mandag den 7. januar 2013

ZZZZZZZ...VINTERDYNE TIL SKØNHEDSSØVN.

(kl.12.00) Håber fotos er med nu...

Ja, som mange andre bruges julens gran her til at vinterdække havens sarteste. Hos mig er det 
nogle af roserne, perovskia og nyplantede buksboms om kræver beskyttelse nu hvor sneen ikke længere varetager denne opgave.

Heldigvis har jeg også fået fingrerne i et par juletræer ekstra, for hvorfor ikke lade grangrenene gøre nytte istedet for at køre juletræet væk?

Vinterdække kan ikke holde frosten fra planten, men danne lidt læ og lune omkring den og meget vigtigt – skåne mod forårssolens stråler, som kan være grufulde sammen med kulden.
Jeg forsøger at få grenene til at danne luftige skærme om planterne, samt visse steder fore lidt med afklippede latyrusstængler. Det er dog vigtigt, at der kan komme luftcirkulation om og lidt væde til planterne.

Jeg nyder at putte de kære planter til hvile, men ved, at der ikke går længe før end jeg drømmer om at fjerne grenene igen. Men ikke før marts bliver der lettet på grenene, selvom det næsten er umuligt ikke at gribe om bunkerne, kyle dem på komposten og råbe på forår...men jeg skal jo arbejde lidt på min haveutålmodighed...


Buddleja er dækket, da jeg ikke har haft de bedste erfaringer med overvintring af disse. Sankthansurt Matrona står stadig ret op i bedet og hjælper med til at holde på rosernes vinterdække.

32 kommentarer:

 1. meget fornuftigt ;)

  vores juletræ bliver også klippet og derefter bliver grenene sat mellem roserne :)

  og ja..... jeg skriger også efter foråret nu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne man ikke forære både november, januar og februar til nogle egne i Sibirien eksempelvis;0). Jeg er heller ikke vintermenneske!

   Og ja selvom det gør lidt ondt at skamfere det smukke træ, er der også noget fint i at træet fortsætter med sit gode arbejde:0)

   Dejlig aften og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 2. Jeg kan desværre ikke se dine billeder, men kan alligevel nemt følge dig i dine lyster. Mine roser blev vinterdækket først i Dec. I Lørdags da der næsten var forår i luften, flyttede jeg er par stykker af dem og inde under granen står de med knopper.

  I øvrigt fik jeg den anbefaling på planteskolen at vinterdække på joddoverfladen med 10 cm komposteret kogødning. Det skulle isolerer og nedbryde evt rust der skulle ligge på blade under den, samtidig skulle det virke som en slags madpakke.

  Mange Hilsner fra Linda fra Casa Asti

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda.

   Håber du kunne se billeder efter kl.12 idag (nej den lette løsning med bare at åbne i Chrome gik ikke - fotos skulle genindsættes derigennem også).

   Fint tip Linda:0) - hypper jorden lidt op hvor jeg kan komme til det og kogødningen brugte jeg sidste år (men uha det er dyrt, og min mand synes jeg er skrup-tossset...).

   Ja roserne har knopper derude, så det er lidt hårdt at dække dem til nu hvor man sukker på forår, men men men...må jo være fornuftig!

   Mange hilsner og skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 3. Jeg blev lidt bekymret over de manglende billeder.... Men tror du på du har udnyttet grantræerne optimalt ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Rungende tavshed.................eller;0)

   Jo jo - men sneen gav de hvide fotos NOT! Troede jeg kunne vælge let løsning, men gik ikke. Men håber du efter kl 12 fik set, at jeg ikke er helt tosset:0)

   Nyd aftenen og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 4. Vi bruger også juletræet til dyne :-) Og så vil jeg altså lige sige som de to forrige: Jeg kan ikke se dine billeder. Der er bare en lille tom firkant hvor billederne skulle være. God arbejdslyst med at finde en billedløsning (!)
  Mange hilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. De kom heldigvis senere.

   Jeg skulle lige vælge den lette løsning, men bare at åbne Blogger gennem Chrome, men den gik ikke. Fotos skulle slettes og genindsættes (fandt jeg ud af...).

   Dejlig aften og mange hilsner herfra:0)

   Slet
 5. Oh no... heller ingen billeder her på min skærm :-(
  Jeg har også skumle planer med vores juletræ og den nye beskærsaks jeg vandt.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber også du fik fotos at se senere:0)

   Og jøsses dét kan jo ende med den rene juletræsmassakre med sådan en ny beskærsaks og et forsvarløst juletræ;0) - pas på at armen ikke også begynder at gøre ondt...

   Kh Katinka

   Slet
 6. Heller ikke jeg kan se billeder, hverken på IE eller Google Chrome.

  SvarSlet
 7. Jeg får dessverre heller ikke sett dine bilder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit.

   Håber meget de kom frem midt på dagen, da jeg fik lagt fotos ind via Chrome (og ikke bare åbne hele indlæg med fotos og tekst).
   Computerproblemer er noget af det mest skrækkelige jeg ved - bliver så arrig...

   Dejlig aften og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 8. Jep. Nu er der billeder :-)

  SvarSlet
 9. Jeg kan heldigvis godt se dine billeder. Jeg har også lagt mine planter hen og sove vintersøvn under grangrenene. Hvis vi får barfrost og hård sol vil det glæde planterne meget.
  Kh og god dag
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du ikke fik åbnet indlæg mens det var fotoløst:0)
   Og ja det er en god følelse af fornuft og omsorg at dække de sarteste. Men sikke hurtigt man får brugt et juletræ - godt jeg har fået fingrerne i flere;0).

   Kh og dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 10. Så kan jeg også se dine billeder. Det er en god fornemmelse at gå ind til en ny frostperiode i bevidstheden om, at de sarte planter er godt beskyttede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt Marie, at jeg fik løst mit problem og du kan se fotos. Jeg skal simpelthen lægge fotos ind igennem Chrome (lærte jeg...).

   Og du har ret - det giver en dejlig følelse af at tage vare på og vise forståelse for havens betingelser når man vinterdækker. En lille smule ydmyghed overfor de kære planter derude i kulden...

   Mange hilsner og hyggelig aften fra
   Katinka

   Slet
 11. Ja, man får så god samvittighed over at have givet planterne læ og lune med granris, men hvor er det svært at holde fingrene fra dem når solen begynder at varme igen!!!
  Hav en god dag fortsat :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er SÅ svært!!!

   Kræver umådelig meget selvdisciplin ikke at løfte på grenene tidligt og få det hele forårsparat, men har svitset et par roser fælt på den konto senere, så i år vil jeg sidde på havehandskerne til marts er overstået.....håber jeg;0)

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 12. Dejligt at vi kan udnytte juletræet på den måde. Jeg har også lige puttet de sarte planter, men glemte da perovskiaen - tak fordi du lige mindede mig om det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen Susanne;0)

   Ja jeg kender godt til følelsen af at støve rundt derude og ikke føle mig sikker på, at alle er puttet godt...og så måtte hugge lidt gran hist og pist fra de snorkende for at kunne dække en jeg havde glemt;0)

   Mange hilsner og god aften fra
   Katinka

   Slet
 13. Det er en rigtig god måde at udnytte juletræet på. Jeg er så heldig, at vi producerer juletræer og pyntegrønt, så der er altid lidt rester at gøre godt med. Jeg regner med at få det gjort her i ugen, de lover jo frost igen og det er mest nødvendigt i det meget tidlige forår, hvor vi længes efter at tage det af.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha - rigeligt med gran...du har en heldig have!

   Og selvom det ikke er nu man mest trænger til at gemme de knoppede grene væk, ja så er det jo klogt alligevel. Men hvor det føles bedre i december at dække de små. Nu er jeg allerede lettere træt af vinter og længes så meget efter forår, at jeg glæder mig til vinterdækket igen kan blive lettet.

   Dejlig aften og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 14. Hej Katinka
  Det er første gang jeg besøger din blog og finder den meget interessant - jeg har derfor meldt mig til hos dig som fast læser.
  Glæder mig til at følge med her.
  Mange hilsner
  Anit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hjerteligt velkommen til Anit!

   Bliver så glad for at du vil læse med.

   Mange hilsner og dejlig dag fra
   Katinka

   Slet
 15. Det er en særdeles god måde at udnytte sit juletræ til haven sartere vækster! Så klapsalver herfra og jeg ser fint dine billeder, men det er måske rettet i mellemtiden?
  Nu kommer der frost, så planterne vil elske dig for din rettidige omhu!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bente.
   Ja fotos fik jeg rettet op på midt på dagen (havde forsøgt med enlidt for let løsning...og den gik ikke!).

   Nu håber jeg de kære planter er tilfredse med mine grandyner, for ja de lover jo kulde allerede om to dage.

   Mange hilsner og god dag herfra
   Katinka

   Slet
 16. Herligt du fandt ud af det med billederne, så vi kan se de super gode billeder.
  Og tak for din hilsen på min Blog.

  Forsat god aften til dig og alle jer andre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda.

   Ja jeg måtte igennem en lidt besværlig vej for at få billeder til at blive vist (ufattelig irriterende, men intet pt at gøre ved det), men tak fordi I gjorde mig opmærksom på problemet.

   Og velbekommen - jeg bliver helt forlegen over egen haveignorance her i januar, når jeg læser om din energiudladning...

   Mange havehilsner og dejlig dag fra
   Katinka

   Slet
 17. Det giver god mening at dække Buddeleia, Lavatera og andre følsomme planter med gran eller blade og så bliver man så glad når de fjernes i marts og der stadig er liv:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Forhåbentlig! Har altså 2 gange tidligere oplevet døde buddleja, men tror på disse Ellen. Lavatere har jeg ikke, da jeg ikke kan finde pladsen, så den behøver jeg ikke nusse om, men især roserne og perovskia er jeg efter... frygteligt trist om de skulle lide kuldedøden.

   Mange havehilsner fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka