søndag den 3. februar 2013

TEGN DIN EGEN HAVEPLAN UDEN BEGRÆNSNINGEREN BESKRIVELSE AF BRUGEN AF ET NYTTIGT HJÆLPEMIDDEL - MANIFOLD.Kom ordentligt igang med din haveplan uden på forhånd at udelukke idéer og drømmende tanker.
I disse vintermåneder hvor haven snorker i sit dvale, er der – måske – tid til at tegne og skitsere på haveprojekter. 
Jeg kan i hvert fald se, at der smides lidt haveplaner på blogge rundt omkring og gives råd til forskellige tegneprogrammer...

Nogle er vidtløftige drømme, andre nogle der skal realiseres så snart det er muligt. I planlægningsfaser er det nødvendigt, at få alle muligheder afklarede, få lagt en klar plan strategi om behov og ikke mindst tegnet på sammenhænge til øvrig have.


Og ja tegneprogrammer på computeren kan være skønne og nyttige (ja, jeg kunne nok ikke leve uden...), men også pokkers forførende. Løse idéer ser med ét færdige og lokkende ud, men lukker samtidigt døren for andre - måske bedre - løsninger. 

Jeg er ikke arkitekt af den gamle skole, hvor computere blev betragtet med rynker i panden og to fingre for næsen, men jeg mener alligevel ikke, at den alene er den bedste løsning. Nej, fat i blyanten, siger jeg. Det er her tankerne hurtigt kommer på papir og idéer bliver afprøvet hurtigere end man får tænkt sig til.Nu læner du dig måske med korslagte arme væk fra skærmen og tænker, "Ja det kan den tegne-tosse da sagtens mene, men jeg kan altså ikke tegne, basta! Fat det!"

Men jo det kan du sagtens. Jeg taler ikke om perspektivtegninger og rummelige afbilledninger, men en plan over haven, ja det vil jeg påstå alle kan skrue sammen - det er et spørgsmål om vilje og stædighed! Kræver ikke meget mere end en god opmåling, en lineal, nogle tusher i forskellige stregtykkelser og lidt selvtillid.


Her kommer manifold ind. En lille investering, men sådan en rulle kan holde længe og den er en kæmpehjælp til skitseringarbejdet,  hvor håndskitsens drive og manglende begrænsninger kan åbne for andre muligheder end mange computerprogrammers.Derfor er mit råd til den kreative udvikling i haven således:

Først skal haven opmåles (se eksempelvis Havefolkets indlæg om disciplinen som er lettere end den lyder – men ikke stort sjovere i mit univers - klik her). Jeg er ikke fortaler for at tegne det hele op i så lille et målestoksforhold, at man ikke kan se en pind detaljer (1:200 må være absolut det mindste målestok, hvis ikke du har en enorm grund og blot skal have lidt grove retningslinjer på plads). 1:100 er at foretrække - her er 1 cm = 1 meter – det er da let!


Fastgør et stykke manifold på dit bord. Sæt hjørnerne fast med malertape, det er lige til at tage af bagefter.

Tegn det hele op på manifold med hjælpelinjer og hele baduljen og læg så nyt lag på og tegn de eksisterende forhold op uden unødige streger.
Tegn forhold op men lineal, så alting passer på denne tegning. Brug gerne flere tusher med forskellig stregtykkelse, så du kan se hvad er hvad. Tegn bygninger op med tykkeste streg (eks.vis 0,8 mm), så disse fremgår klart og måske træer og eventuelle konstruktioner med 0,5 og øvrig beplantning og belægning med 0,1-0,3mm.


  
Herefter er det blot om at passe på denne tegning, for den skal nu bruges som underlag igen og igen. Sæt den fast på dit skrivebord med malertape i hver hjørne og monter blankt ark herover. Skitser nu på livet løs. Er noget helt skidt fjernes papiret – skal andre idéer justeres, ja så behold laget på ovenpå dit underlag og skitser videre på nyt lag herover også. Der skal virkeligt mange lag på, før end det bliver svært at tegne!

Dette er 100 gange lettere, sjovere og mere dynamisk end fotokopier, som man sidder og er bange for at svine til eller konstant skal starte forfra på. Nej her er det let hele tiden at forbedre, udfordre og justere tanker. Og måske spørger du: "Jamen kan jeg ikke bruge bagepapir istedet?" "Tjo" er mit svar. Det kan du i teorien godt, men jeg synes ikke det virker. Bagepapir ruller, det er for tykt og så er det ikke billigt i længden. Det gode ved manifold er, at det er så tyndt, så du kan se gennem mange lag og så er det så billigt pr meter, at du ikke behøver sidde og være nærig med papiret - der er 100 meter på en rulle... Dur tingene ikke, så skifter man hurtigt til nyt stykke - ikke noget med at ryste på hånden, fedte rundt i det samme og ærger sig, hvis pennen smutter...

Der skal ikke spares på papiret - få ALLE tanker og idéer ned, så du har noget at bedømme dem udfra og tale med andre om!Når du begynder at føle dine planer nærmer sig noget brugbart, kan du vælge at tegne dem ind i computeren, eller skitser videre, til du har et færdigt resultat. Find også linealen frem så du ved ca hvor store dine forhold er, men mit råd er ikke at tegne efter den til at begynde med. Ikke fordi linjer ikke skal være lige og skarpe, men fordi det bliver så omstændigt til at begynde med, at du kan gå sur i processen og ikke få alle dine idéer på banen og afprøvet. Tag først linealen frem, når du skal lave dine sidste tegninger, når du føler, at NU er den der!

RIGTIG god fornøjelse - det er skægt, udfordrende og vidunderligt idéskabende ikke at lade sig begrænse fra starten af...Manifold kan bestilles i forskellige bredder. 30 eller 60 cm er mest normalt (men tag lige og se på bredden af din have, hvor meget du behøver (30 cm rulle giver mulighed for at optegne haver der er absolut max 30 meter i bredden – eller længden, hvis den er kortere end bredden naturligvis). Den mest brugbare tykkelse er 25 g. 
Manifold kan købes over nettet eller i tegnebutikker. Prisen kan virke en smule pebret, men husk lige at du får ganske mange meter med i købet...


Eksempler på steder der forhandler manifold er:
I Købehavn hos Tutein og Koch
Og I Århus, Kolding og Aalborg i Archi Tegn 

Og sikkert mange andre steder også (en boghandler vil muligvis også være villig til at bestille hjem).

20 kommentarer:

 1. Jeg tegner også selv mine bede:)(have) og den er under forandring hele tiden. Og i år skal haven ha' flere nye staudebede og en ny køkkenhave, så jeg er selv i fuld gang med at tegne. En super god opskrift du giver :)Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne Gine.
   Spændende med nye projekter! Håber dit arrangement i torsdags gik fantastisk. Kunne desværre ikke komme, men ih hvor jeg gerne have villet have haft plads i kalenderen der!

   Dejlig aften fra
   Katinka

   Slet
 2. Kære Katinka

  Da jeg kom til ""Ja det kan den tegne-tosse da sagtens mene, men jeg kan altså ikke tegne, basta! Fat det!" Men jo det kan du sagtens." råbte og skreg jeg af både dig, computer og alle de formastelige folk, som mht. syning også siger "du skal bare..... det kan du sagtens!" Vås og pjat. Jeg har mine begrænsninger, er gammel nok til at kende dem, men kan så højst sandsynligt noget andet. Ikke alle kan alt. Når det så er sagt, og ilden som spyr ud af mine næsebor har lagt sig, vil jeg godt sige, at det er fornuftigt at lytte til en arkitekt i slige sager. Altid en god idé at lytte til mennesker, som ved mere end én selv om et emne.

  Det er supergode råd du kommer med. Jeg har fået tegnet min mikrohave af en professionel , og har flere gange brugt gammeldags pergament papir (som man brugte til madpakker, da jeg var barn) for at tegne idéer ind. Jeg har det nemlig med at huske forkert, når jeg udtænker planer. På mystisk vis bliver min lille have meget, meget, meget større i mit hoved, end den er i virkeligheden. Det opgav jeg, fordi jeg virkelig ER utrolig dårlig til at tegne. Din idé med lag på lag er genial i al sin enkelhed. Det trick kunne nok gøre hele forskellen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nette.

   Uha, håber du er faldet til ro igen... Det jeg mente med teksten var, at der ikke er de store tegnetekniske udfordringer, men lysten skal naturligvis være der, og 110 % i orden hvis den ikke er der!

   Netop det der pergament-helvede kan jo tage lysten fra enhver, så opskriften går netop på, hvis man selv har lyst til at tegne, men ikke rigtig kan få fat på processen og går død i den. Kopier og tegne det samme igen og igen ville gøre mig netop vanvittig af utålmodighed, så får du en dag lysten til at få dine tanker ned på papir, ja så vil jeg håbe denne opskrift vil kunne hjælpe dig. Og så er det altså ligegyldigt om stregen er skæv eller skør, ideerne skal bare huskes - derfor er det MEGET lettere end at sy;0)!

   Dejlig aften og tak fordi du faktisk fik mig til både at gyse og grine...

   Slet
 3. Tak for et godt og informativt indlæg. Manifoldens gode egenskaber, kan jeg fuldt ud tilslutte mig. Som teknisk tegner og underviser i AutoCAD og Revit ved jeg hvor svært det har været at flytte arkitekterne fra manifolden til den digitale verden, det kan man godt trække lidt på smilebåndet af - men jeg skitserer altså også mine ideer i hånden:o)
  Din forklaring om hvordan man tegner planen op er rigtig god. Jeg vil være glad hvis du vil følge op med en beskrivelse af hvordan man på ordentlig vis får afbildet selve beplantningen i bedet - store/små og høje/lave? Jeg har min egen uautoriserede teknik, men jeg vil meget gerne lære nyt.
  Rigtig god søndag:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha Lisbeth - jeg har altså mine egne hjemmestrikkede måder også, da jeg er uddannet indenfor bygningskunst og ikke landskab...men måske en dag jeg kan vise hvordan jeg arbejder.

   Tænk jeg anede ikke du underviste i tegneprogrammerne - det er da lidt skægt! Og ja jeg tilhører en af de få årgange midt mellem manifold og computer. Jeg blev skolet også i fyldepen på kalkerpapir, men fik også computeren med og ville ikke undvære hverken den eller skitser i hånden. Den hurtighed, frigjorthed, spontanitet og legen i håndskitsen finder jeg ikke i computeren, mens selve (ren)tegningen er rædsomt besværlig i hånden, i min optik.

   Det som jeg ville med dette indlæg var, at vise andre en nem og fornuftig måde at få idéer til at udvikle sig på. Ikke at gå kold i en tåbelig gentagelsesproces... Og computerprogrammer er skønne, men man skal også være obs på, at man hurtigt kan blive forført af tegningernes færdige udtryk, så man glemmer at spørge sig selv, om det nu er den rigtige løsning:0)

   Dejlig søndag aften og mange hilsner herfra!

   Slet
 4. Jeg har kigget på adskillige digitale tegneprogrammer - og opgivet. Da først jeg gik igang med papir og blyant gik det meget bedre! Og, din ide med Manifold tager jeg straks til mig. Når jeg en gang går i gang med den store forkromede plan. Det lyder overskueligt og let.

  God søndag
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ér let Birgitte! Sådan har man arbejdet i mange år, og som håndtegningspapir er det perfekt til at kunne udvikle og ikke skulle tegne det samme igen og igen. Så held og lykke. Det er jo ikke svært - bare tyndt papir;0)

   Skøn søndag aften fra
   Katinka

   Slet
 5. Meget fin opskrift - men jeg får altså aldrig en rigtig tegning af min have, medmindre jeg betaler en prof. for at gøre det ;)

  Opmålingen af haven måtte jeg opgive; den slags langsommeligt arbejde har jeg bare slet ikke tålmodighed til. Det er desuden møghamrende kedeligt ;)

  Det skal dog siges, at jeg forsøgte - men eftersom haven har ret skæve mål, betød det at min tegning kom til at se HÅBLØS ud.

  I stedet fandt jeg så en meget enkel grundplan i min "hus-mappe". Der er ingen mål på den og den er ikke helt nøjagtig, men den er ganske glimrende til mit brug.

  Den første vinter tegnede jeg tre forskellige udgaver af haven, hvordan jeg kunne tænke mig den kom til at se ud....

  Da det så blev forår, viste det sig, at jeg kun fulgte nogle af ideerne.
  Jeg opdagede også, at jeg er meget bedre til at visualisere, når jeg står ude i haven og markerer med pinde og evt. snore.

  I år skal jeg have udvidet og omlagt nogle bede - men i stedet for at sidde med endnu en åndssvag tegning, har jeg printet nogle billeder af områderne...taget kopier...og dem tegner jeg så på.

  Dét kan jeg da finde ud af..Om andre så ville kunne forstå mine skriblerier, stiller jeg mig så noget mere tvivlende overfor. Haha.

  ...og så beklager jeg lige længden på kommentaren ;) men jeg er lidt oppe og køre; har nemlig sået de første frø i dag. Juhu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal ikke beklage en pind, men bare smile af din så-glæde!

   Og herligt du har fået en måde der fungerer for dig. Det er det det hele drejer sig om. Dette var bare et råd til dem der lige nu river sig i håret over at tegne det samme igen og igen på kopier (det der virker skal jo tegnes igen på den næste osv)og A4-ark eller alene ser på computeren, men måske trænger til lidt frisk luft til idéerne...

   Skøn aften og stort HEP HEP til dine frø;0)

   Slet
  2. Nb. Manifold lagt hen over fotos (gerne blæst op til ordentlig størrelse) fungerer altså ret godt! Giver lidt nedtoning af foto som letter stregens tydelighed og så skal der ikke printes ud i stor stil...sådan gør jeg (og jeg har altså ingen andel i salg af manifold:0))

   Dejlig dag herfra
   Katinka

   Slet
 6. Hej Katinka.
  Dejligt indlæg. Jeg har som bekendt lige været igennem processen, og det var rigtigt sjovt. Jeg har i det hele taget tegnet meget i arbejdet med denne have, før jeg har grebet til spaden. Denne gang er tegningerne blevet målfaste og lige nu er min mand og jeg igang med, at tegne planen ind på computeren i 3D, bare for sjov, og for rigtig at kunne visualisere planen. Jeg glæder mig meget til at vise resultatet.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
 7. Ps. Har du vist din egen haveplan i et indlæg(som jeg i så fald tror jeg må have overset)? Ellers ville det være spændende, at se hvad du selv har tegnet af planer for din have:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Malene.

   Ja jeg er spændt på hvad I er kommet frem til, kan du tro! Og det skal jo være sjovt at skabe (omend dele af processen ikke altid er top-munter!)...

   Mht tegning over min have, så er der øverst på bloggen en side der hedder "Havens Zoner". Dér kan du se et diagram af haven. tegnet korrekt op, men herudover er der en del lag mere på i form af bevægelseslinjer, pauser, lidt fotohenvisninger osv...

   Du er også velkommen til at trykke på "Projekter i haven", der ligger som knap højre side oppe øverst (de store farvede felter med kvadratiske billeder). Her kommer links til diverse indlæg med skitser af projekter/drømme/overvejelser til haven... Der er i hvert fald lidt her at undersøge og du er hjerteligt velkommen til at læse alt det du vil:0)

   Mange havehilsner og skøn dag fra
   Katinka

   Slet
  2. Det vil jeg kigge nærmere på. Tak for det.
   Ja, det er virkeligt herligt, som Helle og jeg har haft gang i de konstruktive diskussioner og kreative tanker her i vinter. De næste mange uger slår vi os sammen om at så en næsten uendelig mængde frø, og håber på, at hvis vi begge sår en masse, så øger vi succesraten. Og så deler vi det meste når vi når dertil, hvor vi skal til at have planterne ud i haven. Tænk hvor fantastisk et kammeratskab blogland har ført med sig for os. Jeg har aldrig mødt andre venner eller familie jeg har kunnet havenørde så meget med. Med en ligesindet som Helle er, og hvor kemien bare spiller, går nørderiet nogle gange næsten over gevind, men det nyder jeg i FULDE DRAG.
   Knus Malene

   Slet
 8. Hej Katinka super opskrift som jeg har taget til mig, har jo tegnet del 1 i min have her i Vinter, men har planer om at gå videre med plan 2 som nok faktisk bliver sværere, fordi den sådan ligger midt i. Så for nok brug for overtegning nogle gange, vil lige sige at jeg syntes det er meget svært og få tegningen til at fungere i 1-2oo men det blir meget nemmere og placere planter når den blir det større.Men jeg kæmper bravt videre, heldigvis med godt samarbejede med Malene. Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt som I har taget udfordringen op sammen!
   Megen held og lykke med tegneriet - og ja med manifold kan der godt nok ryge nogle overtegninger afsted, men ih hvor er det meget sjovere end at skulle tegne forfra hver gang.

   Skøn aften fra
   Katinka

   Slet
 9. Jeg er helt enig. Manifold er uundværligt! Og fedt du beskriver det, for selvfølgelig er det ikke alle der har manifold på hylden. Hos mig er det fast inventar, og jeg tegner sjældent noget på computeren uden at få tankerne på plads med håndtegning - på manifold - først. ... man tænker bare mere frit via håndtegningen og manifold er endnu mere uforpligtende end det hvide papir! Så kan det altid tegnes op på bagefter.

  I min egen have har jeg brugt vores situationsplan fra byggeriet som underlag - i forskellige målestok afhængig om det er til hele haven eller bare planlægningen i køkkenhaven :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej faktisk er jeg overrasket over hvor ukendt manifold er for mange der ikke tegner til dagligt. Selv i bøger om planlægning kan man læse om madpapir og kopier. Jeg bliver helt træt bare ved tanken og forstår ikke denne manifold-fornægtelse. Det er jo simpelt og uundværeligt!

   Jeg kan godt skitsere på computeren, men så er det pga låste rammer. Ellers skal inspirationen og strømmen af idéer ned på manifold først. Og nej ikke hvidt papir - ved ikke hvad det er med det, men det er så drænende i mine øjne. Lidt for fast og pænt - ikke samme store armbevægelser som hos manifolden;0)

   Dejlig aften herfra
   Katinka

   Slet
 10. Super inspirerende artikel. Jeg har aldrig brugt manifold, men nu er det anden gang i dag, at jeg finder en fantastisk artikel, hvor det er nævnt, så det må jeg absolut også prøve.
  Tusind ta for et god tindlæag.
  Hilsen Bonnie

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka