tirsdag den 13. august 2013

MÅSKE VERDENS MINDSTE REFUGIUM

FØRSTE FOTOS FRA OVERGANGSZONEN - SOMMERENS HELT STORE PROJEKT HER.

Fortætte, presse og lirke. Sådan arbejdes der her i haven, hvor pladsen ikke er ubegrænset og forholdene små. Alligevel har jeg valgt at arbejde med en hårdere opdeling af haves zoner og forstærket oplevelsen af gavlhaven og baghaven. Som selvstændige havestemninger bundet sammen af et langt – og nu indrammet – kig. 

Delt og forstærket gennem en overgangszone med helt særlig karakter.


IDÉEN
Tilbage til min tid på Arkitektskolen var jeg så heldig, at få mulighed for at hive et ½ år ud af kalenderen og fordybe mig i begrebet ”Stilhed”. Hvordan fordybelse og ro kan opnås ved hjælp af arkitektur. Skabe mentalt ro midt i støjen. 

Dette forløb har sat sine spor i mig og præget min tilgang til rum betragteligt. Lommer til fred er altid en del af min bevidsthed, når jeg skaber rum.
Skitse fra studietiden satte tanker igangOg så har det nok været en af fundamentstenene i dette projekt. 

Samtidigt har det også fra den tid været mig magtpåliggende at danne filtre og skærme som rumlige elementer. Fange blikket og give slip på det igen.


For 1½ år siden faldt mit øje på denne skitse, som jeg lavede i forbindelse med et projekt i min studietid. Har egentlig altid kunnet lide stemningen af klarhed, stoflighed og filter mellem rummets tryghed og udsigtens dragen i denne skitse af et højskoleværelse. 
På sin egen mærkelige måde kom denne skitse til at sætte en masse tanker i gang om at skabe et særligt sted i haven. Et sted med ro og indadvendthed, men som stadig kunne berige omgivelserne. 

Langsomt tog tankerne form…
UDTRYK
Jeg havde længe overvejet hvordan jeg kunne skabe en overgang mellem gavlhaven og baghaven, så disse ikke bare gled ubemærket over i hinanden. Men da mine tanker begyndte at kredse om et særligt sted til ophold i denne zone, blev planer om hække som rumdelere afløst af en konstruktion. 
Gavlhaven ville jeg gerne give stemning af gårdrum, og som et haverum i tæt dialog med huset. Derfor blev det også et naturligt valg af bygge overgangen fremfor at plante den.

Set fra baghaven. De smalle lister sidder udfra facadens fuger og inddelinger er en videreførsel fra facadens regler.
Konstruktion endnu ikke færdig med de lister, der danner loft over portalområdet. På længere sigt skal linjer også føres videre hen mod hækken, men planer er endnu ikke faldet på plads.
Den sorte farve og filterne var et let valg. 

Filterne var netop et element jeg ønskede at få indført i min egen have og som jeg i mange år har haft en forkærlighed for. Samtidig passede den sorte farves raffinement godt til udtrykket jeg efterstræber i haven og fulgte op på garagefacaden og det nye plankeværk, som også danner rummets vægge. 

Desuden synes jeg den sorte farve danner en underspillet og elegant baggrund til de grønne planter.


Konstruktionen er opbygget således at de lodrette søjler i 70 x 70 mm er de toneangivende, mens smalle lister lægger sig bag dem. Listerne er blot 15 x 25 mm og fortsætter rytmen og bredden på facadens fuger, mens 45 x 45 mm lister danner rytme og understreger de mest markante linjer i facaden. Det var et vigtigt arbejde, at få konstruktion og husets facade til at forenes.


De smalle lister sidder indenfor de store søjler, men udenpå 45x45. Rytmen varierer alt efter hvor de sidder og hvad deres funktion er. Gør oplevelsen interessant.

Plinten er kun 100 x 120 cm i grundplan, så det er små - men dejlige - forhold vi her har med at gøre.VAND
Ja, vand i haven er forunderligt og jeg var igennem mange – rigtig mange – overvejelser inden jeg tog en beslutning om, hvordan vand kunne implementeres i den nye overgang. 
Lyden af vand virker beroligende og tiltrækker opmærksomheden, så livet omkring må træde i baggrunden for en stund. Derfor ville jeg have vand. Men hvordan? 

Jeg overvejede lave vandspejl, vandsten (som jeg ikke kunne forlige mig med af designmæssige grunde) og opgav igen, indtil jeg tilfældigt en dag fandt et solcelledrevent springvand på nettet. Ingen el skulle trækkes, ingen vandleding føres. Perfekt!
Springvandet er især tydeligt i gavlhaven, når man sætter sig ned. Nemlig ikke lister på nederste del af felt herimod.


SPRINGVANDET
Vil dog tilstå min mand gloede undrende på mig, da jeg fortalte ham om de planer, som jeg indtil da havde gået stille med dørene med (har en stiltiende aftale om, at jeg kun involvere ham, når projekter begynder at blive alvor – ellers bliver han kvalt i strømmen af projektidéer der altid hvirvler omkring mig). Et springvand – jeg måtte være blevet gal! Det mente jeg nu ikke, men holdt fokus på, at jeg ville skabe et særligt sted og vandet var vigtigt som lydtæppe og øjeafslapning. 

Til sidst blev han overbevist og så gik jeg ellers i gang!OPBYGNING AF SPINGVAND
Simpelt med både effektivt og billigt! En kæmpe murespand blev købt til ingen penge og så byggede jeg en plint op i lærketræ. Højden passede med underkanten af kælderens vinduer, så jeg måtte grave lidt ud til spanden og få den til at stå plant på en bund af sand.
Låget blev lavet, så det delvist er til at løfte af. Så kan spanden let tømmes for vand og tages op, når det bliver koldt. 
Over spanden lavede jeg et kvadratisk hul ned til vandet. Låget ligger af på spandens kanter, så dens runding ikke ses. 

Pumpen til springvandet sidder med sugekopper på bunden af spanden og ledningen føres op langs siden og over kanten under dækket. Herefter er ledningen ført under låget hen til muren og derefter op til solpanelet (ca 20 x 30 cm) som sidder diskret oppe på tagkanten over æblerose og kaprifolium.


(Laver indlæg med tegninger af det inden længe)

Gavlhavens blå toner passer smukt til det sorte træSÅ…

Nu har jeg fået lavet mit særlige sted til fordybelse. Det sidste mangler lige i form af listetag hen over portaldelen, som indrammer kigget, men udtrykket er på plads. Siden skal der føres enkelte linjer videre til skel, men det videre forløb er endnu ikke faldet på plads.

Men jeg er glad for min konstruktion og faktisk også svævende stolt, da jeg næsten egenhændigt har bygget det. Jeg som engang var enhver sløjdlæreres skræk, har kastet begrænsninger og saveskræk over skulderen og anser dette sin mit eget lille manifest på, at helt sløj til sløjd er jeg vist ikke. 


Dejligt at kunne overraske sig selv.


Ungerne er også vilde med det nye tiltag og Theodor på 6½ har allerede holdt mange pauser, mens han er faldet i staver over vandets ridslen. Sophus på 3 år skal dog lige lære, at vandet ikke blot er en fri kilde til vandleg, så vandet dækkes til, når der ikke er voksne i nærheden.  
Jeg nyder denne lille bobel af fred i haven, hvor jeg kan sætte mig med en bog og en kop kaffe. Kan få lov at sidde her lidt i fred uden at melde mig helt ud. 


Synes dette tiltag er herligt og berigende for både haven og os.Dejlig dag fra Katinka


16 kommentarer:

 1. Veldig inspirerende å se hvordan du har løst dette med romdeling i din hage :) Jeg har akkurat nå mangetanker om samme tema og likte løsningen din veldi veldig godt! Flott at du deler! Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit, for din ros og søde ord. Dejligt du bliver inspireret, for det er jo netop en af hensigterne med bloggen her. Og når jeg kan save og banke sådan en konstruktion på plads, så tror jeg de fleste kan:0)

   Dejlig aften fra Katinka

   Slet
 2. Spændende læsning og resultatet ser fantastisk ud! Jeg får helt lyst til at gå i gang med mit eget projekt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan kun råde dig til at gribe saven - det er nemlig sjovt:0). Eneste minus er at havens bede ikke har fået helt den opmærksomhed, som de burde have fået...men jeg er nu glad for min prioritering alligevel, for er sikker på det bliver det mest efterspurgte sted i haven:0)

   Skøn aften fra Katinka

   Slet
 3. Katinka det er blevet super godt og det er så inspirerende at læse om projektet fra ide til udførelse og virkelighed.
  Det allersidste billede viser også så flot at det blev som du fortalte om da du skrev om fornemmelsen af trykket foroven når man går igennem "porten".

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.
   Tak for dine ord - de varmer. Og faktisk bliver trykket endnu tydeligere, for listerne er nu på plads, men venter på montering og træbeskyttelse. Bliver dog ikke en af de næste eftermiddage kan jeg se på vejrudsigten.

   Men jeg glæder mig til at vise fotos, når det sidste kommer på plads:0)

   Mange havehilsner og dejlig aften fra Katinka

   Slet
 4. Skøn idé, og vigtig pointe, med et sted hvor man kan trække sig tilbage i haven. Et sted med ro og kun få indtryk. Jeg bruger min havebænk, liggende forståes med kun himlen som udsigt.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som et dejligt sted også. Tak for dine ord, Henrik. Jeg mener nemlig også at haven skal kunne være et sted at samle sig og lade op. Både i form af selvforglemmende arbejde og som helende pauser.

   Skøn aften fra Katinka

   Slet
 5. Hold op hvor er det flot - og godt gået af dig, at du selv har lavet det, jeg er imponeret. Det pynter virkelig, hvor det står. Jeg har også sådan et springvand, det fungerer fint.
  Hvis du får tid, skulle du kigge på Nanas indlæg i Drømmehaven. hun vil gerne have et godt råd. Du plejer at være sød til at give gode råd.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.

   Tak for dine ord - de varmer mig og får mig lige til at lægge et par cm til i højden:0)

   Og jeg kunne ikke dy mig for at give et råd fra mig, kan du tro...

   Kh og hyggelig aften fra Katinka

   Slet
 6. ejjj hvor er det bare en super fed ide.. og godt tænkt. Jeg kan rigtigt godt lide ideen om et springvand i haven, jeg har selv gået og barslet med ideer om vand i haven..men de har ligget i dvale.

  tak for grundig gennemgang.. meget inspirerende..det er din blog generelt..glemmer at give mig til kende..men jeg er en flittig læser af din blog :).

  Tak Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Signe.

   Sikke en dejlig kommentar:0) - Dejligt du læser med og skønt du bliver inspireret. Håber du får ført dine idéer ud i verden og selv får springvand i haven. Lyder lidt skørt første gang man siger det, men hvor er jeg glad for, at jeg tog det valg! Så nu er jeg den lykkelige ejer af springvand - nu på fjerdedagen.

   Der kommer en af dagene mere om opbygningen og du er naturligvis hjertelig velkommen til at læse med:0)

   Dejlig aften fra Katinka

   Slet
 7. Svar
  1. Tak - jeg nyder både ros og stedet. Håber på lidt weekendtid der, men der er rift om pladsen:0)

   Skøn dag fra Katinka

   Slet
 8. Wouw... hvor er det et lækkert sted og godt gået med dine sløjdtalenter! Haven er perfekt til fordybelse og så ligefrem at få en helt lille afdeling, er da den rene luksus. Håber du vil få gavn og glæde af det i mange år frem... :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine rosende ord - ja jeg håber det bliver til mange rolige øjeblikke der - men pt slås vi lidt om denne eftertragtede plads;0)

   Mange varme havehilsner fra Katinka

   Slet

Kommentar bliver læst med interesse og glæde - og jeg vil være dig taknemmelig for, at du tog dig tiden.

Kærlig hilsen Katinka