onsdag den 16. april 2014

VERSAILLES: FORDI VI KAN


Tager man togturen en halv times ud fra Paris kan man nå til Solkongens overdådige slot ”Versailles”. 

Overdådige på den absolut ikke-underspillede facon!

Både det stærk forgyldte slot (bygget i sin nuværende form af Ludvig d. 14.) og den enorme have emmer af store armbevægelse og magt. Og ødselhed!


Her er der ikke sparet på noget, og det har været væsentlig at vise.

Alt er præcist klippet og formet. Strengt kontrolleret og uden slinger i valsen. Ja, som titlen på indlægget siger, havde jeg den klare opfattelse, af det hele er underlagt temaet ”Fordi vi kan” 
– Kan tæmme nature, kan bruge ressourcerne til det og kan tager os pladsen.


Guld, guld, guld. Og en have med sirligt formklippede buske og træer i tusindvis. Versailles er virkelig en vaskeægte magtdemonstration


Det enorme barokhaveanlæg er samlet om en markant centralakse og bygget op over faste mønster, allésystemer og kanaler. Rette linjer og plane flader samler sig i overordnet symmetri om den 1,5 km lange vandaksen ”Grand Canal”. Her finder man gigantiske vandbassiner, springvand og sågar en stor sø man kan sejle i. Bare for at gå fra slottet og til søen skal man regne med 15 min. 

Dette er VIRKELIG store forhold.
T.V. Et hjørne af en mere engelsk inspireret del af haven med større frodighed
T.H. Kig ned af vandets akse...men ikke set helt oppe fra slottet af (del under renovering). De små "ting" der anes ude i vandet er intet mindre end både med mennesker i.


Selvom parken er ufattelig stor og prætentiøs - så synes jeg alligevel den er inspirerende. De strengt formklippede buske og træer kan noget, haverummene i periferien af haven byder på overraskelser og gemmer på "hemmelige" oplevelser eks.vis i form af fine vandbassiner, og de grønne indramninger af figurer, synes jeg er meget delikate.Øverst: En af sideakserne op mod slottet. En mere tætpakket og "mystisk" del af haven i Versailles


Så fotos fra denne voldsomme park....heldigvis også med lidt frodige områder. De tiltaler mig nu mest, selvom jeg nu også beundrer storheden omkring vandaksen. 

Ja, de kan!...og de gør det!
Den meget formelle del af haven omkring vandaksen midt ned gennem haveanlægget. Bemærk nicherne til figurer. Giver en smuk tredimensional effekt til de mange meter høje hækkeDejlig aften og massevis af påskehilsner fra Katinka

Nej, haven er vist ikke mulig at opleve, uden man samtidig deler opgaven med MANGE andre turister. Dog ebber intensiteten af besøgende ud, når man går på opdagelse ud til siderne i parken og forlader den brede midtergående akse med "Grand Canal". Dette kan stærkt anbefales!

10 kommentarer:

 1. Waue, det er stort og pompøst...og det virker som om man skal regne med at bruge mindst en dag eller 2 for bare at komme igennem haven.
  Det er helt sikkert et sted jeg ønsker mig at besøge...fordi de kan og de gør det :o)
  Rigtig god påske til dig også Katinka.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret Linda - det er en have man kan bruge MEGET tid på. Vi brugte 3 timer, men havde fødderne været mindre trætte denne sidste dag, ja så var meget mere blevet udforsket. Vildt som haven er iscenesat og uden mådehold. Opsatser på flere meter i højden, de grotesk store armbevægelser og en samtidig en vild lyst til skønhed og eventyr... Kan kun anbefale en tur dertil - også:0)

   Dejlig påske og varme havehilsner fra Katinka

   Slet
 2. Din overskrift er meget rammende. Jeg har aldrig rigtigt været i Paris, men et besøg der bør naturligvis også omfatte Versailles. Virkelig en kontrast til de andre parker og billeder du har vist fra Paris og man kan jo ikke lade være med at tænke på de rigdomme der ligger bag dette sted fra dengang.

  Jeg har nydt alle dine billeder og fortællinger om Paris, der er utroligt skønt om foråret, har jeg hørt, og så sandelig lige fået bekræftet. Spændende læsning, Katinka

  God påske til dig og dine :)

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla - Versailles er virkelig præstige-projekt i 3. potens...Blev ombygget til dette alene for at vise kongens magt - og fordi han SKULLE have det største slot i sit rige. Og hold fast han ikke holdt sig tilbage, ham Ludvig;0)
   Paris er - også - en dejlig by at besøge. Og storbyer er i mine øjne særligt attraktive i foråret... Åh, du ville elske at komme dertil, det er jeg sikker på.

   Mange pippende, varme, påskehilsner fra Katinka

   Slet
 3. Hej Katinka.Tak for alle dine skønne billeder fra Paris.........og Versailles.
  Det er nogle år siden jeg besøgte stedet.Og stod i kø i et par timer.
  Men storslået er der..........og vi nåede da heller ikke hele parken.
  Kan godt lide alt det formklippede.
  Også rigtig god påske til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette:0) Ja der er mange mennesker ved Versailles, men alligevel oplevelsen værd, synes jeg. Ja du har jo virkeligt noget med de formklippede, og jeg kan godt forstå dig, for det er fascinerende.

   Dejlig dag og knus fra Katinka

   Slet
 4. Det er bare et skønt sted, må tilbage. Det øsede desværre ned sidst jeg var der så det blev ikke til megen havevandring. Så derfor dejligt at se dine skønne billeder. God påske.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tina - nej i regnvejr må det ikke være sjovt, så du må da afsted igen, ikke;0)

   Mange havehilsner fra Katinka

   Slet
 5. Totalt inspirerende tur gennem haven. Så du Marie Antoinettes lille "landsby"? Den skulle efter sigende være noget ganske særligt! Og så var der også noget med en elefantindhegning, hvor der engang gik en elefant rundt med stødtænder belagt med det pureste guld...
  Ja, det er store forhold. Meget smukke billeder :-)
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mathias - nej vi kom ikke til den lille landsby eller de to lystslotte i haven (hvor sindsygt lyder det lige...?). Der var heletiden nye billetter som skulle købes, så efter moden overvejelse - med fodsålerne - valgte vi dette fra. Det må blive en anden gang... Men overdådighed helt ud over kanten - og kom jo også til at koste kongeparret deres hoveder til sidst. Tænk de havde den mest dekadente spisesalon, hvor de 1 gang om ugen indtog deres måltid til offentligt skue! Så storhed, ødselhed...og ikke voldsomt udslag på empati-kontoen;0)
   Kh Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka