lørdag den 15. december 2012

"OPGRADERET" MISTELTEN – EN ELEGANT OG BØRNEVENLIG LØSNING.
”Et kys under misteltenen forpligter ej”.

Måske ikke, men nu kysser jeg ikke uden det betyder noget…
Alligevel synes jeg at misteltene hører julen til. Smukke og nostalgiske i sin julestemning – kan næsten høre kaminildens knitren, fornemme tunge veloursløjfer, se lyset reflektere i istapperne udenfor småsprossede vinduer, dufte krydrede Christmas cakes og lytte til klokkeklare Christmas carols i det fjerne…Jo jeg synes, at misteltene er både skønne og romantiske i juletiden.

Men – for der er et men – når man som jeg har småbørn i huset, så er juleroen truet af misteltenens giftige bær. Jovist bundtet sidder højt til vejrs i åbningen mellem vores to stuer, men bær kan falde af og vores mindste er svært slem til at proppe alt i munden. Derfor er løsningen igen i år, at udskifte bærerne med perler. Små klaser af perler er bundet sammen og erstatter de ægte på misteltenen. Jeg har trukket hver perle på blomstertråd, sat en klar grønlænderperle som stopper og trukket tråden tilbage gennem perlen. Det har taget lidt tid, men sættes perlerne sammen to og to eller tre og tre og snores trådene sammen inden de viklet om stænglerne, ja så er de til at genbruge fremover, hvis man bruger fem minutter på at frigøre dem fra misteltenen efter jul.
Jeg studerede grundigt planterne inden jeg vristede de ægte bær af, for på den måde at kunne placere de nye efter misteltenens egne grundregler og få mine "perlebær" til at passe ind.

Nu kan jeg med fred og ro i sjælen glædes over misteltenen (og de kys man kan redde sig herunder) samtidigt med, at jeg synes bundet bliver lækkert og eksklusivt på denne måde. I år er en hvid lædersnor viklet stramt om stænglerne til ophæng, hvilket står godt til de glinsende hvide ”bær”.


Mistelten med hvide perler

Hvide perler og hvid skinnende lædersnor.


Har brugt perler i lidt forskellige størrelser og nuance – nogle købt til formålet, andre fra nedlagte halskæder mm. Forskelligheden i detaljen giver lige det sidste raffinement til misteltenen, synes jeg.


18 kommentarer:

 1. Smart og vældig fint. Det er vel nærmest en opgradering. Da jeg ikke har mistelten i haven pønser jeg på om jeg på en eller anden måde kan lade mig inspirere.......

  God tølørdag
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke også du kan falde over en dusk et sted;0). Rimeligt lette at komme til, men ikke alle eksempler er lige skønne og bladrige...

   Dejlig aften og mange hilsner med julene trods tø fra
   Katinka

   Slet
 2. Ej, det er da sjovt fundet på! Og det ser smukt ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nana:0) Og når perlerne først er på snor er det egentlig hurtigt gjort...
   Mange decemberhilsner og dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 3. Wauw så blir' det da ikke meget bedre. Det ser godt ud Katinka en god idé til opgradering af den smukke mistelten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bente. Nyder selv løsningen som hænger midt mellem stuerne:0)
   Dejlig aften og mange hilsner med julestemning
   Katinka

   Slet
 4. Rigtig god idé Katinka, så kan du nyde kyssene uden at være bange for, at der sker noget med dine små rollinger, samtidig ser det smukt ud.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep, smart ikke;0)? Nu skal Sophus også bare lære konsekvenserne ved at sidde under misteltenen...
   KH og dejlig lørdagaften fra
   Katinka

   Slet
 5. Smuk løsning og du behøver ikke være urolig, det er jo to fluer med et smæk:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth og ja, ret god løsning hvis jeg selv skal sige det;0)
   Dejlig aften og julehilsner fra
   Katinka

   Slet
 6. Ajajaii...for en smart løsning!..jeg må innrømme at de bærene til misteltein ikke er de peneste bær jeg vet om..:)..så dette var en meget god løsning:)
  NÅ er jeg så heldig..uheldig..å ha misteltein i hagen...de snylter på mine gamle epletrær..men en knippe inne til jul må der til:)
  Takk for en superide og dine hyggelige hilsner hos meg:)..sååå glad for at jeg har funnet deg i bloggverden:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne ikke være mere enig:0)
   Og nej bærerene er ikke skønne, så ikke ubærligt at pille dem af.
   Nej snylteplanter er både gode til frodighed og dårlige for værten, men at tage sin egen friske mistelten ind i stuen må nu være en særlig fornemmelse...
   Dejlig decemberaften og julehilsner fra
   Katinka

   Slet
 7. Super god idé, Katinka, som man jo også kan bruge, hvis man har fået en gren fra en han-mistelten. Jeg har nu faktisk aldrig oplevet, at bærrene falder af. Men det er måske fordi jeg får dem friskt importeret fra venindens have :-)

  God juleaften til dig og dine,
  Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lone dit heldige asen;0)
   Har især i mine år i København kun kunnet opdrive tørre og bladfattige misteltene, så jeg er ikke så forvent med de friske desværre. Og bær der opgiver at holde fast har været et irriterende, klistrende og giftigt problem...så ja jeg er ret glad for perleløsningen:0)

   Dejlig decemberaften og mange hilsner fra
   Katinka

   Slet
 8. Så flott din bukett med misteltein ble! Takk for din hyggelige hilsen i min blogg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt Marit:0)

   Og tak for at du kan lide min løsning med misteltenen!

   Mange julehilsner og dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
  2. Tak Grete!

   Dejlig dag og julehilsner fra
   Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka