onsdag den 16. januar 2013

GODT JEG IKKE KLIPPEDE STAUDERNE NED!Ja sådan tænkte jeg, da jeg i gårsdagens eftermiddagslys så dette skue. For ja her som mange andre steder i landet, er sneen nu er vendt tilbage med sine sukkerdrys. 

Koldt men rent og forfriskende efter en tid med grå toner. Se hvor smukt bede tog sig ud igår med sne liggende på de ikke-klippede stauder og buske.... skulpturelt, smukt og oplevelsesrigt her i denne hvide tid.

Elsker dem der ranke tager imod kulden...

Og sikke jeg iskoldt håber, at der også fryser nogle dræbersnegle ihjel derude i kulden - kan pludseligt mærke, at jeg synes vi skal have lidt mere frost til at holde diverse plager nede. 

Så ok til kulde og ja tak til sneen, der giver vinteren herlighedsværdi og berettigelse i min optik. 

Så lidt nærbilleder af nogle af januars helte får I her:Solhat, Laurbærkirsebær, Rose, Buddleja og Sankthansurt.
Solhat, Laurbærkirsebær, Rose, Buddleja og Sankthansurt.28 kommentarer:

 1. Ja Katinka, det er godt med kulde til dræbersneglene, så der forhåbentligt ikke bliver så mange til sommer. Det ser ubeskriveligt skønt ud med sne på staudernes frøstande og alt det andet der er derude. Jeg klipper også altid mine stauder ned til foråret, de er så fine med rimfrost og sne.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det giver lidt statur til haven og så tror jeg på, at planterne faktisk selv foretrækker denne behandling... Jeg kan i hvert fald ikke lade være med at glædes over disse skeletter i vinterhaven.

   Kh Katinka

   Slet
 2. Hej Katinka.Jeg kan kun give dig ret.Stauder skal blive stående vinteren over,så vi kan nyde dem med det smukke snelag på.Dræbersnegle har jeg heldigvis ikke nogle af.God snekold dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er da for heldig i med sneglefri have. Hvor vidunderligt ikke at skulle bekymre sig om disse fæle bæster, som jeg koldblodigt jager sommeren igennem...

   Knus fra Katinka

   Slet
 3. Det ser da nydeligt ud !!!! men... så er det også det.... sneen er ikke lige min kop té - sorry, jeg er trods alt tidligere Postbud ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan snildt følge dig (og sender et hvert postbud varmende tanker, for jøsses det bå være en barsk omgang i denne tid!). Forsøger dog hårdnakket at fokusere på, at det hvide nu er smukt derude - meget meget kønnere end en grå suppe, som bare dræner enhver lille energikurve i kroppen;0)

   Mange hilsner sådan en iskold dag fra
   Katinka

   Slet
 4. Hei Katinka!

  Så flotte bilder du viser! Snø er vakkert, og når det er så lite som hos deg får en jo sett de vakre sidene av de visnende stauder. Her er det så mye snø at det er ikke noe som synes unntatt trær og busker. Jeg har ikke mordersnegler her, men det er mange som har de også her i Norge. Jeg tror at skikkelig barfrost er det eneste som hjelper på de. Hvis det er for mye snø som her, så har de nok isolasjon til at de overlever dessverre...

  Ha en god dag!
  Klem Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit.

   Ja de dræbersnegle ville have godt af lidt ulde direkte på kroppen, men håber de blot 10 cm sne vi har her, bare kan tage livet af nogle af dem...hader dem nemlig!
   I december havde vi 30 cm sne, og der begyndte planterne helt at forsvinde, så jeg tror gerne, at du ikke kan se andet end de største i haven som buske og træer.

   Dejlig iskold dog og knus fra
   Katinka

   Slet
 5. Ja, heldigvis er mange av hagens planter og frøstander dekorative om vinteren også, spesielt med et lite dryss av sne. Så kan vi jo bare håpe at kulden tar knekken på riktig mange snegler. Vi har ikke sne her i Bergen, men det er meldt at det kan komme i dag eller i morgen. Så får vi se om det blir noe av det.
  Ha en fortsatt riktig fin uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mariann

   Har er der ca 10 cm, hvilket i Danmark er "fint med sne" - vi får jo ofte ikke så store mængder her.
   Og ja planterne i haven tager sig godt ud med lidt hvidt på toppen - giver en renhed og en skønhed til den ellers grå og brune have på denne tid...

   Dejlig dag og mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 6. Sneen er smuk og beskytter planterne; men jeg gider ikke rigtig den og kulden anden, tredje og måske fjerde gang på en vinter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan godt følge dig Marie, men synes nu det hvide drys er smukt og gør at vinteren giver årstiden mening. Bryder mig ikke om sådag en mistænkelig brun "sovs" af gråvejr og et par graders varme - det er for mig det værste. Så heller lidt lys, et hvidt drys og en omgang rensende kulde...

   Mange hilsner på en ganske kold dag fra
   Katinka

   Slet
 7. Når sneen ligger som nu frosset og uberørt, så er den dejlig. Med fare for at få alle på nakken, må jeg sige at efter over en times tur i det skønne vejr, gik jeg og tænkte: dette er bedre end en overhed sommerdag, hvor man ikke kan få luft og hvor blomsterne synker sammen i varmen. Det er så smukt og dejligt i stille vejr, og med diamanterne som glimter i sneen. Men det skal ikke blæse og ikke blive vådt, gråt og fedtet, så gider jeg det ikke. Dræbersneglene må meget gerne dø alle som en, det ville jeg ikke have spor imod.
  Håber at du også nyder dagen.
  Kh Lisbeth
  Ups glemte jeg ikke at skrive, at det er skønne billeder, du har taget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth.

   Du er vist ligeså iskold overfor de snegle som jeg;0)

   Og du får mig ikke til at foretrække kulden frem for varmen, men er helt enig med dig i, at sådanne smukke, lyse og kolde dage er vidunderlige og ufatteligt skønne. Kom igår hjem til en sort have med hvid glimmer over alt - var helt fortryllende som et eventyr!
   Så jeg synes det hvide giver berettigelse til vinteren og forståelse for denne årstid - det får jeg ikke ved grå suppe og 2 grader. Uha, det er for mig ulideligt...

   Så dejlig iskold dag og Kh fra
   Katinka

   Slet
 8. Jeg klipper aldrig mine stauder ned om efteråret. For det første fordi de giver lidt struktur til haven om vinteren, men også fordi det vist beskytter planterne en smule mod kulden.

  Hvad angår dræbersnegle, så er jeg bange for at det er lige meget med frosten, for sneen kom først og så har jeg læst et sted, at de bare ligger og hygger sig under sneen og er ret ligeglade med den hårde frost.
  Planterne bliver jo også beskyttet af sneen. Jeg tror det bedste værn mod dræbersnegle er et meget tørt og varmt forår - så det håber jeg vi får :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi håber på et varmt, tørt forår og så håber jeg, at 10 cm sne ikke isolerer nok;0). Jovist jeg er ganske koldblodig på netop dette felt, men kan ikke udstå de dræbersnegle!

   Og jeg tror også at planterne beskytter sig selv ved hjælp af det visne - dog klipper jeg de mest slimede sager ned, men strør dem så ud i bedene, så de kan ligge og lune og kompostere (og så skal jeg ikke slæbe dem andre steder hen). Håber også dette er "de dovnes smarte løsninger";0)-

   Mange hilsner sådan en kold dag
   Katinka

   Slet
 9. Det er smukt at kigge ud på sneens kunstværker. Har dog klippet de fleste - ikke alle - stauder ned, for jeg er ikke altid lige hurtig om foråret, når det PLUDSELIGT går stærkt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har klippet dem der slimer til og bliver rædsomme i kulden (hosta er eksempelvis for ulækre i efteråret synes jeg!). Kan godt følge dig, når du skriver at det hele pludseligt går stærkt i foråret, men må blot erkende, at min haveenergi ikke altid er sprudlende i efteråret...

   Dejlig dag og mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet
 10. Skønne sneklædte staudetoppe! Jeg giver dig helt ret i at det var godt du ikke klippede stauderne ned, jeg kan slet ikke undvære at se konturerne af min have under vinterens sne, det er så smukt!
  Fortsat god dag herfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Alice!
   Nej heller ikke jeg kan undvære konturerne i haven i disse måneder - og meget står jo pænt og rankt derude endnu...

   Dejlig iskold dag fra
   Katinka

   Slet
 11. Det ser godt ud.
  Gode billeder.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen - glad for de faldt i din smag!

   Mange havehilsner og god dag fra
   Katinka

   Slet
 12. Du har ret,det ser fantastisk ud med snedækket.Så får det visne et helt nyt liv.Godt at man ikke hører til dem,som også har "rengøringsvanvid" i haven og klipper alt ned i efteråret.Hvad de dog går glip af!
  Rigtig god aften
  Hilsen
  Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg kunne ikke undvære disse tørre "venner" i vintertiden! Men jeg er heller ikke en der har rengøringsvanvid derude;0) - nok det sted jeg er mest large og rummelig, men det nyder jeg især i denne tid...

   Dejlig dag og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 13. De er vakre på sin måte også når de står der med den hvite lue på! Jeg bruker å vente med å klippe ned staudene til våren, for de visne bladene ligger som et beskyttende teppe over planten.
  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde.

   Ja jeg tror også at de beskytter sig selv og hinanden på denne måde - og så elsker jeg, at der også er planter til at tegne havens linjer i denne vintertid.

   Mange havehilsner og skøn dag fra
   Katinka

   Slet
 14. Nemlig - de er SÅ smukke med sne :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, giver dem nyt liv og ny værdighed derude:0)

   Dejlig dag fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka