onsdag den 9. april 2014

JARDIN DU PALAIS-ROYAL – ET SKJULT ÅNDEHUL I PARIS


Paris er fyldt med små grønne pletter og storslåede parker. Jardin du Palais-Royal er vel en god mellemvare, tænker jeg. En park man skal vide til, før end man finder den, for den skjuler sig godt bag statslige facader og skilter ikke udadtil med sin eksistens.

Men...trodser man fornemmelsen af at være på usikker grund og går gennem de høje porte i Palais-Royal, hvor blandt andet Statsrådet har til huse, ja så er verden åben for et vidunderligt haverum midt i Paris. 

Og det ganske få meter fra turistinfernoet ved Louvre.

Forår i Paris med blomstrende parker
Parken er et smuk, formel og stadig imødekommende og frodig. Sådan et sted hvor man bare har lyst til at hænge ud og slappe af. Rundt i kanten finder man gallerier med små, fine butikker, caféer og restauranter, og mellem de strengt klippede allétræer leger børn glade rundt, mens voksne holder pauser på bænke, eller læser en bog i solen.

Her er storbyens stress og skubben langt væk...

Jardin du Palais-Royal er ikke et overfyldt haverum, som mange af de større og mere ”letaflæselige” parker er. Her suser man ikke igennem, men søger hen, når man har brug for et frikvarter fyldt med haveglæde og blomstrende skønhed. 

Tulipaner i massevis i en af Paris's dejlige parker
Nej, græsset må ikke betrædes, men heldigvis er der godt med siddepladser lige op af de frodige blomsterbede i Jardin du Palais-Royal


HISTORIE 
Stedet har en broget historie. I slutningen af 1700-tallet var stedet kendetegnet ved hasardspil og prostitution, mens selve Palais Royal har tilhørt både Kardinal Richelieu  og siden den franske kongefamilie.

Det skulle også være på klubber omkring pladsen, at de revolutionære idéer tog form og blev starten på den Franske Revolution i 1789. Jo, her har historien også plads.

OPBYGNING 
Den haverum man i dag møder i Jardin du Palais-Royal, er tegnet og omlagt i 1986. Planen er enkel, men langtfra effektløs. Stram som franskmændene ynder, men også fyldt med blomstrende bede, på næsten engelsk manér.
Allérækker i kanten af parken skaber storhed, skygge og skala, mens to store plæner omkransede af brede blomsterbede i midten er spejlet over en akse med et kæmpe vandbassin med springvand.

På én gang både storslået og intimt.


Det indre haverum i Jardin du Palais Royal er bygget enkelt men effektfyldt op med to smukke plæner spejlet omkring springvand

I midten af haverummet ligger de to plæner omkranset af bede. Hækkene er metalnet tilgroet med efeu. En smuk måde at skabe en smal, grøn ramme påMens hækkene og allétræerne er præcise i formen, svulmer bedene af blomsterrigdom. Magnoliatræerne som overstandere i bedene virker utrolig godt som modspil til de formelle allétræer. Faktisk kunne jeg pludselig tydeligt se magnoliatræernes store force i opbygning og form. De var simpelthed så smukt indplacerede på dette sted og dannede bro mellem det frodige og det formelle - mellem bede og statslige træer. Deres flerstammede opbygning taler til begge "lejre" og deres ultra romantiske udtryk dulmes af de meget markante rammer af præsistklippede allétræer.

Helt skønt og inspirerende, synes jeg.


Men her kommer så fotos af dette skønne parkrum i Paris – haverum med tusindvis af tulipaner, driver af narcisser, skyer af magnolia og roser på spring. Virkelig et sted at længes tilbage til – og vende tilbage til.Jardin du Palais Royal med stramt klippede træer

Tulipaner i lyse og mørke farver i Paris, Jardin du Palais Royal
I skyggen under magnoliatræerne står de lyse tulipaner, mens de pink og dyblilla tulipaner får lov til at stråle i solen. På den måde får begge toner optimale vilkår til at udvise deres allerbedste


Blomstrende park i Paris. Jardin du Palais Royal

Magnolia som de skønneste overstandere i bedene

Blomstrende forår i Paris

Forår i Byernes By. Park Jardin du Palais Royal

Narcisser og tulipaner i Paris

Jardin du Palais Royal med duer og overvældende blomstrende bede

Selv duerne virker tilforladelige og afslappede her. De sidder roligt på grenene og ser ud til at nyde dette dejlige haverum næsten lige så meget som de solhungrende menneskerSå i morgen må vi tage en fotografisk slentretur i den meget større, berømte og velbesøgte Jardin du Luxembourg. 
Håber du vil gå med der også...


Dejlig (pariser-)drømmende dag fra Katinka


Leg og blomster i solen i Jardin du Palais Royal i Paris
Selv midt i Paris er der mulighed for, at børn kan puste sæbebobler og have plads til at løbe omkring
4 kommentarer:

 1. Åååhh hvor ser det dejligt ud, Katinka. Jeg drømmer mig helt væk. Skønne, skønne billeder!
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Signe - det skal du være hjertelig velkommen til (jeg kan heller ikke lade være:0)).

   Knus fra Katinka

   Slet
 2. Åååå for en flott tur du har hatt! Herlig og vårlig og langt foran meg :-)) God torsdag i hagen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak:0) - Og ja også langt foran Danmark, men skønt at vide hvad vi snart selv skal opleve herhjemme. Elsker våren!!!

   Skøn dag fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka