søndag den 11. maj 2014

TILFREDSE PLANTER ER NEMME PLANTER


Indrømmet – udover roser (som også gerne skal være lidt vilde i kanten) – er jeg ikke til sarte og skrøbelige vækster. Jeg har ingen forkærlighed for eksotiske planter eller unikke forædlinger af særlig kostbar karakter. Jeg vil have nemme planter – og for at have nemme planter, ja så må man have sunde og velplacerede planter.

Hvordan får man det?

Ja, udover at checke efter ved indkøb, så handler det ganske simpelt om at vælge planter efter forholdene. Ikke købe tørstige planter til tørre bede, vandforkrækkede buske til svuppende grund, eller planter med soleksem til solkrogene for at tage nogle eksempler. For selvom man kan falde for en plante, der ikke passer til forholdene, ja, så er min erfaring – og måske bunder den i let have-dovenskab – at det bare aldrig bliver rigtig godt. Man kan naturligvis vælge at give sin grund ny jordbund, dræne eller vedvarende vande, men i mine øjne bliver dette til en anstrengende kamp for overlevelse af en illusion (her taler jeg ikke om et skud muldjord eller kompost - det hører med til almindelig havejordsoptimering...).
En livskraftig, selvsående og virkelig ukrudtskæmpende staude er eksempelvis bølgekronet storkenæb geranium phaeum "Samobor". Netop nu blomstrer den med smukke, mørke blomster og boltrer sig uden problemer sammen med skvalderkål og syrener i en almindelig havejord


Hvad gør man?
Først er det naturligvis vigtigt at finde ud af hvilke forhold, som der gælder hvor. Det behøver langt fra at være samme vilkår, der gælder hele vejen rundt i haven. Ofte vil der være tørre områder ved sokler, skygge mod nord, bagende sol i en anden del af haven osv.
Se på jorden og det der allerede gror, mærk på den og få eventuelt lavet jordprøver. Og gå så i krig med at finde de rette planter.
Bogen ”Hvilke Plante Hvor” af Jane Schul er kæmpe hjælp, synes jeg. Her kan man checke, krydschecke og søge viden om utrolig mange planters særlige egenskaber og ønsker til placering. Pt er den vist udsolgt fra forlag, men har du den ikke allerede, så forsøg at låne den på biblioteket (læs mere om den her).

Hvad har jeg gjort her?
Ærlig talt, da jeg for 7 år siden fik min første have, måtte jeg hurtigt erkende, at andre end mig nok havde gjort sig tanker om placering af planter... Jeg gik først på med krum hals og nul viden. Indkøbte, plantede, flyttede...og blev klogere. Klogere på, at jeg skulle tilegne mig meget mere viden, hvis den frodighed jeg ønskede, skulle blive en realitet.

Så jeg har læst, læst og læst, og må indrømme: Viden er kilden til succes!

Og siden jeg efterstræber frodige, sunde og ret selvkørende planter i haven (som ikke skal giftsprøjtes), ja så har det været vigtigt, at finde planter som passer til forholdene. Nytter ikke at planter ikke trives, for skal de kæmpe for egen overlevelse i uhensigtsmæssige kår, ja så er der ikke mange kræfter til at kæmpe mod stride naboplanter med ukrudt-dna! Min havefilosofi er at plante tæt og dække jorden, så ukrudt ikke levnes mange chancer, men det kan kun lykkes, hvis de planter som jeg sætter ned, har det godt og har lyst til at leve.

Derfor har jeg udvalgt og udvidet det der dur. Det er heldigvis ikke det samme over alt i haven, da forholdene svinger en del. Og ja, når det meste er driftsikkert, så er der også overskud til enkelte planter med særlige pasningsbehov.

Men her et lille udpluk af dem som strutter af selvtillid og livskraft her... Lette og ikke med megen X-faktor, men hold fast hvor ligger der megen skønhed i trivsel og velbefindende, synes jeg
...også for planter.

Løvefod, dagliljer, bølgekronet storkenæb og stjerneskærm er blandt de stauder, der nemt tilpasser sig, trives og skaber frodighed i haven uden megen pasning eller hensynstagen


 Kærlig hilsen Katinka


6 kommentarer:

 1. Jeg har det på samme måde, Katinka! Jeg orker ikke skravlede planter, men elsker alt det der breder sig villigt og skaber frodighed. Jeg har stor glæde af den storkenæb du viser. Den har nærmest udryddet skvalderkålen i et stort hjørne i vores have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig vildt seje:0) - og så elsker jeg de grønne puder som mange storkenæb danner...

   Skøn dag fra Katinka

   Slet
 2. Dejligt indlæg, og apropos;-) her er sandet jord, har samme filosofi, dog er det min erfaring der giver mig viden, og senere succes, meennnn, sidste år begyndte jeg på at anlægge have fra næsten bar bund, plantede lystigt, og en dag på planteskolen stod der en jeg måtte eje, en nøkketunge, højden og løvet var det jeg så, glemte pludseligt at her er sandet, og at jeg havde klippet hækken i bund, bagende sol, indtil videre ser den ud til at trives rigtigt fint:-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette.
   Man kan jo falde i;0) - Det gør jeg sørme også indimellem og gå på kompromis med lave pasningsniveau ift form og farver... Men jeg må indrømme, at det altid irriterer mig lidt bagefter, at jeg sådan skal gå og passe på de "fejlplacerede"...dog kan enkelte overraske ved slet ikke at være så krævende som først antaget, og så får de stort plus i havejournalen her;0)
   Herlig dag fra Katinka

   Slet
 3. Hvor har du ret. Jeg vil også meget hellere have planter der trives og bliver frodige, end en eller anden sjælden pind, der dårligt ved om den vil gro eller ej :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også så dårlig til klynk og hypokonderagtig opførsel, at de planter som ikke vil gøre helhjertet forsøg på at leve hurtigt forsvinder... Så hellere lidt vild livskraft:0)

   Mange venlige havehilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka