torsdag den 8. maj 2014

”IKKE MERE GRØNKÅL FØR RUGBRØDET ER SPIST”


Så kontant var min udmelding forleden. Det må vi stadig smile af.

Hvorfor? Fordi vi pludselig indså, at vores unger har en dejlig lyst til at spise haven. Ingen af dem er ellers specielt mad-modige, men i haven ser tingene anderledes ud. Her elsker de at gå på opdagelse og få nye madoplevelser. Heldigvis er de begge vældig glade for frugt og grønt, men at grønkål ligefrem skulle toppe listen – hvem havde troet det?

Men nu elsker begge drenge de overlevne grønkålsplanter, som gror i et af haven højbede. Sophus på 3½ år tror næsten han alene kan leve af grønkål og smutter gladeligt på legepladsen med lommerne fulde af grønkålsblade og stængler.¨"Nej mor, jeg kan ikke kigge op - jeg spiser!" En af de store grønkål er knækket, og Sophus på 3½ er i fuld gang med finde de sprødeste stængler...Derfor var min udmelding ret kontant, da han hellere ville spise grønkål end sin rugbrødsmad. 
Og derfor virkede min udmelding. 

Ungen spiste fluks en rugbrødsmad til, for ikke at risikerer at blive afskåret fra sin elskede plante. Det havde jeg ikke troet jeg skulle opleve, da grønkål ellers ikke umiddelbart burde have børnetække.

Men hvor er jeg glad for at:
- haven her er fuld af spiselige sager
- haven er fri for sprøjtegifte, så jeg ikke skal frygte giftrester i planterne
- jeg kan give min glæde ved at nyde og smage på naturen videre til mine børn. At se dem blive begejstrede for smagsoplevelser derude, åbne deres øjne og stimulere deres sanser og viden om naturens fantastiske muligheder.


Så jeg kan kun råde alle med have til at fylde den med smukke, spiselige sager. Man behøver i mine øjne slet ikke at gå på kompromis med havens æstetik, for massevis af spiselige sager gror eller vokser som/på dekorative og skønne planter. Tænk på frodige rabarberblade, lysende grønne ribsbuske og blomstrende æbletræer for bare at nævne nogle. 

Faktisk er jeg også helt overvældet over, hvor smukke blomster en grønkål kan få...Er de ikke fine?
Og så smager de også godt – både når de spises direkte fra planten og som gult drys på maden.

Sikke et skatkammer naturen er!


Dejlig dag fra KatinkaTheodor på 7 plukker gladeligt grønkålens blomster for at spise dem


Planten er lettere amputeret ud, da bladene blev spist ned inden planterne kvitterede med blomstringer. Men ingen skadedyr kan påtage sig skylden for dette angreb - kun to sæt mælketænder og nogle drenge, som bliver ret mad-modige, når de er udenfor


6 kommentarer:

 1. Jo de er bestemt fine, jeg har kun rabarber i mellem mine blomster. Jeg er imponeret over, at dine drenge er vilde med grønkål, det er da rigtig godt, måske bliver der ingen forkølelser til vinter :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Forkølelse nej tak, så de får lov til at spise sig grønne og glade. De er vilde med grønkål, og især blomsternes stængler er sprøde og glatte (hvor blade kan være noget ru i det)...måske Arthur kan lære den samme disciplin om en 3 års tid;0)
   Kh Katinka

   Slet
 2. Det er da ikke den værste børnene kan kaste sig over :-) Fine sarte blomster de har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej på ingen måde det værste - og skønt at opleve deres glæde ved at spise direkte i haven...giver særlige oplevelser. Og ja de blomster er nemlig rigtig elegante, tænker jeg... Hvem havde lige set det..ikke jeg i hvert fald:0)
   Dejlig dag fra Katinka

   Slet
 3. Så flott! Nei, barn og grønnkål :-). Jeg har hatt grønnkål i hagen og synes den slår spinat ut. Den kan jo stå lenge utover høsten og kan glede matbordet med sunne blader etter frosten er satt inn. 1 juledag har vi alltid laks med grønnkålstuing :-). Ha en flott helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja grønkål kan nemlig klare sig godt i det nordiske klima, og det er også en stor kvalitet. Vi laver også grønkålspesto, som ungerne også kan lide ...underligt så spændende og ufarlig maden bliver, når man ser hvor den gror:0)

   SKØN uge fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka