tirsdag den 8. januar 2013

HELLEBORUS – EN JULEROSE HILSER PÅ SIN STRIDE HUSVÆRT.


Ja det var min tanke, da jeg nu traf denne kølige skønhed i haven.

Flere juleroser står pænt i det store plænebed, men denne står helt forladt, alene, overset og glemt i en krukke bag legehusets rækværk. Manglede en bremseklods for øjet og løsningen blev sidste års stueplanter i en mørk krukke.
Vupti – done - glemt...

Men se hvordan den alligevel fremviser sin skønhed trods mine barske lejevilkår. Lidt dårlig samvittighed får jeg...og en bedre plads kan jeg nu love den.

Tak til de hårdnakkede og sejlivede!22 kommentarer:

 1. Så heldig du er som har juleroser i blomst ute i hagen din. Jeg har noen som jeg kjøpte før jul, men de står i kjelleren under lys der. Jeg synes helleborus er så fantastisk vakre blomster, at jeg får aldri nok av de. Så godt at din julerose får en bedre plass i fremtiden, for de fortjener å få godt stell :-)

  Ha en god dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja du har ret Marit:0)

   Og der må jo være nogle fordele ved at bo i et land hvor vinteren ikke er smuk hvid ret ofte...så julerosen må vi skatte - den ér smuk:0)

   Dejlig aften og mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 2. Er du strid ????
  Du virker ellers til at være meget nuttet ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, det er vist mere end 30 år siden:0)...og nej jeg er ikke voldsomt strid normalt, men heller ikke altid alt for omsorgsfuld overfor havens grønne logerende.

   Mange hilsner og dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 3. Hej Katinka.. Jeg har også lige skrevet et kort indlæg om Helleborus niger.. De står SÅ flot lige nu! :)

  Men man må sige at de er ret taknemmelige.. Lige før jul fandt jeg også 4 tarvelige planter i den lokale fakta. De var nær døden og jeg spurgte om jeg kunne købe dem billigt. Og wupti så fik jeg dem for 5 kr. stykket og nu stortrives de efter en oplivningskur!

  Håber også at din stakkels julerose også vil belønne med søde blomster :)

  Vh.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, du kann tro jeg nu husker at give dem en fremtrædende placering:0). Hvor jeg måbede over disse blomster, for det er ikke mange sjater vand jeg har givet dem i løbet af sommeren - og så meget væde kan der ikke komme ned mellem tag og hæk, men nok åbentbart:0)

   Skønt med dit røverkøb med omsorgsfulde toner...de planter må da elske dig!

   Mange havehilsner og skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 4. Det var da et dejligt fund, du gjorde der, så kunne vi andre også nyde den. Den skal nok klare sig, når nu du giver den bedre vilkår.
  Kh og god grå dag.
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja lidt frisk jord og en sjat vand ville nok være passende;0)Og du kan tro jeg måbede, da jeg så de hvide blomster stikke hovederne frem mellem legehus og hæk...

   Kh og en hyggelig aften uden en eneste pligt tilbage fra
   Katinka

   Slet
 5. Det er ofte sådan at planter som ikke bliver passet og plejet efter alle kunstens regler,alligevel vokser og blomstrer helt fantastisk.
  I forlængelse af dit indlæg igår håber jeg på min netop udtalte påstand.Jeg har nemlig ikke dækket nogen planter overhovedet.
  Godt du har fået fotos på igen,det er altid så smukke fotos du viser!
  M.h

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lise:0)

   Og ja min grundholdning er altså også, at planterne vel for pokker da selv må ønske at leve...men de roser dækker jeg, da jeg gerne vil have dem til at gro højt (og så er frostskader noget hø!).

   Dejlig aften og mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 6. Hej Katinka.Ja! den skal nok klare skærene.Men du behøver nu ikke at have dårlig samvittighed...vi har vist alle sådan en blomst der er blevet lidt glemt.
  Rigtig god dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for støtten Jette:0) - lettede lidt på de røde ører...

   Dejlig aften og mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 7. Det er også min oplevelse, at helleborus i grunden er sejlivede planter på trods af de romantiske blomster. De kan blive ret så forpjuskede, men overlever alligevel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og i mit univers er det fortryllende egenskaber, da jeg ikke er så pjattet med de allersarteste. Lidt ligesom alba-roserne som bare viser de skønneste blomster uden at klynke. Jeg er begejstret!

   Mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 8. Jeg tro slet ikke du har været strid, nærmere at du har været sød. Den har jo stået der og hygget sig bag legehusets rækværk, i læ for for vinden. Og nu viser den sin taknemmelighed i alt sin skønhed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord Linda - sikke trøstende ord på min dårlige samvittighed...for jeg er helt betaget af den enkle blomst med så megen livsvilje!

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 9. De glemte planter, er som en uventet gave når de atter dukker op og overrasker os. De vækker så måske også vores dårlige samvittighed, men det kan der jo rådes bod på nu ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og det skal der vist;0)

   De må ned til familiesammenkomsten i bedet - uha en skøn forsamling, som jeg håber vokser:0)

   Skøn aften og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 10. Hellerborus er en sej overlever, der klarer det meste. Jamen HURRA for dem, altså de sejlivede!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja stort bifald skal også lyde herfra!

   Vidunderligt med livsvilje og -lyst. Flere af den tror jeg...

   Dejlig aften herfra

   Slet
 11. Hej Katinka.
  Ja, det er de hårdnakkede og sejlivede blomster der er mest ved. De går ikke til og de vokser sig kraftigere med årene. Haven bliver frodig og overdådigt. Er det ikke lige præcis det der er målet? Frem for en eller anden ranglet og pjusket sjældenhed med en køn blomst på. Men hvad er det ved, hvis planten i øvrigt står og skranter?
  Jeg har også juleroser, nyserod og påskeklokker i haven. De står med store lovende knopper, men er ikke helt så langt som din. Jeg har heller ikke rigtigt noget læ, så det er hvad man må forvente. Desuden har jeg lige købt to store bæreposer, fyldt med forårsløg i potter, juleroser og primula, så jeg kan få forårsfornemmelser ved entrédøren. Glæder mig til at få det plantet i krukken her i weekenden.
  God weekend. Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder skønt Malene, og selvom mange sikkert vil læse dine første linjer med rynkede øjenbryn så må jeg tilstå, at jeg helt er på linje med dig!
   Jeg elsker disse planter, der viser hvor veltilpassede de er i vores klima, men jeg er heller ingen plantesamler...
   Roserne er en lille undtagelse for mig, men må sige at de mere hårdføre som eks.vis alba'erne vitterligt står højt på min rangliste. Elsker livsvilje og -lyst!

   Dejlig weekend og mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka