mandag den 31. december 2012

VIDUNDERLIGT NYTÅR TIL JER ALLE!
En varm nytårshilsen med isnende kolde fotos.
Kære alle!


Først og fremmest et forrygende skønt nytår ønsker jeg jer alle hver især. Håber I sikkert, sjovt og med strålende smil kommer ind i det nye år med hovedet fyldt med forhåbninger, drømme, mod og lidt champagnebobler!


Tak for de sidste 4 måneder (jovist den 1. levede jeg delvist i skjul, men så 3 måneder da), hvor jeg har måtte sande, at der ikke bare findes en haveblogverden, men en skøn, berigende, begejstrende og brand-herlig en af slagsen! Jeg er utrolig taknemmelig for at I rundt omkring tager jer tid til at læse med her og også skrive tilbage. Det er simpelthen vidunderligt at mærke, at kommunikationen og formidlingen når frem og modtages med glæde. Ja tænk, på de 3 måneder hvor min haveblog har været på Danske Haveblogs, har den haft over 16.000 klik (tænk om mine egne klik havde været talt med – så havde det jo været fordoblet...mindst!) og allerede skønne 80 faste læsere – dét er forrygende og helt fantastisk, synes jeg. Muligvis ikke det fjerneste opsigtsvækkende, men pavestolt er jeg nu engang.
Så hjerteligt tak herfra!


Så jeg ser tilbage på et år, hvor min haveinteresse er rykket helt frem i en af de meget synligt første rækker, og hvor jeg tør stå ved min sprudlende haveiver!
Hader inderligt de havebøger, der per definition betegner havemennesker som ”kvinder der er kommet op i årene og hvor børnene nu er flyttet hjemmefra, så de har brug for et finde nye interesser!” Naturligvis findes der masser af dejlige havemennesker, der først gribes senere end jeg af havens vidunderlige univers, men stereotyper og fasttømrede forestillinger om hvordan vi lever og fortrylles, synes jeg er tåbeligt og letkøbt!

Og utidssvarende også!
Jeg er 36 år, småbarnsmor, vælter mig ikke i  for megen tid, har mere skarpskåret tøj i skabet end blomstrede gevandter, går ikke med stråhat om sommeren, er ikke Fru Bucket i rød/hvid forklæding (pyha...), er både glad for gummistøvler og stilletter, men har dog evigt sorte negle....men jeg er havemenneske, selvom jeg (og utallige andre) ikke passer ind i mange bøgers fremstilling! Men også jeg vil have lov til at være vildt begejstret for haven og betragte den som mit rette og yderst berigende, sprudlende og udforskende element!
Så jeg er nu officielt i år sprunget helt ud som havemenneske! Det er jeg stolt af, baste, bum og helt officielt, ta ta ta! Så nu slipper I ikke for mig...jeg tror nemlig på, at jeg er kommet for at blive og vil indædt skrive til mine negle falder af - trussel eller løfte...du vælger selv.


Nå men spøg til side (for naturligvis er der både en sandhed og et smil i ovenforstående!). Jeg synes nemlig, at i blogverden er der en skøn mangfoldighed og bred horisont! Og måske også en dyb erkendelse af hvor privilegerede vi er! Her taler jeg ikke blot om, at vi har noget jord vi kan grave i, plads hvor idéer kan gro og planter som vi kan proppe ned til de grønne fællesskaber. Nej her henviser jeg til, hvor heldige vi egentligt er, når vi i vores liv har overskud til og mulighed for at sætte skønhed og haveinteressen i forgrunden. Tænkt hvor vildt det egentligt er? Vi kan - groft sagt – bruge meget (læs: virkeligt meget!) tid på at udforske et felt, som ikke har spor med egen konkret overlevelse at gøre. Dét er da privilegeret!


Så kære alle jer.
Jeg glæder mig sådan til at træde ind i 2013 og følge jer alle hen over haveåret. Sammen at begejstres når løgplanterne eksploderer i sprøde farvekombinationer, når bøgens lysende grønne, plisserede skørter foldes ud på grenene, når vi kan gå på bare tæer i græsset og drikke kølig hvidvin mens insekterne svirrer og pibevedens duft fylder næseborene.
Jeg glæder mig til at inddrage jer i mit haveår, samt beriges af alle jer andres oplevelser.  Forhåbentligt vil vi også få mulighed for at ikke blot at henrykkes af skrevne ord, men også de udtalte...for måske vi mødes en dag?

Fortsat vil jeg vægte netop begejstringen og glæden ved havelivet, men også indimellem tage fem minutter og huske på hvor vanvittigt heldige vi er, at netop have skønheden, lidenskaben, kreativiteten og det groende element i vores liv!


Og så håber jeg naturligvis, at endnu flere vil læse med i året der kommer...åh sikke mange idéer til både haveprojekter og skriverier der allerede ligger og koger i både hoved og hjerte. Jeg kan næsten ikke vente med at få taget hul på dette nye år!


Så det skønneste nytår ønskes du og kærlige hilsner sendes fra

Katinka
29 kommentarer:

 1. Hej Katinka - Ja, vi ER priviligerede og sætter også pris på det. TAK for alle dine skønne indlæg, du har virkelig beriget blogverdenen, hvor der bestemt er plads til (plante)begejstring. Jeg nyder at læse med her og glæder mig som du til det nye haveår med alle de fantastiske oplevelser, det vil give os alle. Du ønskes et lykkeligt og frodigt 2013.

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde Ulla og tak! Så glad for du læser med...og ih hvor jeg glæder mig til, at dele min rosenbetagelse med dig, når de skønne folder sig ud om ½ års tid!

   Dejlig 1. januar og knus fra
   Katinka

   Slet
 2. Hej Katinka
  Selvfølgelig fortsætter vi med at læse med hos dig, og lur mig om ikke du har mere end dobbelt så mange læsere til næste år. Du skriver godt og forstår at fange publikum.
  Jeg er så en af dem, de skriver om i bøgerne, men det gør nu ikke noget, jeg er lykkelig for, at haveinteressen har fanget mig, og jeg er lykkelig for at blogge. Det er et fantastisk univers.
  Jeg beundrer dig, at du har tid til både have, blog og at være mor for to små rollinger. Flot og fantastisk fin collage.
  Kærlig hilsen og godt nytår
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke søde og varmende ord - tak Lisbeth!

   Og nej jeg tror altså ikke at du er en af dem de mist harske bøger skriver om! Det kan godt være du først blev haveramt senere i livet end jeg, men jeg skulle blive MEGET (og slemt;0))overrasket, om du var Samsøes svar på Mrs Bucket;0).
   Håber I kom dejligt ind i det nye år og at du og Bent har en afslappende og hyggelig 1. januar.

   Kh fra Katinka

   Slet
 3. Og rigtig godt nytår til dig og din familie Katinka.
  Jeg er imponeret over at du magter at være så flittig på bloggen og skrevet så mange indlæg, men det er jo fordi du har meget på hjertet og det er super inspirerende. At du er kommet for at blive glæder mig og jeg glæder mig til at følge dig i fremtiden.
  Jeg hader også den kategorisering af havemennesker som måske passer på boghandlerens kunder til havebøger, men ikke nødvendigvis til alle folk der har have, planter og landskab som interesse/passion/hobby. Jeg har været havemenneske siden jeg var 10-12 år og da jeg var aktiv faglært gartner i en del år hvor havelivet ikke var på mode mødte jeg massevis af mænd og kvinder unge som gamle der delte den samme interesse og derfor havde taget uddannelsen.
  Jeg nyder dog at mange kvinder når de får mere tid også finder haveglæden og at vi alle kan dele interessen her i bloglandet - det er en stor fornøjelse at vi ikke nødvendigvis behøver være medlem af en lukket klub for det:o)
  Hov det blev en lang smøre.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke nogle dejlige ord! Tak Lisbeth...jeg nød hver og ét:0)

   Og jeg er helt enig med dig i, at havetosset (ja det kalder min mand alle os haveramte med et kærligt glimt i øjet!) ikke er eller bør være en lukket og stigmatiseret betegnelse af én bestemt type haveglade! Hvis der opsættes så snævre rammer, som dem jeg opponerer imod opsættes i en del bøger, ja så kan man gå hen og fratage alle os afvigere(;0)) modet til at nyde og hengive os til havelivets lyksageligheder.....åh hvilken skam dét ville være!

   Så kæmpe HURRA for mangfoldigheden og variationen i haveblogverdenen!

   Dejlig 1. januar og masser af hilsner fra
   Katinka

   Slet
 4. Hej Katinka.Jeg kan kun tilslutte mig hvad de andre skriver.Jeg læser også med stor interesse dine dejlige indlæg.Og jeg er en årgang 47,men fik interessen fra min mor,der kunne få alting til at gro.Så nu er det min søster (Gitte fra Majasarv) og mig der fører vores havedrømme ud.
  Mange ønsker til dig og din familie om et rigtigt godt og lykkebringende nytår.Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette - for ord og nytårshilsen!

   Håber også du og dine kom herligt og godt ind i dette nye år!

   Og haveglæde bør være for alle - ingen kategorisering, men en interesse som ingen skal føle sig sat uden for af andres snævre tankegang. Den er jo så pokkers berigende den glæde!

   Jeg fik (som skrevet i Min Historie) ikke mulighed for, at udleve min havetrang da jeg boede hjemme, men vidste at den boblede i mig. Min far har givet mig kærligheden til naturen i mange variationer, mens alverdens felter for kreativ udfoldelse bare går liiige i hjertet på mig..

   Dejlig 1. januar og knus fra
   Katinka

   Slet
 5. Også rigtig godt nytår til dig - du viser altid så smukke billeder:) Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK Anne Gine:0)

   ...og bare vent - vil en af dagene løfte sløret for et par julegaver, som forhåbentlig vil gøre mine billeder endnu bedre:0)

   Dejlig 1. januar og mange lysegrønne hilsner fra
   Katinka

   Slet
 6. Jeg er vist også den konforme stereotype udgave, selvom jeg da i masser af år har haft køkkenhave og stor interesse for den. Blomsterne er først kommet til meget senere i forløbet.
  Men jeg er da glad for, at du er kommet for at blive, du skriver så sprudlende og levende og jeg er fuld af beundring over, at du har tid, med den alder du har! Så glæde og beundring herfra!
  Kærlige nytårshilsener tilbage

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh nogle søde ord - tak Bente!

   Men...jeg tror dig ikke mht stereotype havemenneskeudgave, for heller ikke dig ser jeg som Mrs Bucket i ny Nordsjællands udgave...;0)...næh den tror jeg ikke på, hi hi!

   Tak for dine fine kommentarer de seneste måneder...nu skal jeg snart ud og checke hvordan dine sedum har det, for at set, at flere af de andre allerede har små bladrosetter ved jorden:0)

   Dejlig 1. januar og en kærlig nytårshilsen lige tilbage fra
   Katinka

   Slet
 7. Kærligt og lykkebringende nytår til dig og dine og tak fordi du er med til at ruske op i mange fordomme om haven.

  Dejligt at du også fandt vej til blogland :)

  Vi ses i haven i 2013

  Nytårshilsner Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. TAK Annette - og ja jeg håber vi ses i haven;0)

   Hyggelig 1. januar og en masse varme nytårshilsner fra
   Katinka

   Slet
 8. Hej Katinka.
  Det er en kæmpe fornøjelse at følge din blog :-)
  Rigtig godt nytår til dig og dine.
  Kh Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde Lone - tak for dine søde ord:0)!

   Håber du kom sikkert og sjovt ind i det nye år!

   Kh og dejlig 1. januar ønskes du af
   Katinka

   Slet
 9. Kære Katinka.
  Jeg vil lige ønske dig og dine et super godt nytår. Hvor er det rigtigt det du skriver om havebøgernes antagelse af kvinder oppe i årene. Jeg selv har været vil med have siden jeg var barn og fik interessen i min mormors kolonihave. Jeg var 19 år da jeg fik min nuværende og eneste have. Der blev lavet have som noget af det første, og der er aldrig gået et haveår uden nye tiltag, ændringer og ideer. Jeg følte mig ofte lidt alene med min store interesse for haven, da jeg var så ung, men meldte mig ind i haveforeningen, og der gør alder ingen forskel. Jeg fik mine 3 unger tidligt, og der er næsten ikke det jeg ikke har kunnet lave i haven med et barn på maven eller ryggen, i barnevognen eller legende i nærheden. For mig var det helt naturligt at de var med til alt det de gad, og da de blev større kune de jo bare lave noget andet. I dag er de alle 3 glade for have, og de er 18,22 og 24år. Jeg har altid haft det sådan at det jeg gerne ville, skulle jeg nok prioterer højt. Tror mange gange gange at det er der det går galt for mange at de ikke når det de virkelig gerne vil, der er aldrig nogen der er døde af et par nullermænd i hjørnerne, eller at få det samme til aftensmad 2 dage i træk indimellem. Min bedste tid i haven har altid været om aftenen, når andre ser tv :-)
  Vi blogges ved i det nye år
  Knus Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette.

   Tak for din dejlige kommentar!

   Ja der bør være plads til at havepassionen føles rigtig og fin hvorend den må blomstre! Dét vil jeg gerne slå et slag for!
   Og skøn beskrivelse af din havetid med småbørn. Jeg lå i 8. måned og lugede bede i haven i 2010, da det pga kvalme var det eneste jeg kunne overskue. Frisk luft og roligt arbejde der kunne få hjernen til at koncentere sig om andet end kvalmen, var balsam for kroppen, selvom alle andre måtte mene jeg var bindegal;0)

   Og jeg tror du har helt ret når du skriver, at det der ofte sker, er at mennesker ikke udlever deres passion, fordi de ikke sætter tiden af. For mig er der naturligvis en del sager, som jeg ikke når, man jeg gør aldrig noget halvhjertet (for så er det jo spild af tid, er min tankegang!). Så når jeg sætter mig noget for, lægger jeg energi i det... men får jo netop også energi tilbage. Oftest er det mest trættende jo det arbejde, som man ikke får gjort;0)Og så har ungerne jo godt af at se forældrernes begejstring - også havebegejstring, som jo krydres med sund frisk luft!

   Og ja du kan tro vi blogges ved i dette nye år!

   Dejlig 1. januar og knus fra
   Katinka

   Slet
 10. Hej Katinka
  Tak for dette dejlige indlæg og smukke foto´s, samt alle tidligere indlæg, altid dejlig læsning :)
  Haveinteresse som erstatning for andre interesser når man kommer op i årene? Den påstand må jeg le ad, godt du tager sådan en fordom op!

  Jeg har arbejdet på planteskole som feriejob siden jeg var 15år, og kunne godt døbe mig som have/æstetiker da jeg var 19år og havde min første have. At jeg så STADIG er interesseret i haver, nu hvor den første er flyttet hjemmefra, får mig ikke til at passe ind i den fordom :-D

  Rigtig Godt og Lykkebringende Nytår til dig og din familie :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Alice!

   Tak i lige måde!

   Og du har helt ret - fordomme bør man le af, for de er jo tossede og kategoriserende. Hvis haveglæden skal blomstre (og dét SKAL den, er mit udgangspunkt!), så skal alle føle sig tilrette og tilpasse med deres havebegejstring - ikke drænende forkerte!!!

   Massevis af hilsner og dejlig 1. januar fra
   Katinka

   Slet
 11. Søde Katinka. Jeg gldæer mig til at læse dit lange nytårsindlæg. Mit hoved er for træt lige nu, men jeg vi lige benytte mig af muligheden for at sige tak for vores "nye bekendtskab" og for de dejlige og optimistiske kommentarer du poster. Det var også hyggeligt at møde dig, det må vi gøre noget mere, hvis det passer ind. Du kunne jo fx. tage ungerne med på besøg i min have og se på roser og høns en dag. :)

  Knus og du ønskes et godt nyt år fra
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marianne.

   Håber du kom dejligt ind i det nye år og at dit hoved har fået den nødvendige hvile og har det bedre her ud på eftermiddagen!

   Og du kan tro jeg gerne vil se på roser og høns en dag:0). Og hvis dine høns mangler søde ord, kan jeg sagtens bringe ungerne med (den mindste tiltaler stort set alle dyr med:"Hej lille ven!";0).

   Men tak for dine søde ord!

   Dejlig 1. januar og knus tilbage fra
   Katinka

   Slet
 12. Jamen det er da så dejligt, at du er kommet med i haveblogvedenen både i forhold til dine inspirende og sprudlende indlæg og i forhold til at de skønne kommentarer du ligger hos os :-)
  Jeg vil glæde mig til følge dig og lade mig rive med i dine skønne indlæg i 2013. Du og din familie ønskes et dejligt og blomstrende nyt haveår :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde og dejlige ord Susanne!

   Glæder mig også til at både skrive og læse...og dine haveplaner med det lange bed er jeg SÅ spændt på at se fotos af i dette nye haveår:0)

   Så fortryllende nytår til dig og din familie, samt mange varme hilsner fra
   Katinka

   Slet
 13. Kære Katinka,
  Du og dine ønskes også et godt nytår herfra havelågen. Jeg glæder mig til at læse mange flere inspirerende indlæg fra din side i 2013.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bente!
   Jeg glæder mig til at få lov at skrive gennem et haveår (og forhåbentligt mange flere med tiden....), samt følge med I alle jer andres planer og berigende haveoplevelser!

   Dejlig 1. januar og mange nytårshilser fyldt med havebegejstring fra
   Katinka

   Slet
 14. Kære Katinka
  Et lidt sent godt nytår-ønske herfra.

  Med et smil på læben læste jeg dit indlæg og kom til at tænke på en sætning, jeg engang havde hørt.

  Her er den dog lidt omskrevet, så den passer i denne kontekst:

  At være havemenneske er en hjertesag - ikke en smagssag.

  Dejligt at du har fundet din gemte havelidenskab frem og ovenikøbet vil dele ud af den med os andre.

  Mange hilsner
  Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord Gitte.

   Mange søndagshilsner fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka