torsdag den 21. januar 2016

HÆNGENDE ISKUGLE MED FUGLEMAD


Se hvordan du laver iskugle med fuglemad. Her får du en idé til, hvad du også kan bruge balloner til i vinteren - udover de dånende smukke islygter. Jeg har ladet en ballon fryse til en fin iskugle og har herefter lavet hul i den, fyldt den med lækkerier til fuglene og hængt den ud i haven. Den er faktisk ret fine, når lyset spiller i isen, og fuglene er vældig tilfredse med foder i denne frostvinter.

Det er ikke svært af lave hængende iskugler med fuglemad - du kan læse herunder hvordan kuglen er lavet. 

Iskugle med fuglemad


Opskrift på hængende iskugle med fuglemad:

Ballon forberedes som skulle den bruges til islygte. Det vil sige, at den fyldes med koldt vand og der pustes luft ind til flade (her bliver det hullet med fuglemaden).

Ballonen ophænges i frosten. Den må ikke røre jorden.


Iskugle til ophæng


Når isen er godt tyk klargøres ballon, som var det til en islygte. Det vil sige, at ballonen sprænges, isen tages ud, og på fladen skal der nu laves hul. Det gøres enten ved forsigtigt at dreje isen rundt i varmt vand i håndvasken, eller med skarp genstand slå hul i isen, så man kommer ind til kernens kolde vand. 

For at gøre kanterne runde, har jeg sat en ballon med varmt vand over på hullet - under skarp overvågning og ved at dreje ballon rundt i hånden.

Herefter har jeg lavet hul med en spids genstand. Jeg har brugt en kartoffelskræller. Det tager lidt til, men hver tålmodig, så isen ikke sprækker. Præcis hvor hullet skal være er lidt en smagssag, men tag iskuglen i hånden og vurder hvor hullet bedst placeres.

Herefter er opbindergarn med pind på tværs trukket gennem hullet.


<Ophæng af iskugle


Kuglen er nu fyldt op med fuglemad (palmin, fuglefrø, solsikkekerner og tranebær). Jeg har ladet ingredienserne stå ude fra aftenen for inden, så de har fået stuetemperatur. Palminen er dermed blød at arbejde med og skal ikke smeltes - så det hele er blevet rørt sammen uden at massen er varm.

Overfladen er blevet fyldt med tørrede tranebær, der er blevet trykket fast i fedtstoffet.

Herefter er kuglen sat på køl til fuglemaden er størknet og kuglen klar til ophængning.

Det var det!

Jeg synes den er blevet lidt af en hjerteknuser...


Iskugle med fuglemad ophængt i haven

Iskugle med fuglefoderBeklager at fuglene her i haven flygter, når de ser min kameralinse! Så ingen fugle på mine fotos, selvom haven myldrer med fugle.

Jeg har fået idéen til denne kugle ved at se med hos norske Anne på Moseplassen. Her har hun nemlig smukt serveret for fuglene i “islygter”. Så jeg måtte lige se, om ikke jeg kunne udvikle idéen til hængende kugler - iskugler er nemlig ret fine, når man ser dem med lyset igennem sig.....indefra de varme stuer af.


Kærlig hilsen Katinka 


4 kommentarer:

 1. Ja det er en hjerteknuser, rigtig flot, kan du ikke tage billeder af fuglene inde fra?
  <3 hilsener og tanker for morgendagen
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Tak, og nej desværre - de flygter selv når jeg indenfor finder skytset frem (måske er de ekstra nevøse, da vores nabo er dedikeret jæger;0)) Og desværre kommer jeg de næste dage ikke til at ligge på lur med linsen..

  Mange varme hilsner fra Katinka

  SvarSlet
 3. Hej Katinka.
  Ja, sne og frost er rigtig vintervejr, som vi nyder det smukke syn af. Men en af de allerstørste glæder er dog, når fuglene kommer helt tæt. Min yngste datter på knap 2 år, er også meget fascineret af al den liv der er lige udenfor. Det er sjovt at se hvor begejstret hun er. Når hun bliver ældre kan hun være med til at lave foder til fuglene. Det gjorde jeg også med de store piger, da de var små.
  Rigtig god weekend
  Malene

  SvarSlet
 4. Lyder så hyggeligt med sådanne familieprojekter. Fuglemad er heldigvis let at lave, og børnene ser hurtigt hvor glade småfuglene bliver...En god lære synes jeg! Her har drengene både været med til nogle af islygterne og til flere omgange fuglemad...det giver fine spørgsmål og eftertænksomhed<3
  Mange havehilsner fra Katinka

  SvarSlet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka