lørdag den 12. april 2014

MODIGE FARVESAMMENSÆTNINGER I PARIS


Selvom fransk havekultur tydeligt er præget af det formelle formsprog med præcistklippede buske og snorlige kanter, ja så er jeg blevet overvældet af modige valg i farvesammensætninger af bede. 


Bed ved Ministere de la Culture


Nogle mere elegante end andre, men virkelig kompositioner, som har fået mig til at stoppe op og gruble. 

Virker det eller virker det ikke? 

Og hvorfor?

Flere har jeg desværre ikke fået med, da jeg blot er kørt forbi, men jeg kan da heldigvis vise nogle eksempler her. 

Det første fotos er fra Jardins des Tuileries (mellem Concorde-pladsen og Louvre), det andet fra parken for fødderne af Eiffeltårnet.Farvestrålende blomsterbede i Paris om foråret


Disse to første her er i mine øjne modige, men ikke rigtigt vellykkede. De arbejder med røde islæt, som jeg finder lidt for anmassende og skingre i kompositionerne. Og hvor gul enten får for lidt eller for meget i forhold til min helt personlige smag...

Jeg må tilstå, at farven rød finder jeg svær at arbejde med i haverum, da rød som komplimentærfarve til grøn ikke i mine øjne rigtigt giver plads til andre farver end netop disse to modsætninger. 
Dette synes jeg er tydeligt på første foto, hvor de røde tulipaner tager pusten fra de rosa toner, som bare blegner i dette hidsige selskab.

Så frække og dristige valg, men ikke nogle der virkelig ramte mig.


MEN... 
Det sidste bed ved Ministere de la Culture (af Frederic Druot) måtte jeg lade mig fortrylle af! Et farvemæssigt modigt og vidunderligt valg af planter på en lille, bitte grøn plet. 

Et opsigtsvækkende bed holdt primært i farvesammensætningen hvid, gul, orange og blå. 

Det kunne bare noget særligt. Et friskt, syrligt, energisk og samtidig utrolig behageligt syn, synes jeg. 


Smukt forårsbed i Paris ved Ministere de la Culture


Tulipaner, forglemmigej, primula, natviol og hornviol er de planter jeg bed mærke i her


Sådanne oplevelser giver mig kun lyst til i endnu højere grad at fundere over farvekompositioner og være modig.

Hvad tænker du – er det inspirerende eller bare for meget?


Kærlig hilsen Katinka


6 kommentarer:

 1. Hej Katinka

  Jeg synes det virker!! Selvom jeg som så mange andre har holdt bedene i bestemte (monokrome) farver - så tænker jeg, at der kan være behov for ny - og hvad er så mere oplagt end at gøre det med forårsblomster og løg - så når man ikke at få "for meget" - men blot et frist pust. Det kan så evt. inspirere til at lave mere permanente ændringer, men i et lidt mere behersket omfang måske... Har selv et "skovbed" med hvid-lime-gul som base og så med orange (geum) og blå (geranium) som pift..og kunne så heller ikke holde mig fra noget meget mørkerødt løv... Der er tilpas meget grønt i mellem til at det holder uden at virke rodet.

  mange tak for de fine billeder - følger gerne med, men får sjældent lagt en kommentar, men her er altid noget smukt at se:-)

  vh
  Trine V.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Trine.

   Tak for din kommentar og pæne ord. Dejligt du læser med!

   Ja, det kan være sjovt og givende at prøve nye kombinationer - også mht farver i bede. Dit skovbed lyder forrygende - og spændende.
   Jeg har selv et orange forsøg i gang i et ret mørkt bed, men vil nu udvide forsøg til de helt lyse randbede. Og sommerblomster kommer også med på forsøgslisten, for de er lidt "ufarlige" ift stauderne, tænker jeg.

   Skøn påske med masser af haveglæde ønskes du herfra

   Slet
 2. Hej Katinka

  Det er da nogle meget forskellige billeder du har fundet og jeg giver dig ret i at det sidste billede er mest behagelige og smukt. Dog er jeg også draget af de røde pink og lilla tulipaner. Hvis der var skruet lidt ned for de røde og mere op for de andre så tror jeg det ville være en rigtig flot Kenzo kombi :-D
  K.Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret Gro - men de røde tager simpelthen glansen fra de andre med denne procentdeling, synes jeg. Og selvom jeg som skrevet har lidt svært ved røde blomster i kompositioner, ja så kan det godt lykkes og give kraftfulde og energisitrende oplevelser, som man må beundre:0)

   Herlig påske - forhåbentlig med masser af havetid - ønskes du af Katinka

   Slet
 3. Det er virkelig sjovt at se billeder og fortællinger fra verden udenfor - så jeg sluger Paris-turen råt.
  Jeg har det lidt som Gro - bedet med de røde/lilla tulipaner drager, og jeg kan faktisk godt lide det fandenivolske udtryk, men de røde burde nedtones lidt.
  Til gengæld er det første billede og de to sidste det rene øjenguf og en rigtig lækker plantesammensætning - så sart og så fin og meget inspirerende, for hvem ville måske af sig selv finde på den sammensætning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla - dejligt du læser med og forholder dig til det jeg viser. Det er VIRKELIG skønt at mærke! Ja, tænker at det orange pift til den ellers kølige farvesammensætning er helt skøn...der skal leges med orange denne sommer, kan jeg mærke i mine kriblende havefingrer;0)
   Massevis af varme påskehavehilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka