mandag den 3. december 2012

JUL MED NOSTALGI PÅ FRILANDSMUSEETFrilandsmuseet

Frilandsmuseet i Brede nær Kgs. Lyngby er altid et besøg værd. Plads til autentisk stemning, historiske sus og en fin indsigt i tidligere tiders forhold (også omkring haver!) – et smukt og oplysende sted for alle aldre at besøge.

Dette er et udendørs museum udlagt i et meget stort stykke land (har ikke lige styr på antal hektarer). De mere end 50 gårde, huse og haver er alle originale flyttet hertil (med undtagelse) fra Danmark, Sverige, Slesvig og Færøerne og indrettede som datidens godsejere, bønder og håndværkere boede.

I denne weekend og i næstekommende afholdes der julemarked på Frilandsmuseet, hvor man som besøgende kan få et indblik i julens historie og traditioner. Stemningsfuldt er mange gårde og huse pyntet som deres tid muliggjorde og dikterede, hvilket for manges del er ganske spartansk og i nutidens øjne næsten til at overse.
En god lille huskekage inden landskabet drukner i kilometervis af lyskæder og lysende rensdyr foran kaner...

I Brede er det den gamle jul der formidles, også med juleteater med en gammel firlænget gård som kulisse. Hvilken fryd og lidt skepsis børnene oplever, når nissen laver ballade - og passer man ikke på, smider den frække nisse halm i hovedet sagesløse tilskuere, når de efter endt forestilling forlader områder - godt man har husket at sætte advarselstrekant op!Jul på Frilandsmuseet
En vaskeægte drillenisse!Men ikke alle børn kan helt trygge ved store, spillevende nisser endnu. Sophus på 2½ ville i lørdags, da vi besøgte Frilandsmuseet, gerne væk fra nissen. Så med den lille knægt på armen fik jeg mulighed for at se vinterhaverne uden den frodighed man normalt bliver blød i knæene af, når området besøges i ”grosæsonen”. Åh hvor de knivskarpe buksbomhække bare gør deres arbejde – de er virkeligt bærende i mange af de gamle havers rum.
Haverne på Frilandsmuseet
De er til "højre ret" disse hække!Frilandsmuseet har i julen åben de to første weekender i december. Entréen er gratis, hunde i snor må medbringes, trævogne kan lejes og området har åbent fra 11-15.30. Der skulle også være en skøn julecafé på en af herregårdene, men så langt kom vi ikke i år – der er langt at gå for to små drenge - og kolde kan man selv i flyverdragt blive, når man ser teater udenfor!
Så husk varm tøj og gerne varme drikke med på termokanden..Frilandsmuseets adresse er: Frilandsmuseet, Kongevejen 100, 2800 Kgs. Lyngby


6 kommentarer:

 1. Det lyder hyggelig, men nok lige skrapt nok for en lille 2½ årig, det forstår jeg godt :)
  Og koldt ja selv med flyverdragt skal man ikke stå stille ret længe, før man fryser.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret:0)

   Og ja det er sådan et hyggeligt sted at besøge...synes det giver et let og solidt indtryk af forholdene, som især Theodor på snart 6 kan forholde sig til....sundt tror jeg:0)

   Kh
   Katinka

   Slet
 2. Dette høres veldig hyggelig og stemningsfullt ut:)..flotte bygninger som er flyttet fra storgårder og all historiene...her får en den rette julefølelsen:)
  Ønsker deg en fin uke:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og i lige måde.

   Ja det er et dejligt sted, fordi huse og gårde har så meget plads, at de ikke forstyrrer hinanden - og så har man sørget for også at tænke havekultur og natur ind i sammenhæng. Dejligt og et besøg værd, hvis du en dag kommer til Nordsjælland (knapt så prangende som alle de store slotte!).

   Mange decemberhilsner fra
   Katinka

   Slet
 3. Kantinka - næste gang du skal afsted så kør lidt længere frem og drej th. af Bredevej, lige før Brede Værk på højre side er der en P-Plads og bagindgang til Frilandsmuseet. Der kan du opleve julecafeen, og det tager et splitsekund, så er du der. Kan godt forstå, at for en lille purk på 2 ½ år at det kan blive en lang tur rundt!

  SvarSlet
 4. Kære Bente,
  det var da et VIDUNDERLIGT tip, som jeg vil overveje på søndag!

  For ja der er langt at gå og man går ikke hurtigt, når der er så mange spændende ting og sager undervejs;0)

  Mange hilsner og tak fra
  Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka