fredag den 7. december 2012

3 NEMME MÅDER AT SKABE JULESTEMNING I EN FART, DEL IIndimellem er tiden ikke til at binde kranse lave dekorationer i timevis og fordybe sig i dette hyggelige puslearbejde. Til tider skal det gå stærkt med at fikse en julestemning, eller blot forstærke den man allerede er godt igang med at skabe.

Så er det godt med lette og hurtige råd – her kommer de tre første:1.


EN SMUK GREN MED JULETRÆSLYS. Dette er virkeligt til at få gjort også selvom ”livet leves i overhalingsbanen, hjernen koger og urets viser ræser hurtigere end mange mænd i Magasin den 23. december...”.

Klip en smuk, stor gren med hold og gerne fin struktur i barken af (her en rhododendron som vi fældede for 4 år siden – begriber ikke vi stadigt har den....længe leve kælderen!) og sæt den i en vase der ikke lige vælter. Pynt med juletræslys + holder – og vupti – en enkel og smuk opstilling, som kun kræver, at du ikke går fra den.
Pynt eventuelt med glasprismer (Panduro har nogle, hvis du ikke lige er den heldige indehaver af nogle) i fisketråd. Her hænger prismer i vinduet hele året. Startede som julepynt for muligvis 7-8 år siden, men fik aldrig taget dem ned, men blev begejstret over de små, dansende regnbuer de skaber når solens stråler rammer dem. Så nu er de fast inventar og flyttet med i hus.


2. 
LAV ELLER MOS. Rensdyrlav har de fleste i Danmark ikke adgang til (suk), men mos kan også snildt bruges. Sæt lys i en klump ler i en lerpotte og dæk overfladen med lav/mos... eller for et fad og placer bloklys ovenpå...enkel julestemning i en fart.3.DEN LETTESTE. En dejlig sprød buket tulipaner i en lækker farve giver øjeblikkelig stemning. Husk koldt vand og ikke mere end 1/3-del i vasen.

Kan du som jeg godt lide, at de ikke står stive i stilken, så glem alt om at vikle dem ind i avispapir og lade dem stå koldt en times tid...18 kommentarer:

 1. Prismer der ikke bliver taget ned, det kender jeg godt, jeg har også nogen hængende fra en jul mange år tilbage, de har hængt der siden, du har helt ret, de er skønne, når solens stråler fanger dem.
  Jeg tror ikke lige, jeg vil klippe en gren af en rhododendron, så er det nemmere med en lerpotte med ler og mos, det er lige noget, jeg kan finde ud af :)Jeg har noget af det lysegrå mos, er det det, du kalder rensdyrmos? For jeg kan se, du har det i en potte.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh nej klip endelig ikke dine skønne rhododendronbuske, men skal en endag op, ja så er grenene SÅ smukke at gemme.
   Mine grene stammer fra to vi nedlagde (et farvemæssig skrækscenarie...)og hvor grenene i den grad siden har gjort glæde!

   Mht rensdyrlav så er det de lyse grønblågrå sager ja. Vi har (som Bente rigtigt skriver!) ikke rensdyrlav i nærheden, men i Sverige er der massevis i skovene....og har du det på Samsøe, ja så er du heldig med det også:0)

   Skønt i dekorationer, men skal det bindes på krans, så brug tyk ståltråd og ikke tynd blomstertråd, da det skæer lavet over.

   Kh og dejlig dag fra
   Katinka

   Slet
 2. Hej Katinka.Det med prismer har jeg også et godt forhold til.Har dem flere steder i stuen.Jeg har taget en af vores flotte troldgrene og sat i en krukke.
  Tulipaner er jeg vild med her om vinteren,og køber en buket hver uge til at lyse op i stuen.Og den skal helst være hvid.
  Rigtig god dag til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette.

   Ja prismer er små vidundere - diskrete, glimtende og elegante!

   Og ja tulipaner er noget af det sprødeste;0) - min mand kom hjem med disse røde og jeg kan netop i julen godt lide de røde blomster...en lille buket tætbundne røde roser synes jeg også er skøn i juletiden, men ellers har jeg ikke den store passion for røde blomster.

   Mange decemberhilsner og dejlig dag fra
   Katinka

   Slet
 3. Hej Katinka,

  Du har helt ret - juletræslys på grene er noget af det smukkeste. Desværre holder de jo ikke længe - når de først er tændt - så jeg praktiserer det kun sjældent. Men.. det er meget smukt!

  God weekend til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Lone.

   Nej det er ikke en lang glæde med juletræslys, men et smukt og intenst øjeblik når de brænder...

   Mange decemberhilsner fra
   Katinka

   Slet
 4. Hej Katinka

  Dejlige nemme idéer. Der er noget særligt luksuriøst over de røde juletulipaner :-)

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de røde blomster i deres sprøde ungdom synes jeg også er skønne! Er ellers ikke så meget en "rød juler", men de røde, sprøde blomsterhoveder får farven til at gløde:0)

   Dejlig decemberdag og kh fra
   Katinka

   Slet
 5. Det er en god og let idé at hænge smukke lyseholdere på en gren - den hapser jeg lige i en fart - når jeg kommer forbi en død gren, for er ved at have fjernet det meste store i haven. Tak for inspirationen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekommen Susanne:0)

   I hvertfald en hurtig, hurtig opgave når først grenen er fundet (måske du skal en tur i grenbunken;0)). Men husk en vase der står godt fast!

   Dejlig decemberlørdag og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 6. Hvor skønt! Nogle hurtige juleideer er altid velkomne. Måske kan jeg liiiige klemme dem ind blandt de andre i weekenden ;-)

  God weekend
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Birgitte.

   Synes du ikke du har rigeligt på tapetet denne weekend? ;0)

   Men hvis du alligevel skal udenfor kan en gren, lidt lav/mos eller en buket måske alligevel snige sig med ind:0)

   Mange lørdagshilsner med sne og julehygge fra
   Katinka

   Slet
 7. uhm jeg vil også ha' sprøde røde tulipaner..... og prismer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dét kan jeg godt forstå, for de er så jule-skønne;0)

   Mange hilsner og dejlig julelørdag fra
   Katinka

   Slet
 8. Hej Katinka
  Prismer og juletræslys er også blandt mine favoritter, så dejlig enkelt og smukt :)
  Rigtig god week-end

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Alice.

   Ja det er i hvert fald nogle af mine ynglinge...sådan en elegant vinterstemning midt i juletiden, åh hvor prismer bare er som isen skønhed:0)

   Dejlig decemberdag og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 9. Hurtigt og nemt og de små julelys kan man få med selvsluk, så man ikke behøver at være over dem hele tiden, for som Lone skriver de brænder hurtigt ned. Rensdyrlav er sjældent herovre østpå. Jeg ved et par steder i Jylland hvor det findes, men der kommer jeg sjældent op til jul. Mit ældste barnebarn har lavet sådan nogle fine prismer med perler i, så dem har jeg fast hængende på en troldhassel-gren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih det lyder også skønt med prismerne med perler og kærlige hilsner!

   Og nej der er ikke lige rensdyrlav i nærheden af os, men heldigvis er der lav i store mængder i Sverige, hvor vi ofte kommer:0)

   Mange decemberhilsner sådan en lørdag med sne og julestemning
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka