onsdag den 20. januar 2016

FUGLEMAD - 3 FINE MÅDER AT SERVERE PÅ


Her hænger hjemmelavet fuglemad mange steder i haven, nu hvor frosten rigtigt bider og stikker. Fuglene trænger nemlig til mad, hvis de skal klare kulden og igen til sommer fornøje haven med kvider og insektspiseri. Og ingen tvivl om, at fuglene virkeligt er sultne nu - de nærmest kaster sig over fuglemaden og haven er et virvar af begejstrede fugle, der får stillet deres sult.

Og dyrelig gør nu havelivet lidt sjovere...


Hjemmelavet fuglemad


Som jeg tidligere har skrevet om, er hjemmelavet fuglemad ganske let at lave (læs fremgangsmåde her). Jeg har dog i denne omgang valgt at smelte fedtstoffer i en gryde. Herefter har jeg tilføjet fuglefoder, havregryn, rester af skorper og de dadler, der ikke forrige jul blev spist… Til sidst er massen af fuglemad fyldt i kopper, dåser og flasker og stillet det kold, til fuglemaden har siddet godt fast i det størknede fedtstof.

Denne fremgangsmåde har jeg valgt, fordi jeg i denne omgang har lavet ganske meget fuglemad. 

Og her kommer så mine bud på, hvordan man let og sjovt kan servere fuglemad i haven - det må jo også godt pynte lidt, synes jeg. Og meget vigtigt; ske på en måde så det ikke tiltrækker rotter!FUGLEMAD I KOPPER

Fuglemad serveret i kop


Lidt af en klassiker efterhånden, men jeg har valgt store, indholdsrige krus, som vi var blevet trætte af. Jeg har valgt,  at hænge dem op med skrig-orange bånd. 

Lidt flabet og højtråbende med sådanne farvestrålende bånd, men jeg er altså temmelig begejstret over valget, som danner farvepletter uden i haven.

Kopperne er også gode for mejser og andre små fugle, da solsortene ikke kan komme til maden her.DÅSER SOM FINE FODERAUTOMATER

Dåse med hjemmelavet fuglemad


Dåser er lette at bruge til fuglemad. Dog har jeg her stoppet klud nederst i kaffedåsen, da jeg ikke tror fuglene vil kunne nå helt ned i bunden. Dette kan man gøre, når man har rørt maden sammen på forhånd og ikke hælder fedtstoffet over til sidst. Hælder man fedtstof over tørstofferne vil kluden suge alt for meget af det næringsrige palmin.

Dåsen er hængt op med sort opbindergarn på konstruktionen, der deler terrasse fra bed. Synes sådanne skinnende dåser passer bedst nær huset - nede i havens naturligt stemning, vil den stikke for meget ud.FUGLEKLOKKE LAVET I FLASKE

Form fyglemad som klokke


Disse skal jeg “produkt-udvikle” lidt på til næste jul, tænker jeg. Jeg kan dog ikke lade være med, at vise jer dem her - klokker er lavet i flasker. 

Jeg har klippet en vandflaske over og taget proppen af og stukket bånd gennem flaskehalsen (og ladet god del blive i selve flasken, så maden let kan hænge på). Herefter har jeg skruet kapslen på igen og fyldt flasken med mad.

En anderledes måde at forme fuglemaden på, men jeg synes selv den er ret sød...

Når fuglemaden er stivnet, varmes flasken forsigtigt under varmt vand, så man mærker, at siderne slipper. Herefter skrues låget at og forsigtigt pressen klokken ud…

Ih, hvor jeg ser frem til, at gøre disse endnu finere. Men det bliver ikke denne vinter - klokker er nemlig lidt for julede for mig nu, men jeg skulle altså lige se om min idé virkede...og kunne ikke lade være med at vise jer resultatet.Varme hilsner fra Katinka8 kommentarer:

 1. Det ser hyggeligt ud, ja jeg har husket fuglene i år. Det er SÅ skønt at have dem i haven, når jeg ikke er kommet videre med hønseprojektet...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hønseprojektet er vist også bedst at have på tegnebordet lige nu:0) Her tror jeg havens fugle misundelige kigger ind på vores kræsne damer, der ikke gider spise rester;0)
   Varme hilsner fra Katinka

   Slet
 2. Klokkerne er jeg altså ret vild med, og de kan fint hænge resten af vinteren. De skal bestemt prøves. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder mig du kan lide dem:0)

   Varme hilsner fra Katinka

   Slet
 3. det er en rigtig god ide, både med flasker, dåser og kopper. Jeg har selv det meste af vinteren - tror fra en i november - lavet foder som du gør- og hældt dem på gamle kopper som jeg ikke brugte. De er gode og de små fugle kan let sidde på koppens kant og spise fodret.
  Der er intet der kan til spilde kan jeg fortælle. Alt foder bliver spist. En anden ting er at kopperne kan bruges til en ny portion foder, og man har heller ikke den kedelig grønne liggende rundt i haven når de er tomme.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha...de grønne net er skrækkelige, så kan følge dig hele vejen. Ja kopper kan genbruges og det der falder ved siden af er der et sultent næb, der hurtigt opfanger:0)

   Varme hilsner fra Katinka

   Slet
 4. Fine, fine klokker. Jeg ser dem for mig i en kortere version. Er spændt på, hvad du ender med.
  / Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må vente læææænge;0) Tænker også kortere og med tranebær som kuglen i midten...og så måske pyntet med grankvist på toppen....men jeg kan nå at få 1000 idéer inden det igen bliver jul;0)

   Varme hilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka