lørdag den 17. maj 2014

FORHAVEN: TANKER, ETAPER OG HÅRDT ARBEJDE


Forhaven her trænger til opmærksomhed. Der er ikke ændret meget derude siden vi flyttede ind for 7 år siden. Jo, planter er tilføjet bedet, men ukrudt er så massivt her, at det bare bliver mere brandslukning end bærende idéer.
Og det er ikke ”bare lige...”. Bedet langs hækken har taget niveauspring op i tungt stendige og jorden er så filtret af ukrudtrødder, at man på forhånd bliver helt mør.

Vi har længe overvejet mulighederne for fremtidig brug, for nej det skulle ikke være nu. Og det skal det heller ikke. Ikke rigtig i hvert fald... Men...

Ja, vi prøver noget nyt – nemlig at påbegynde projektet, arbejde mod det resultat vi med tiden ønsker at skabe, men kun tage små bider af gangen. Det i sig selv bliver en udfordring for især min utålmodige havesjæl.

Grunden til igangsættelsen er meget praktisk: Vores drenge skal overraskes med en trampolin om 3 uger. En såkaldt In Ground-trampolin der næsten flugter med jordoverfladen. Der har været meget for og imod, men beslutningen er taget og en haveplan er ved at blive udfærdiget, så forhaven vil blive et mere brugbart haverum.

Til at begynde med må vi nedlægge ca halvdelen af store bed, grave buske op - og jorden under trampolinen. Resten af planen skal ikke gøres til virkelighed nu, men det er vist fornuftigt at få trampolinen ned på eksakt rette sted, så den ikke senere skal flyttes. 

Så jeg har lavet mange udkast til en haveplan for området og nu denne rumlige skitse - stadig langt fra detaljeret og færdig, men på vej. 

Håber den giver lidt mening for andre end jeg...


Nå, men tankerne om haven lige nu således ud:


Trampolinhjørne omkranset af ligusterhæk (det er der allerede hele vejen ned af vejen her og i skel). Trampolin er lige hurtigt drønet ind der i trækronerne, men det er altså på jorden det hele foregår...

En havegang etableres lige på husets facade, så det understreger husets symmetriske opbygning. Laver lille plads foran hoveddørenes store trædesten.

På modsatte side af havegang (mod parkeringsområde) tænker jeg, at vi kan lave et ildstedsområde. Tage niveauspring op i lav bænk, så der er bed bagved ryglæn og bevægelsesflade og bålsted foran. På den måde ønsker jeg, at vi kan skabe en hyggekrog, hvor ungerne blandt andet vil kunne hænge ud med venner, når de bliver ældre.

2 eller 4 større træer skal danne rum og overgang i midten af haven (måske paradisæbletræer...)

Små træer eller buske skal stå i bed bag ryglæn på bænken i hyggekrogen (2 stk) og mellem trampolin og hus (3 stk), så der dannes filtrer. Stadig meget usikker på hvad jeg skal vælge her. Idéer modtages gerne på små, rimeligt skyggetålende og gerne hvidblomstrende træer/buske...

Tættere huset skal der støbes betonkar. Et til planter som har syrenen lænende ned over sig, et som ren bænkpult og et med vandspejl...

Og ja, så er der en masse omlægning af belægningslinjer, men det er – desværre – ikke nu.

Så vi skitserer, drømmer, grubler og overvejer....og så skal vi til at flytte sten, planter og grave jord snart. Skal være ret klart (uden at være for synligt til hvad) i starten af juni. Uha...Dejlig lørdag fra Katinka

2 kommentarer:

 1. Det ser godt nok spændende ud, Katinka.
  Håber drengene bliver glade for deres havetrampolin - jeg ville sådan ønske at jeg selv ejede end. Lidt barnlig er man vel altid :-)
  Hilsen Heike

  SvarSlet
 2. Ja, dét har man:0)
  Jeg er sikker på de næsten besvimer af lykke - ikke i deres vildeste fantasi regner de med, at det er sådan et skrummel der rykker ind. Heldigvis er det en af de mere diskrete af slagsen og skal have eget haverum omkring sig, så tror det bliver hit for os alle...når vi engang har gravet færdigt....

  Mange havehilsner fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka