mandag den 26. maj 2014

LILLA LINJE TEGNER NU HAVEN


Havens foranderlighed er dens udfordring og styrke - at oplevelser og stemninger konstant skifter. I min have er de lilla farver i disse dage dominerende og især allium trækker en lang linje gennem haven fra haverum til haverum. En ”nu og her-oplevelse” hvor overgange bliver til indramninger for et øjeblik.”Kom ind og se. Kom ind og se!” Sådan har jeg lige nu lyst til at råbe til forbipasserende, for haven lige nu kan noget særligt, synes jeg. Men jeg holder alligevel mund, for for første gang nogensinde, har jeg sådan en trang til bare at nyde i stilhed... Så er det godt jeg har bloggen her, til at lukke andre ind i min have. Og så er jeg bare endnu ikke modig nok til at åbne min have – det må jeg erkende...


Men nu skal I alligevel se, hvad der sådan begejstrer mig.


At havens udtryk forandres gennem en havesæson er i mine øjne det, der gør haverum ekstra spændende. For mig er noget af det mest interessante ved at arbejde med haver, at havens cyklus løbende forstærker eller nedbryder haverummens grænser. Så man altid har noget at falde i staver over og en grund til at nyde øjeblikkets særlighed. Oplevelsen i haverummene lige nu er et udtryk for denne tankegang.


Have med sort pergola og linjer tegnet af blomster. Blomstrende allium og tulipan Blue Parrot giver haven særlig karakter
Blå og lilla blomster i haven

OPLØSNING AF GRÆNSEN
Normalt er mit fokus på at skabe haverum med hver sin stemning og intensitet. Den sorte overgangskonstruktion mellem gavlhaven og baghaven (skal snart forstærkes yderligere) er en klar indikator for, at man bevæger sig fra et rum til at andet. 
Eller sådan er det normalt – men lige nu blæser de runde alliumhoveder forbi overgangen og lader den tilbage som indramning af kig mere end markering af overgang.


Jeg synes denne øjebliks-transformation er ret virkningsfuld og gør, at det hele bare skal nyder NU! 


At haverum må vige for en linjes stærke karakter.Sort trækonstruktion og løgblomster i den stramme haveplanBLÅLILLA TONER
Udover allium "Purple Sensation" er det tulipanerne ”Blue Parrot” der er hovedrolleindehavere i øjeblikket. Tulipanerne er ellers afblomstrede i den øvrige have, men her udfor gavlen får de først sol ved middagstid, så de er lidt senere på den.


Som statister står blandt andet hosta, nepeta, blå geranium, pæon og buddeleja klar i kulissen, men lige nu er det ikke dem, der trækker den store opmærksomhed. Det er løgplanterne.


Her kan du se den lilla linje, som stryger gennem overgangenHaveplan med mange haverum

Tulipan Blue Parrot. En smuk tulipan i moderne lilla farveSå en masse fotos fra haven lige nu. Selvom jeg ikke tidligere har været særligt betaget af lilla toner, så synes jeg nu de er ret virkningfulde – især når de opleves i modlys.Have med stram form og frodige bede i lilla toner. Tulipan Blue Parrot og Allium Purple Sensation

Tulipan Blue Parrot og Allium Purple Sensation tegner haven i maj. Frodighed og luftighed som modspil til sort træværk i haven

Blå og lilla toner i bede. Staudebede Tone i tone. Kølige farver i den moderne have

Prydsløg i havens bede giver store oplevelser til haverum

Prydsløg Allium Purple Sensation, smuk lilla løgblomster som er let at have i haven

Allium-kuglerne er af sorten "Purple Sensation" - en sort der er nem at få fat på og som er ret driftsikker.  
 

Smukke staudebede i blå og lilla farver i den moderne have med sorte konstruktioner
Tulipan Blue Parrot er en smuk blå tulipanHvordan har du det med lilla farver i haven? Gad godt sidde en flok havegale og diskutere det derude, men ja....måske til næste år...


Kærlig hilsen KatinkaModerne have med mindre haverum har sorte trælister i haven og bede i lilla og blå farver

En moderne have med sorte konstruktioner og markante blomsterbede i lilla toner med prydsløg Allium "purple Sensation" og blå tulipan Blue Parrot18 kommentarer:

 1. Jeg kan godt forstå, du er meget tilfreds med haven lige nu, for det er virkelig smukke billeder du viser!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne - jeg nyder den også sådan...det plejer jeg normalt ikke at kunne:0)

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 2. Hvor er det et smukt havekig tværs igennem rumdeleren. Blue Parrot og Purple Sensation ser vidunderlige ud sammen, midt i al den grønne frodighed, og med fine blonder af vild kørvel! Virkelig smukt!

  SvarSlet
 3. Glemte lige det der med farverne, jeg har altid fundet de blålilla toner helt uundværlige i haven. Jeg er så begyndt at holde af hvide blomster, tidligere syntes jeg de var lidt for hård kontrast til helheden. Godt at vi udvider vores smag og tolerance med tiden! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine kommentarer Alice.
   Jeg er blevet mere og mere vild med de især blå farver, men de blålilla supplerer så fint, synes jeg. De vilde kørvels udtryk synes jeg giver lidt lethed og uhøjtidelighed til kompositionen, men jeg kan helt følge dig mht hvid ellers. Holder de hvide toner lidt for sig selv, hvor de kun får lov at lege med de mørke, gullige og bållige farver. tror kun det virker her fordi skærmene er så forfinede og lyset ikke "kl. 12-hårdt", når det kommer til denne del af haven:0)

   Mange varme havehilsner fra Katinka

   Slet
 4. Allium er en vinner og du har brukt den veldig elegant synes jeg. Jeg likte også godt de tulipanene du har sammen med alliumen. Hva heter den? Ellers kan lite måle seg med forsommer i hagen.

  Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. De hedder Blue Parrot og er næsten lavendelblå i farven. Men tak for dine søde ord!

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 5. A wonderful concept with a wonderful idea! The tulip is outstanding, thank you for sharing, it's on my list!
  Have a wonderful time
  Elisabeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you, Elisabeth!
   These tulips are beautiful, but they often do not survive more than a year. It's a bit annoying, but they are essential, I think...
   Best Garden regards
   Katinka

   Slet
 6. Har været meget verliebt i Blue Parrot...indtil jeg andet år opdagede, at de bestemt ikke er stabile. Her dukkede der knaldrøde, let deformerede tulipaner op, som nu er blevet forvist til sit eget hjørne af haven. Men smukke og forførende er de bestemt - især som her sammen med allium. Meget elegant!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har aldrig hørt, at tulipaner kan skifte udseende sådan, men det er ingen hemmelighed, at papegøje-tulipaner ikke hører til de mest overlevelsesvillige, desværre. Jeg lægger derfor nye løg af denne til efteråret, for jeg synes de er vildt smukke, som de fanger lyset. Helt silkeagtige:0)

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 7. Sidder også og falder i staver...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 8. Hvor er det smukt Katinka. Skønne stemningsfulde billeder. Jeg har stor lyst til at give dig en kærlig rystetur, du skal altså prøve at åbne dine have. Der er landsdækkende åben have festival om ikke så længe. Du vil elske det, al den dejlige havesnak, og inspiration der går begge veje. Jeg er så glad for at jeg er begyndt at holde åbent i min have. Det er en kæmpestor glæde for mig. Større end jeg nogensinde havde forestillet mig. Så Katinka prøv om ikke du kan få hovedet ud af busken :-) Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette.
   Tak for dine søde, ruskende ord. De har buldret i hovedet siden jeg læste dem tidligt i morges. Lovet mig selv, at til næste år, så må det blive. Igår gravede vi nemlig forhaven op, så det kan jeg ikke byde nogle at skulle se på... Men tror også det kunne blive en fin oplevelse....og lidt skræmmende;0)
   Knus fra "bangebuksen"

   Slet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 10. og ja Katinka, - du er jo nærmest lidt vovet her... og zoomer en anelse ud.... så vi kommer lidt på afstand... og kan fornemme lidt af hvordan din have egentlig ser ud. .-)
  mange smil herfra
  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nu sket før;0) - Men siden haven i flere områder (og det er ret omsiggribende i en lille have med flaskehals...) er under kraftig ombygning, så giver det mig visse fotografiske udfordringer, hvis det hele ikke skal ende med jordhuller og spadestik...håber dog læserne tilgiver mig;0)

   Skøn dag fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka