torsdag den 6. december 2012

SNE SNE SNE SNE SNE – HVORDAN LYDER SNE?Ja når de små, lette, skrøbelige og alligevel i fællesskab stærke fnug daler mod jorden, så er der én lyd, én sang som for alvor giver mig følelsesmæssige kuldegysninger og runger i min hjernebark.
Én sang som indkredser sneens fortryllende væsen (medmindre der er tale om snestorm, for så skifter hjernen playliste og kører "Sneflokke kommer vrimlende"). 
Så smuk og sand i tekst og melodi – jeg bliver så rørt hver gang jeg høre den...

Sangen hedder ”Der er ingenting i verden så stille som sne”. Måske kender du den i forvejen, men har du tid, synes jeg lige, at du skal dvæle ved teksten – sådan en dejlig, ren vinterstemning af sneens magi!Der er ingenting i verden så stille som sne,
når den sagte gjennem luften daler,
dæmper dine skridt, tysser, tysser blidt
på de stemmer, som for højlydt taler

Der er ingenting i verden av en renhed som sne
Svanedun fra himlens hvide vinger
På din hånd et fnug, er som tåredug
Hvide tanker tyst i dans sig svinger.

Der er ingenting i verden der kan mildne som sne
tys du lytter til det tause klinger
Å så fin en klang, sølverklokke sang,
inderst inde i dit hjerte ringer

Helge Rode, 1896

Lidt svensk sne når den først har lagt sig til rette på æblegrene.Har vist to forskellige melodier, men kender kun den ene som blandt andet Anne Dorte Michelsen ukrukket synger denne sang på...
10 kommentarer:

 1. Det er helt rigtigt og et smukt digt/sang, som jeg også holder af. Til gengæld er sne ikke stille, hvis det er frostvejr og man går på sneen, så knirker det, og tusinde af diamanter blinker til os.
  Så kan vi i stedet synge:
  I sne står urt og busk i skjul,
  det er så koldt derude
  dog synger der en lille fugl
  på kvist bag frosne rude.

  Her er så ingen sne hos os :)
  Kh og god dag til dig
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret Lisbeth...den sang minder mig om de første skoleår, om min fars fødegård og længslen efter de første forårstoner:0)

   Her ligger sneen tyk, Theodor har fødselsdag og dagen er sat af til familiehygge, risengrød til børnehaven og kælketur senere - han skal jo fejres den skønne unge:0)

   Mange hilsner med TYK sne fra
   Katinka

   Slet
 2. Det er en meget smuk sang/digt, den rammer så fint stemningen, hvad enten fnuggende daler stille ned eller hvirvler i kaskader fra himlen. Sne er bare en gave i vinteren, som lysner og mildner. Helt fantastisk er det så, når man tænker på at snefnuggende består af de mest fantastisk smukke snekrystaller... det er helt magisk!
  Rigtig god dag til dig herfra :)
  Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Små undere hver især...bliver lykkelig helt ind i hjertet, når snefnug lander på næsen og i håret... og når de små krystaller glitre og glimter som dyrbare skatte (eller sukker...).

   Dejlig decemberdag fra
   Katinka

   Slet
 3. Det er er helt vidunderlig sang, som jeg sang, da jeg som barn sang i sangkor. Det, der er så dejligt ved sne, er at den dæmper lyde fra biler og andet uønsket larm, men det kan jeg se på datoen, at der ikke var tænkt på dengang!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej dengang var støjen en anden:0)... men du har ret, giver en stilhed, ro og fornemmelse af, at haven nu er vinterputtet og klar til skønhedssøvn...

   Mange varme decemberhilsner fra
   Katinka

   Slet
 4. Great composition in your photo today. I like it. It is wonderful what a little snow and some natural plant or flower can do for the heart. Jack

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you Jack!

   I love snow and christmas… a touch of clear, pure magic I think:0)
   Have a nice decemberday.
   Katinka

   Slet
 5. Det er en fantastisk fornemmelse at gå ude når sneen har lagt en dyne overalt på jord, huse, buske og træer og der er stille på en helt særlig måde. Jeg elsker det også selvom det kan være besværligt at færdes i.
  Det er en meget smuk sang, som jeg bliver lidt rørt over. Teksten har min mor for mange år siden skrevet bag i en bog som jeg har arvet efter hende og jeg har ofte spekuleret over de følelser hun har haft da hun satte sig og skrev.
  Måske havde hun som dig? Kom måske til at tænke på sangen da sneen faldt og fik lyst til at skrive de smukke linjer ned.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din meget søde og personlige kommentar...ja en stille reflekterende og let melankodisk tone som kan ramme en i hjertet. Måske også din mor engang som ville dvæle ved den forgængelige skønhed og stemning som sneen bringer.

   Og jep sne er besværlig og "lettere angstfremkaldende" til tider, men den rører og berører os og sætter vores fart ned, så vi netop får tid til både at beskue og tænke - nok sundt for sjæl og krop:0)

   Mange varme decemberhilsner og dejlig dag fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka