mandag den 5. maj 2014

FRA SKVALDERKÅL TIL BLOMSTERBED


SKAB ET FINT BED TRODS SKVALDERKÅL

Dette er en have-historie, som mange sikkert vil kunne drage paralleller til. Historien om kompromiser, livsfaser og manglende lyst til den altoverskyggende krigserklæring mod invasion af skvalderkål. Om en tidligere meget ordentlig have, som grundet ejerens fremskredne alder ikke længere kunne holde ukrudtet ude af bedene. Især skvalderkål havde taget ejerskab på store områder og nægtet havefreden i at sænke sig.

Dette skabte frustration og lidt opgivenhed hos ejeren, som manglede blomster og glæden ved at se haven folde sig ud.


OPGAVEN 
Opgaven lød således på, at skabe blomstrende oplevelser igen, men uden det måtte kræve det store arbejde. Ejeren elsker blomster, men er ikke længere i stand til det hårde lugearbejde.
Ikke ligefrem let at løse, men efter lidt forventningsafstemning blev vi enige om følgende:

- Mest muligt skvalderkål (inkl rødder) skulle fjernes inden nye planter kom i jorden
- Skvalderkål ville ikke være til at slippe af med. Men i stedet for opgivelse skulle de have barske samboer i bedet
- Bedet skulle have nemme og sunde blomstrende stauder, som ville kunne tiltrækker sig opmærksomheden og trække det væk fra ukrudtet.









Blomsterbed anlagt i "skvalderkålsland" 



ARBEJDET OG VALG AF PLANTER
I efteråret 2012 gik vi i gang med at grave det ca 5 meter lange bed mest muligt igennem. Tidligere har der stået et stort fyrretræ, så dets rødder havde lavet solide knuder med skvalderkålens. Dette var ikke til at rense fuldkomment, men mange store poser rødder blev dog kørt væk. En lille laurbærkirsebær blev stammet lidt op for at bibeholde højder i bedet, ligesom et mindre æbletræ blev stående.

Herefter tilførte vi nyt jord og kæmpestenbræk, som voksede i bedet endnu blev delt, så det blev til 3 store grupper i stedet for en meget stor.

Herefter blev en alba-rose ”Celestial” plantet i ren jord (læs om denne teknik her). Alba-roser er kendetegnet ved at være meget sunde og livskraftige roser, som ikke kræver hverken den store pleje eller særlig gunstige jordforhold. Roserne har en naturlig charme og ofte vidunderlige blomster. Eneste minus er, at de alene er sommerblomstrende, men ja – så bliver midsommeren så meget desto mere intens...



Æbletræ og sund rose...det er jo mere idyl end kamp i mine øjne...



I bedet blev desuden lagt tulipanløg Pink Impression og Angelique. Begge valgt så det passer til husets varmgyldne, pudsede facade.

Udover kæmpestenbræk blev bedet fyldt tæt med bølgekronede storkenæb ”Samobor”, storrodet storkenæb ”Spessart”,  storkenæb ”Rose Clair”, pæon ”Sarah Bernard”, stjerneskærm ”Roma”, høstanemoner, hjortetrøst og iris. Mest af alt efter ”forhåndenværende søms princip”, men også men et klart formål: Få holdt jorden dækket.

Nu ser bedet således ud:


Skvalderkål ses i kanten, men bunddækkeplanterne lukker nu godt af for ukrudtets lige vej mod eneherredømme







Tulipan Pink Impression kan virke ret voldsomme i bede som ikke har grønne bladpuder langs jordoverfladen. Her passer de dog fint ind som modspil til den grønne flade. Desuden er de meget stabile og kommer igen år efter år


Jovist skvalderkål og løgkarse stadig dukker op, men tanken er, at blikket falder på blomsterne og øjnene overser ukrudtet. Bedet er blevet luget to gange årligt siden anlæggelsen og ja – jeg synes resultatet er ret fornuftigt. Ikke et poleret og styret bed, men et bed der igen giver oplevelser og farve til haven...også selvom kræfterne ikke længere er hvad de har været.


HVAD GØR DU, HVIS DU STÅR I SAMME SITUATION
Mit råd til dig som drømmer om blomster og ikke magter den store altomfattende krig mod skvalderkålens listige rødder er:

- Sæt x antal timer af til at rense jorden og slå dig til tåls med det du når.

- Plant stærke, bunddækkende stauder i den nu renere jord. Evt i lommer af ren jord som redegjort for her.

- Husk at lægge forårsløg.

- Vand godt det første år til stauder og roser er blevet etablerede og kampberedte.

- Nyd blomsterne og frodigheden og betragt skvalderkålens grønne blade som lidt ekstra grønt i haverummet...og pluk det gerne til madlavningen inden det får smidt flere frø...



Dejlig dag fra Katinka



5 kommentarer:

  1. Hvor er det smukt.
    Tak for kigget.
    Ha´ en god dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - og i lige måde. Dejligt når man kan skabe skønhed selv under lidt vanskelige betingelser...
      SKØN dag fra Katinka

      Slet
  2. Jamen, sådan har mange af mine bede altid set ud - i alle de haver jeg har haft. Jeg kan faktisk meget bedre lide skvalderkål end bar jord, men den skal selvfølgelig holdes nede. Det er et smukt bed du viser :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak. Jeg har også modstand mod bar jord, som i mine øjne mest af alt bliver et udtryk for goldt overherredømme...men hellere lækre bunddækkende planter end skvalderkål , synes jeg.
      Her har jeg også visse "opgivede" områder, hvor planterne kan kæmpe frit, men jeg nyder nu at se storkenæb, hosta, stjerneskærm og skovmærke tromle skvalderkålen tilbage:0)
      Det er dejligt med dette bed at opleve, at bunddækkende planter uden den store fysiske støtte kan etablerer sig og give bedet et- omend vildt - men blomsterrigt udtryk. Øj, de er seje:0)
      Mange varme havehilsner fra Katinka

      Slet
  3. Det er jeg helt enig i også, men som jeg skriver ovenover til Nana, så er der heldigvis skønne alternativer derimellem - nemlig solide bunddækkeplanter. SE de kan noget;0)
    Mange haveglade hilsner fra Katinka

    SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka