tirsdag den 18. december 2012

JULEMARKED I FORFÆDRENES LANDSKABVi har fået en skøn juletradition i familien, nemlig hvert år i december at køre til gården Rosendal ved Skibstrup (nær Hornbæk). Her kan man hele december måned fra onsdag-søndag opleve en vidunderlig julestemning, som bør kunne opbløde alle de hårde hjerter, som synes julen er en omgang plastikfnidder.


Rustik julestemning og andelarm...Her er julestemning for alle pengene (og lad mig sige det som det er – det er ikke billigt!). Juletræer kan fældes selv, eller man kan gå på jagt i de allerede nedlagte. Ligegyldigt hvad, ja så finder man ikke mange steder så smukke træer som her! I år er der gået veterantog derop med kystbanen, så byboere uden bil eller med nostalgisk hang kan komme en tur på landet efter juletræer. Alle varer noteres og transporteres med tilbage, så der er tænkt over tingene.

Vi tog dog bilen derop igår, selvom tog med julemand, julestemning og skinnend lokomotiv nok havde bragt lykke hos de små - det må blive næste år...

På Rosendal kan man mere end blot købe årets juletræ. Det er massevis af dyr til at begejstre børnene. Grise må klappes, man kan ride på ponyer, holde en kanin, falde over en hane eller kalkun og ænderne skrapper op og viser sig frem.

For de voksne er der fint julestads, fasaner, juledekorationer, pølser nogle år og lidt brugte sager…alt sammen sælges i rustikke omgivelser med halm og høns på gulvet. Og bliver tæerne for kolde, ja så kan man fortrække til den ene længe og spise æbleskiver og drikke glögg eller varm cacao.

En tur til Rosendal er en dejlig tur midt ind i julestemningen..
Mest farlige for mig er dog, at landlængslen bliver så stærk, at den næsten smerter i brystet. Men jeg er også historisk set knyttet til området. Mine farforældres gård ligger omtrent en km derfra og selvom den ikke længere er i familiens hænder, ja så ligger der alle min fars barndomshistorier og mine minder fra mine tidlige barneår (når vi besøgte min onkel og tante som overtog gården) og ruger i maven.

Tror sådanne landskaber og tilhørsforhold graver sig dybt ind i ens sjæl – jeg bliver i hvert fald både rørt og følelsesmæssigt påvirket, hver gang jeg kommer på disse kanter…og i julehumør i december!


Stolte haner, røde æbler og halm på gulv og loft - så er det jul på Rosendal.


Link til Rosendal her 

14 kommentarer:

 1. Det ser ud til at være et hyggeligt sted om end der er høje priser.
  Genopfriskning af barndomsminder er også rart, selvom du røres over det. Håber du og familien en gang får mulighed for at flytte på landet :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et forunderligt sted, men hvor tankerne spinder afsted om netop hvordan man kunne gøre det endnu bedre...for jeg er jo sådan en evig idétrykkoger;0).
   Og lysten til landlivet ligger meget stærkt hos mig, men ikke så meget hos min mand, som ikke på samme vis som jeg sukker efter endnu friskere luft, vidder og udenomsplads...måske jeg også derfor er så knyttet til Sverige og næsten ikke er til at drive derfra igen;0)? Og så er der dét med dyrerne, men det er et helt andet kapitel..

   Kh + dejlig dag fra
   Katinka

   Slet
 2. super flotte billeder :) Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne Gine.

   Det er også et ret fotogent sted, men når man besøger det om søndagen som vi gjorde i år, ja så er den største udfordring at fotos ikke drukner i menneskemængden...

   Julehilsner fra
   Katinka

   Slet
 3. Hej Katinka.Dejligt at tage lidt på landet med børnene.Og det ser ud til at være et rigtigt hyggeligt sted,med dejlig stemning.Skønt at der også er dyr,så børnene har noget at tage sig til.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette.

   Ja dyrene vækker i den grad glæde hos børnene. Den store er arveligt belastet og elsker at sidde på hesteryg, mens den lille bare er vildt begejstret over hele sortimentet! Sætter sig på hug foran også høns og siger: "Hej lille ven." til dem alle.

   Mange julehilsner og dejlig dag fra
   Katinka

   Slet
 4. Ih, hvor jeg synes der ser rart ud. Det er da skrevet bag øret, når jeg skal lufte mine børnebørn!
  Der er ikke noget som barndomsminder, hvor jeg kender det. Det kan da være, at du engang tager skridtet og flytter på landet med familien. Men et er romantik, et andet er, hvordan det fungerer i praksis med job, børnepasning og alt sådan noget kedeligt noget!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må du gøre, for det er så hyggeligt - især udenfor den værste mylder formiddagene i weekender!
   Og ja landlivet har både plusser og minusser - her drøfter vi det ofte og min mands hovedargument er netop afstanden til kammerater og skole, hvilket jeg sagtens kan se kan blive et tidsmæssigt problem. Men hvor jeg længes og godt ville give dem en barndom med mere udenomsplads...

   Mange julehilsner og dejlig decemberdag fra
   Katinka

   Slet
 5. Hej Katinka
  Jeg er ny på din blog, men helt sikkert en af dem der kommer til at følge dig. Jeg er ofte i det nodsjællandske og vil se om ikke der lige kan blive en afstikker til Rosendahl (hvis det d stadig kan nåes)hvor ser der dejligt ud.
  Glad julehilsner fra Linda.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hjertelig velkommen til Linda - håber du vil finde dig til rette!

   Ja se om ikke du kan nå et smut forbi, for hyggeligt er det altså (og vanedannende som sagt!).

   Mange julehilsner og skøn dag fra
   Katinka

   Slet
 6. Så flott og gammeldags julestemning! Alle de rette elementene er med:)
  Dette gav meg skikkelig julestemning:)
  Takk for du delte :))
  Ha en fin dag:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt - dejligt du kunne mærke julestemningen gribe dig! Men nu har jeg dig også mistænkt for at dele min glæde for den naturlige, ikke-plastikske (nej ordet findes heller ikke på dansk) og rolige jul:0)

   Mange varme julehilsner fra
   Katinka

   Slet
 7. Lækre fotos af ægte julestemning. Tak for en skøn blogsom jeg vil nyde også i 2013.

  Kh Eva

  SvarSlet
 8. Kære Eva,
  Velbekommen - håber du får nogle vidunderlige juledage med ALT hvad dertil hører. Glæder mig til at skrive videre til næste år også.

  KH og dejlig decemberaften fra
  Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka