fredag den 8. januar 2016

ISLYGTER MED BLOMSTER PÅ TRÅD


Jeg vil i dag vise, hvordan du kan lave smukke islygter med indfrosne blomsterhoveder på tråd. For at skabe et andeledes og raffineret udtryk har jeg trukket hyacintblomster enkelvist på tynd metalsnor og viklet det rundt i islygten. 

På den måde har jeg kunnet styre placering af blomsterne. Ligeledes har de alenestående blomster  givet lygterne et nyt udtryk, samtidig med at jeg har undgået blomsternes blade og stængler, som i kulden får et trist og en smule smattet udseende. 


Nytænk IslygterJeg har lavet lygterne således:

  • En veludsprungen hyacint (der hvor den ifølge mine næsebor begynder at dufte lidt for tungt) er blevet klippet op, så hver blomsterhoved er for sig. Jeg har her brugt en hvid hyacint, men nedenfor ser du også lygte med lilla blomster.

  • Herefter er blomsterne forsigtigt trukket på metalsnor - her tynd kobbertråd. Alle blomster er trykket på, så de vender samme vej.

  • Blomsterne er blevet fordelt på metalsnoren. For at de ikke flytter sig, er der efter hver blomst bukket lille øje på tråden.
Opskrift på islygter med blomsterhoveder
  • Herefter har jeg fundet en lille spand frem og inde i den sat en drikkedunk med lige sider. Det er vigtigt, at siderne er lige eller går udad mod toppen, for ellers vil dunken ikke være til at få op, når isen er frosset (Jeg har her valgt små beholderstørrelser, da frostperioden sandsynligvis er kort, og islygten skal nå at gennemfryse. Bor du sted med længere frostperiode kan du med held vælge større formater).

  • Drikkedunken fyldes med sten, så den ikke letter fra bunden, når vand fyldes i.

  • I mellemrummet mellem spand og drikkedunk vikles nu blomstersnoren rundt som man synes ser flot ud. Jeg kan lide det lidt tilfældige look, så jeg sørger for det hele ikke bliver for arrangeret at se på. Det kan være en god idé at stikke trådenden ind under drikkedunken, så tråd ikke flyder til vejrs.

  • Hæld nu koldt vand ned i mellemrummel mellem spand og drikkedunk. Du kan sætte dunk fast med gaffatape ført over spanden i kryds, men min erfaring er, at godt med sten bør være nok til at holde placering,

  • Sørg for at alle blomster og tråd er under vand.

  • Stil spanden ud på jorden på plant underlag. Spanden skal ikke stå på isolerende materiale.

  • Se til islygten efter 11/2-2 døgn alt efter temperatur (denne type islygte kan ikke stå for længe som eksempelvis islygter i balloner kan).

  • Når islygten er gennemfrosset hældes forsigtigt varmt vand ned i drikkedunken, så denne kan løsnes og tages op, Herefter løsnes islygten fra spanden og er nu fin og ganske parat til at blive stillet ud med lys i.

  • Det eneste ekstra man skal huske ved denne type islygte er, at metaltråden ikke nedbrydes, så den skal man huske at samle op, når islygten smelter.

Flotte islygter med hyacintblomster

Islygte med farvede blomster

Islygte med hvide blomster




Kærlig hilsen Katinka

10 kommentarer:

  1. Hvor er de fine og elegante med de små hyacintblomster i. God ide at trække de små blomster på ståltråd.
    Jeg har lavet nogle islanterne med tulipaner, jeg laver dem i randforme, det er nemt, eneste ulempe de bliver ikke så høje, som når de laves i spande. Randforme lanterne er også fine at hænge op i træerne som iskranse.

    Rigtig god weekend.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Fin idé også med ophængning. Ja randforme er svære at få lys til at brænde i. Jeg har lavet den ene af disse (den med lille blomster) i buet skål med bøtte i midten. Det giver næsten form som randform, men med mere lige sider i midten, så lys lettere kan holde sig i gang. Men blæsten i disse uger er en irriterende modspiller...

      Mange havehilsner fra Katinka

      Slet
  2. Fantastisk idé til de små yndige blomster. Jeg bøvler altid med at blomsten ikke vil blive i vandet, når jeg laver lygter. Tak for fremgangsmåden.
    Hilsen Heike

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekommen - ja de blomster skal styres lidt - man kan også bruge gaffa-tape over vandet, hvis blomster med stilk skal fastholdes, men jeg synes bare godt om tankej om at slippe for stængler og blade, som kan blive lidt småulækre i frosten:0)

      Mange havehilsner fra Katinka

      Slet
  3. Svar
    1. Tak Ester - jeg er også meget glad for min idé.

      Mange havehilsner fra Katinka

      Slet
  4. Virkelig smuk kreativ idé og de vil pynte i min mors gårdsplads ved gæste besøg :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Maria - og jeg synes det vil være skønt, hvis andre også prøver sig frem (du må meget gerne lægge foto op på bloggens facebook-side - dét vil bare vre sjovt at se andres lygter!

      Mange havehilsner fra Katinka

      Slet
  5. Så superfint det blev med hyacinterna i! Här är det svårt med islyktorna, det regnar/snöar eller blåser för jämnan, och då kan man ju inte ha dem tända.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have for de søde ord! Ja vejret kan drille, men ellers kan gravlys ofte bruges (hvis ikke blæsten er for strid).

      Mange havehilsner fra Katinka

      Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka