onsdag den 23. januar 2013

GODE RÅD TIL AT FÅ BÆRBUSKE I VÆKST, TAK.
Bær-besværligheder. 
Drømmen om en skrigende, lysegrøn bærhæk med bær i hobetal...I min have har vi efterhånden en del bærbuske (røde ribs, hvid ribs, solbær og 
stikkelsbær). Buske der virkeligt bliver værdsatte, men – tilstår jeg – også er flyttet en del rundt på siden de blev plantet for mellem 2 og 3 år siden.

Min plan (nu) er, at få en bærhæk mellem bevægelseslinjen gennem haven og legeområdet. Tænker at det må være skønt for ungerne at krybe gennem disse bærhække og om på den anden siden til eget haveunivers med legehuset...

Men nu kan jeg jo godt se på sommerfotos, at de buske ikke just giver en frodig tæthed som jeg efterstræber. Og det vidste jeg jo godt, men havde bare vinterfortrængt det... Naturligvis skal de have tid og ro, men spørgsmålet er, om jeg kan gøre andet og mere?

Jeg flyttede de første i efteråret og de sidste i foråret, så forståeligt nok, at de ikke ligefrem strutter af selvtillid, men synes altså de skal til at vokse op nu. Jeg har holdt græsset lidt væk fra dem, lagt komposteret kogødning ud til dem i foråret og vandet dem forår og sommer, men findes der andre gode råd modtager jeg dem med kyshånd.

Så har du et fif til at få bærbuskene i topform og topfart må du afsindig gerne give mig et tip...

12 kommentarer:

 1. Hej Katinka
  Nu ved jeg jo ikke om du har brændeovn, men jeg har læst at hvis man gøder i foråret med brændeovnsaske, forudsat at det er den rene vare, skulle give større, flere og sødere bær. Jeg har samlet en bunke med aske fra vores brændeovn, som jeg vil gøde med til foråret - der er jo kommet en hel del allerede her i vinter.
  Hilsen Lisa

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit råd Lisa!
   Jeg har ikke en selv desværre, men kender til nogle stykker, så nu må vi til at transportere aske (tror min mand vil være glad for dette i stedet for hestepærer...).
   Det skal da klart forsøges!

   Mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 2. Hej,
  jamen jeg kan se at græs vokser omkring bærbuske. Dette er ikke så godt, fordi græs tager al næringstoffer. Fjern græs, gød dem med kompost og, som Lisa siger, brændeovnsaske og foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for rådet (jo græsset krøb lige lovligt tæt på der midt på sommeren, og tror jeg må øge grænsezonen).
   Håber de begynder at give bær - måske de også vil være glade, hvis de slipper for endnu en flytning...tror også de er lidt stressede...

   Mange hilsner og dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 3. Jeg har hørt at man IKKE skal forkæle stikkelsbærbuskene !!! de skal have lov til at passe sig selv for at få den bedste udbytte af dem - om det så passer vidnes ikke !!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det mener jeg du har helt ret i Tim. Mener faktisk - nu hvor jeg tænker efter - at de bliver mere modtagelige for stikkelsbærdræberen, hvis de skyder voldsomt (lyder helt drabelig, den sætning...).

   Tak fordi du mindede mig om det! Stikkelsbær står heldigvis lidt for sig selv...

   Dejlig aften og mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 4. Hej Katinka.Jeg synes også at græsset er lige lovligt tæt på buskene.Jeg har selv en bærhave med
  to rækker dejlige hindbær-en stor flot ribs-en lille solbær-og stor rabarber.
  De trives rigtigt godt i ganske almindeligt jord.De får en gang organisk gødning om foråret ,og det er det.Men rådet med asken fra brændeovnen tror jeg da lige jeg skal prøve.
  Rigtig god til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Synes også det ser lidt tæt ud selv, men mener atstanden var større tidligere på året...men men men den må nok øges - selvom pladsen ikke er overvældende her...
   Og den aske skal da klart forsøges også!

   Dejlig aften og knus fra
   Katinka

   Slet
 5. Jeg siger det samme som Vilmantas og Jette, væk med græsset, det vil i hvert fald hjælpe meget. De første år, hvor alt i min have var meget småt, gik jeg rundt og fjernede græs og ukrudt rundt om træer og buske.
  Så nu ved du, hvad du skal lave til foråret :)men det vidste du sikkert i forvejen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmmmmm, jaaa det vidste jeg godt;0Z, men jeg forsøger jo at få mest muligt ind på mindst muligt plads, men her må jeg vist hugge lidt mere græs væk...
   Har også fjernet om de nye træer og om disse buske (selvom fotos ikke helt understøtter mit udsagn;0)), men vist ikke nok her desværre...

   Kh Katinka (kommende luge-kone!)

   Slet
 6. Du kan ikke bruge dette råd, da dine planter jo står i jorden. Jeg tillader mig nu alligevel, at komme med det. Køb barrodsplanter sent efterår, ´Plantetorvet´ leverer nogen superfine kraftige nogen, og de kommer hurtigt i vækst. Det er tilligemed en billig måde, at få planter på.

  (ps. jeg har ikke aktier af nogen art i firmaet, men erfaring)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da et skønt råd, som jeg vil notere bag øret (eller i min havejournal;0))-

   Tak for det Hanne!

   Dejlig aften og mange hilsner herfra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka