på at se når det blomstre.
  Selvom jeg har drivhus,og udestue så kniber det også med pladsen her.Især når man skel potte om.
  Men rigtig god fornøjelse med frø-såningen.Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, dét lyder interessant, Jette!

   Og ja det er i priklefasen at det hele "går galt", indtager alle steder i huset og fylder betragteligt mere end beregnet. Hm, hver gang!!!

   Knus fra Katinka

   Slet
 10. Hej Katinka.
  Skønt at kunne sparke foråret igang med den første frøsåning. Jeg starter også så småt op nu. De fleste frø venter jeg dog med at så til midt i marts, når jeg kan gå uden hjælp af krykker igen. I år har jeg også fået lavet en super aftale med Helle Blomsterhatten. Vi deles om at købe nogle nye frø, sår hver især en mængde frø, både dem vi har i forvejen og de nye frø vi køber, og så deler vi med hinanden, så vi begge får småplanter i mængder -forhåbentligt.
  Jeg forsøgte mig med irlandsklokker sidste år, men de lykkedes ikke for mig. Jeg ved ikke helt hvad der gik galt, de har ellers ry for at være nemme. Stolt Kavaler har jeg haft succes med at så direkte på voksestedet.
  Rigtig god fornøjelse med frøformeringerne.
  Knus Malene
  Ps. min mand og jeg skal tegne på min haveplan på computeren igen i aften. Der er nogle timers arbejde i det endnu. Indtil nu har vi brugt mindst 10 timer på det. Men det er sjovt, og det bliver bare så blæret;-)Men der går nok lidt tid endnu før jeg er klar til at vise det frem, som vi har tegnet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene.

   Du kan tro jeg husker at I "skylder" haveplaner;0)...SÅ spændt på jeres tanker og streger!

   Kan godt forstå du venter. Håber det går fremad som det skal! Super deleordning må man sige...I er da et solidt have-team! Jeg sår altså en del direkte, da jeg ikke har uendeligt meget plads og ikke altid den helt forgyldte prikle-interesse...

   Skøn aften og en ekstra "God bedring" fra
   Katinka

   Slet
 11. Katinka! Det er da en masse frø, taget i betragtning at du ikke har drivhus. Du godeste. Er nogle dejlige valg du har foretaget. Jeg er ikke selv helt færdig med frøindkøb, og har garanteret taget munden for fuld. Købte sidste forår en drivbænk, som faktisk også er pæn, og vil da overveje at investere i en til, hvis jeg kan finde en plads. Jeg valgte med vilje den lille model, fordi jeg skønnede, at jeg aldtid kunne købe en til og placere et andet sted. Nemmere at passe to små ind i en lille have end én stor. Den er lavet af lærketræ, og træet er allerede blevet mere gråt i løbet siden købet. Du kan se med her: http://netteslillehave.blogspot.dk/2012/03/sma-forberedelser-til-foraret.html.
  Jeg regner med at starte op i vindueskarmene. Gruer faktisk lidt for kønt er det ikke. Venter til marts og kan forhåbentligt flytte de små ud i april.

  Forresten har jeg før købt småplanter, og har lavet en liste igen i år. Det er noget nemmere :0) Måske jeg kan bruge den grønne dragtpose, som producenten hævder er et plastikdrivhus?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan dit "grønne slot" ikke bruges sidst på "plante-småbarnsstadiet"?. Jeg sår en del på voksestedet og det jeg mener der er plads til i vindueskarme. Lathyrus sås blandt andet indendøre, da jeg er ikke kan undvære den, skræk oh ve ikke en sommer uden deres duft siger jeg!!!

   Sidste år lavede jeg et midlertidigt drivhus i haven - ikke kønt, men det virkede og var altså et der skabte smil og billige grin... Måske jeg gentager succesen? Mistbænke har jeg overvejet, men kan ikke finde pladsen...hm...det bliver nok endnu en feberredning i år for at få den ønskede frodighed i hus (eller nærmere have!)

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 12. HM...begrænsningens kunst....den dropper jeg i år, for er du da helt vanvittig, hvor jeg skal indkøbe frø i rå mængder. I år vil jeg IKKE holde mig tilbage.

  Jeg har kun udestuen at stille ting i - og den er ikke frostsikker...nå ja og så min køkkenvindueskarm - og det er det.

  Har derfor overvejet at investere i noget lys, da mange små planter blev let ranglede sidste år.

  I første omgang tror jeg dog at jeg nøjes med udestuen...evt suppleret med nogle varmemåtter...så burde de vel kunne overleve nattefrost.

  Desuden pønser jeg på at lave en mistbænk. Har to pallerammer tilovers...hvis jeg lige kunne få fat i noget glas, et par hængsler - og en handymand...! så ville det jo være genialt.
  Den ville kunne stå i læ ved huset og der kunne mange småplanter kunne flyttes ud...drømme, drømme :)

  Har nemlig bemærket, at med blot 3-4 minusgrader udenfor, så fryser de drikkevarer (cola, cacaomælk m.m.) der står i drivhuset slet ikke...så...

  Tror dog også jeg venter med at så til lidt senere end sidste år. Havemessen i Malmø hvor jeg køber de fleste frø, er jo først om en måned...

  Nå, det kan jo også være jeg bliver "nærig" når jeg kommer på messen og så slet ikke indkøber frø.... (Mon jeg selv tror på den?)

  SvarSlet
 13. ...og det blev da lige lidt rodet....afsnittet med mistbænken skulle stå EFTER det med minusgrader....og så var det forøvrigt en fortalelse...den med drivhuset...det er kun en udestue :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke vilde og skønne planer Esther!!!

   Jeg synes det lyder HELT fantastisk med din frøentusiasme og de muligheder du kan give dem drivhus eller ej;0)!
   Hm og havemesse i Malmø skrev du lige - det skal jeg da undersøge nærmere....

   God aften og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
  2. På min blog er der link til havemessen - under "Sider" er der en der hedder "Messer mm."

   Slet
 14. Uha begrænsningens kunst når det drejer sig om frø og planter - da går det galt for mig. Sidste vinter lavede jeg en liste over alle de frø jeg havde og det var skræmmende.
  Jeg har drivhus, men det er uopvarmet og kan ikke bruges til forspiring så her er det indendøre i vindueskarme og på hylder i min havestue, det er et mareridt, men der er ingen vej udenom for jeg vil jo have sommerblomster;))
  Rigtig god frø-fornøjelse jeg kan godt lide dine valg og det kommer til at se godt ud:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er især vild med dine gul-hvide sammensætninger til det blå-hvide hækbed - jeg medgiver at det ER svært at begrænse sig, men indtil videre "kigger" jeg bare med hos I andre.

   Mange kigge-hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Tak begge to - og ja sommerblomster vil jeg have - og synes først det bliver rigtigt skræmmende når sagerne prikler og pludeligt fylder 800 gange mere end inden man gik igang;0)

   Dejlig aften og mange frødrømmende hilsner fra
   Katinka

   Slet
 15. Uhh ja, jeg kender de der helt uoverskuelige vindueskarme, som skal tilses for vanding flere gange daglig over radiatoren og andre steder begynder at mugne... Jeg plejer at holde mig til lidt lathyrus og talerkensmækker, men i år har jeg altså fået købt blomsterfrø til mange kvadratmeter... som jeg så ikke lige har. Heldigvis er de fleste til såning direkte på voksestedet, og jeg har lovet mig selv at lade de få bare områder være i fred til efteråret, og ikke begynde at flytte stauder uanset hvor våd sommeren bliver! I år skal frøene have en chance!
  Fortsat rigtig god aften :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror vi ca er i samme klub - så mest muligt ude og forsør at finde plads til det hele hvor der ikke reelt er (hverken inde eller ude...).

   Jeg sår og må undervejs prioritere hvilke der kommer indenfor i varmen og hvem der må starte livet udenfor...ikke alle kan få lige god behandling her. Desværre!

   Skøn aften fra Katinka

   Slet
 16. uhha, jeg bliver helt skræmt over de mange kommentarer hvor besværgeligt frøunger er...........nu skal jeg jo igang, har hellere ikke meget plads til at plante på....men DET skal lykkes,tak for læsningen.
  Hav en god dag.

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka